Deel dit artikel
-

Kabinet beperkt mogelijkheid tot vestiging hyperscale datacentra

Het kabinet heeft vandaag ingestemd met het ontwerpbesluit voor strikte regulering van hyperscale datacenters. Minister De Jonge voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening kondigde in februari dit jaar aan wettelijke criteria vast te willen leggen om te voorkomen dat nieuwe hyperscale datacentra zich op ongewenste plekken in Nederland kunnen vestigen.

Het kabinet stuurt het ontwerpbesluit naar de Eerste en Tweede Kamer. Het ontwerpbesluit wordt opengesteld voor internetconsultatie.

Nederland is te klein en de schaarste is te groot om slordig om te gaan met onze ruimte of met onze energie, zegt De Jonge. Vestiging van hyperscale datacentra – die veel ruimte en energie vragen – worden daarom strikt gereguleerd en zijn slechts op enkele plekken nog mogelijk.

Van het verbod om in een bestemmingsplan of omgevingsplan hyperscale datacentra toe te laten worden twee gebieden uitgezonderd. Dit zijn in de provincie Groningen het gedeelte van de gemeente Het Hogeland, voorheen de gemeente Eemsmond.

In de provincie Noord-Holland zijn dit de locaties Agriport A7 en B1 die de gemeente Hollands Kroon voornemens is te bestemmen voor onder andere de uitbreiding van hyperscale datacentra. Deze gebieden bevinden zich aan de rand van Nederland waar voldoende ruimte is. Hier bevinden zich al hyperscale datacentra en door de ligging bij aanlandplaatsen van duurzame energie (wind op zee) is voldoende groene stroom voorradig.

Het besluit heeft geen betrekking op de komst van een datacentrum in Zeewolde, omdat de ruimtelijke procedures al gestart waren voor het voorbereidingsbesluit en de gemeenteraad het bestemmingsplan al had vastgesteld. Tegelijkertijd is de komst van een hyperscale datacenter in Zeewolde geen gelopen race. De gemeente Zeewolde wil grond van het Rijk kopen voor de realisatie van een hyperscale datacenter. Het Rijk heeft voorwaarden gesteld aan deze verkoop.

Op basis van de huidige toetsingsrapportage kan het Rijksvastgoedbedrijf de gronden nu niet aan de gemeente verkopen. De minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening gaat in gesprek met de gemeente Zeewolde over de toetsingsrapportage.

 

Deel dit bericht

1 Reactie

frits worst

Wauw, dit is eens een keertje iets van de overheid waar ik achter sta, wel apart eigenlijk aangezien Nederland altijd alle grote bedrijven met open armen ontvangt en tegoed doet met allerlei belastingvoordelen die niemand anders krijgt (corruptie dus).

Ik begin mij nu wel af te vragen wat de “adder onder het gras” is hier bij deze kwestie? Kan niet anders dat er weer iets super doms, vervelends of gemeens tegenoverstaat wat de normale burger keihard treft en schoffeerd; want zo is de Nederlandse overheid nou eenmaal!

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond