Deel dit artikel
-

Klik mij a.u.b.

Mensen klikken niet op banners omdat ze bij voorbaat niet geïnteresseerd zijn, of omdat de banner zelf niet aantrekkelijk is. Maar dat laatste kan verholpen worden.

Door Nadette de Visser

Bannering heeft zijn beste tijd gehad, zo valt steeds vaker in internet kringen te horen, maar bedrijven die zich specialiseren in internet-advertising denken daar heel anders over. Rembrandt Smids, media-director bij .Bone Advertising, ziet de banner een lang en vruchtbaar leven beschoren.

Smids: "Dat bannering zijn beste tijd zou hebben gehad, daar ben ik het niet mee eens. Banner-advertising blijft altijd een onderdeel uitmaken van online-advertising. Er zal wel steeds meer geld gaan naar bijvoorbeeld affiliate deals, sponsored content en e-mail marketing. Op die manier wordt meer ten volle gebruik gemaakt van alle mogelijkheden die het internet biedt om de consument te bereiken."

Het inzetten van banners is gemeengoed geworden, en toch wordt op het creatieve vlak weinig met de banner gedaan. Vanuit technisch oogpunt zijn er evenwel alle mogelijkheden om van de banner een spannend item te maken. Smids: "Met banners kan echt veel. Aan .Bone zal het dan ook niet liggen. We maken veel html-banners met verschillende invulvelden, omdat dat drempelverlagend werkt. Over het algemeen hebben mensen hebben toch een bepaalde angst om te klikken vanwege de ondoorzichtigheid van de banner. Bovendien moet je mensen niet te veel aansporen alleen maar dóór te klikken, want doorklikratio's zijn niet zaligmakend. Zonder het specifieke bereiken van het doel van de campagne zeggen die ratio's eigenlijk niets. Op de banner kan van tevoren aangeven worden wat achter de banner gaat gebeuren en dat biedt vaak de oplossing."

Boeiende banners

In tegenstelling tot Nederland wordt in de Verenigde Staten meer aandacht besteed aan de banner, waar op het creatieve vlak innovatief met het medium wordt omgegaan. Simon Neefjes, van reclamebureau Neboko: "Binnen banners in de VS kun je vaak van alles doen, spelletjes en animaties, die vindt je hier niet snel terug. Internet-bedrijven in Nederland zijn nog steeds meer gefocused op de techniek dan op vormgeving. Het is ook lastig om op zo'n beperkt vlakje iets aardigs te doen. Vergelijk het met de grootte van een kranten-advertentie van 1 bij 5 cm." Effectief zijn banners, aldus Neefjes in elk geval wel. Neefjes: "Neboko heeft er zelf een op de Adformatie-site staan, de Quineboko, en die werkt goed."

Dat .Bone het enige reklame-bureau is dat zich puur bezighoudt met online-advertising is een verklaring voor de prioriteit die het bureau geeft aan onder andere bannering. Smids: "Bij een traditioneel reclamebureau vinden ze het niet zo heel erg interessant, want er valt niet veel mee te verdienen en het is veel leuker om een televisiereclame te maken. .Bone vindt banners wel erg boeiend en dus springen wij in dat gat."

Blij met gewoon

Banner-advertising is maar een klein onderdeel van alle mogelijkheden van online advertising. E-mail, html-mail, landing-pages of actie-sites na de banner zijn een paar van de andere media. Er is vaak weinig kennis over bannering bij de klanten. Wil een bureau een innovatief ontwerp op de site van een klant zetten, dan kan er flink wat getouwtrek aan vooraf gaan om bijvoorbeeld een arbeidsintensieve flash-banner geplaatst te krijgen. Smids: "De klanten willen het best, maar ze zijn al blij als ze gewone banners in huis hebben. Vaak vallen wegens tijdgebrek de extra's zoals speciale banners dan als eerste af. Mensen die met online-advertising bezig zijn zullen de markt blijven pushen om met roll-out banners bezig te zijn en flash banners en alle andere mogelijkheden die het internet nog meer biedt. Met breedband internet zal dat zich ook zeker verder blijven ontwikkelen, dus de toekomst heeft nog heel wat in petto." E

banner-sites

www.bone.nl
www.quineboko.com
www.iab.net
www.quickbanner.com

Deel dit bericht

6 Reacties

Arjan van Woensel

Het creatieve gehalte van banners kan inderdaad een flink stuk omhoog lijkt me. Net als op tv zijn het toch de commercials die het origineelst waren die doorverteld worden.Maar zolang de content die na de klik komt tegenvalt of helemaal niet aansluit op de banner, zal de banner zijn werk nooit goed doen. Sterker nog: door een slechte aansluiting op de site waar je naar toe klikt leer je wel af om ooit nog eens op een banner te klikken.Wat ik wil zeggen is dat er dus een andere belangrijke factor meespeelt bij een effectieve banner.

Dick Pronk

"Mensen klikken niet op banners omdat ze bij voorbaat niet geïnteresseerd zijn, of omdat de banner zelf niet aantrekkelijk is."Of omdat de banner domweg niet gezien wordt!!! De manier waarop mensen naar webpagina's kijken is een heel andere dan de manier waarop naar bijvoorbeeld TV-reclames wordt gekeken. TV-reclame is sequentieel, kan een heel verhaal vertellen, en men kijkt er naar in afwachting van het tweede deel van "Big Brother" :)Op een webpagina vragen 3, 4 of veel meer banners om de aandacht. Naast natuurlijk de content waar de gebruiker echt om gevraagd heeft!Bovendien "scannen" gebruikers de pagina op de gewenste informatie, waarbij in meer of mindere mate een "banner-blindness" ontstaat. Uiteraard kun je de banner meer laten opvallen door kleurstelling, interactiviteit (spelletje) en Flash. Maar als de andere banner-aanbieders dat ook gaan doen ontstaat exact hetzelfde probleem.Ik denk dat het niet meer voldoende is om op de hoogte te zijn van de interesse/doelgroep van de bezoekers van een site. Misschien wordt het tijd dat men op de hoogte is van de exacte inhoud van de pagina waarop de banner geplaatst wordt. Men kan dan volstaan met een plaatje die er uit ziet als een doodordinaire link, maar wel met een tekst die naadloos aansluit bij de aangeboden content.  http://www.flaxfield.com/  Groetjes,Dick Pronk

Bastiaan Weers & Stephan Fellinger

Creativiteit alleen is natuurlijk niet genoeg om een succesvolle bannercampagne te maken. Creativiteit in combinatie met het relevant maken van de boodschap (we gaan immers van irritant naar relevant) vormt de basis. Veel online campagneskrijgen een van deze elementen mee, maar te weinig bevatten allebei de elementen. Relevantie is overigens niet alleen een kwestie van goede mediaplanning, maar ook de juiste landingpage achter de banner. Want hoevaak zie je niet dat de banner creatief is, maar de pagina erachter totaal niet overeenkomt met de eerder gecommuniceerde boodschap. Daarnaast krijgt de banner natuurlijk een andere rol binnen online advertising.Op dit moment vormt de banner het hart van de online campagne,terwijl we er naar toe gaan dat de banner meer een specifieke rol krijgt.Bijvoorbeeld emailadressen verzamelen via een bannercampagne en verder communiceren met email en/of SMS. Prettig idee is dat de banner alleen maar creatiever kan worden met de nieuwetechnieken die ons ter beschikking staan. 

Arjan van Woensel

Dat zeg ik.

Jasper

Mmh. Plaatsen jullie een artikel over dat er veel meer creativiteit in banners moet zitten en dat de aandacht nog te laag is en dan plaatsen jullie onderaan een link naar http://www.quickbanner.com.. Enigszins tegenstrijdig niet?

Steven Kras

"Dat .Bone het enige reklame-bureau is dat zich puur bezighoudt met online-advertising" ??? Schieten we hier niet een behoorlijk eind naast het doel?Er zijn zat bedrijven die al langer bestaan dan .Bone, die al langer actief zijn met alleen maar online-advertising!

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond