Deel dit artikel
-

eDay: Kickstart AI hoopt op Europese zegen met onderzoekshub

Kickstart AI, het ambitieuze project van Ahold Delhaize, ING, KLM, NS en Philips, hoopt dat Europa eind november bepaalt dat een van de vier onderzoekshubs voor kunstmatige intelligentie in Nederland komt. De vijf partijen investeren tientallen miljoenen euro’s en hopen dat hun AI Challenges talenten aanzuigen.

Gisteren maakten de vijf instanties bekend samen aan de bak te gaan om Nederland internationaal te laten meespelen op het gebied van onderzoek en toepassing van kunstmatige intelligentie. Daarom zetten voor vijf à tien jaar budget apart om zeker 25 professoren bij zes universiteiten te financieren. Behalve aan de universiteiten werken ze ook bij hun financiers.

Bart Voorn van Ahold Delhaize lichtte gisteren op Emerce eDay toe: “Gezamenlijk hebben we tweehonderdduizend medewerkers en raken we dagelijks het leven van miljoenen Nederlanders. Dat doen we afzonderlijk. Om met kunstmatige intelligentie vooruit te kunnen, moeten we samen pionieren.”

Een belangrijke component van Kickstart AI vormen de AI Challenges. Daarvoor worden tientallen miljoenen euro’s apart gezet als prijzengeld. Over de exacte opzet konden Voorn en Sander Stomph van KLM gisteren nog niets zeggen. De vergelijking met X Prizes licht echter voor de hand. Daarbij worden zeer ambitieuze, bijna onhaalbare doelen geformuleerd. Het team dat als eerste het doel haalt, wint een grote prijs. In de tussentijd hebben alle deelnemende teams bakken kennis en kunde opgedaan die eerst niet bestond.

Stomph en Voorn benoemden al twee thema’s: gezondheid en mobiliteit. Er volgen er meer. Het idee is, dat strijdende talentvolle teams een aanzuigende werking op andere belangstellende onderzoekers in binnen- en buitenland.

Een meer pulieksgericht onderdeel van Kickstart AI zijn de AI-cursussen die NS, KLM en Ahold Delhaize aan al zijn eigen medewerkers gaan geven: ‘van vakkenvuller tot CEO’.

Foto Peter Boer

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond