KB organiseert Fake News Festival

De Koninklijke Bibliotheek in Den Haag organiseert volgende maand het Fake News Festival.
Op zondag 6 november vindt in de KB, de nationale bibliotheek van Nederland, het betreffende festival plaats. Er is een dagvullend programma in meerdere zalen.
Fake nieuws is een onderwerp dat sinds een jaar of vijf regelmatig publieke belangstelling krijgt. Kloppen de claims van een politicus of land? Of verspreidt een bedrijf misleidende informatie onder het mom van nieuws? De sticker nepnieuws wordt er makkelijk op geplakt.
De populaire uitleg is dat fake news sinds de opkomst van social media pas een issue werd. Het Fake News Festival zal anders betogen.
“Tijdens het Fake News Festival ontdek je dat fake news al in de middeleeuwen werd verspreid, onderzoek je samen met Bellingcat hoe nepnieuws gemaakt en gedeeld wordt, leer je in een toffe theaterworkshop hoe jij kunt liegen alsof het gedrukt staat en maak je in verschillende lezingen kennis met de wereld achter nepnieuws.” Het Rathenau Instituut zal dieper ingaan op deepfakes.
Zeven op de 10 Nederlanders maakt zich zorgen over nepnieuws, zo blijkt uit recent onderzoek van communicatiebureau Counter Content.
Uit het onderzoek blijkt dat tv zijn aantrekkingskracht niet heeft verloren. Vooral bij 35-plussers wordt dat medium genoemd als hét middel voor betrouwbaar nieuws. Opvallend is dat jongeren tot 35 jaar zich liever wenden tot online nieuwsbronnen.
Naast de zorgen over nepnieuws beseft een meerderheid van de ondervraagden dat media nooit helemaal onafhankelijk kunnen zijn. Ook hier vindt 7 op de 10 dat door commerciële belangen of politieke voorkeur media nooit helemaal onafhankelijk kan zijn.
Foto: Opposition 24 (cc)
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond