Knieval Google Books richting Europa

Google zal in Amerika geen Europese boeken meer scannen en te koop aanbieden als uitgevers dat niet willen, ook niet als de boeken niet meer gedrukt worden of onverkrijgbaar zijn.
Enkel als een Europese uitgever expliciet aangeeft dat zijn boeken wel in de VS mogen worden aangeboden, zal Google de boeken in Google Books opnemen. Uitgevers krijgen in Amerika 63 procent van de omzet, afkomstig uit online advertenties.
In de VS stuitte Google ook op bezwaren van uitgevers. Zij vreesden dat het bedrijf een monopolie wordt als uitgever van moeilijke verkrijgbare boeken waar nog wel auteursrecht op zit. Een groep uitgevers spande hierover een rechtzaak aan. Google stuurde op een schikking aan, die de uitgevers 125 miljoen dollar oplevert. De rechter moet er nog mee instemmen.
Om juridische en financiële problemen in Europa te voorkomen, doet Google nu een knieval naar klagende partijen. In plaats een opt out-systeem, waar Amerikaanse uitgevers mee werken, geldt er een opt in-systeem. Auteursrechtelijk beschermde werken komen niet in de Amerikaanse digitale schappen tenzij de uitgever dat wil. Bovendien treden twee Europese vertegenwoordigers toe tot de raad die toeziet op de uitvoering van de rechterlijke schikking.
Sinds 2004 haalt Google miljoenen boeken minutieus uit elkaar om ze vervolgens in te scannen. Het gaat om boeken waar geen auteursrecht meer op rust en om werken waar wel auteursrecht op rust maar die niet meer gedrukt worden of zeer moeilijk verkrijgbaar zijn. Een miljoen van die rechtenvrije boeken wordt reeds in ePub-formaat als digitale downloads aangeboden.
Gisteren vond in Brussel een hoorzitting plaats voor de Europese Commissie om Googles positie inzake het digitaliseren en verkopen van boeken te verduidelijken. De vrees heerst dat Google zijn Books-systeem ongewijzigd zal kopiëren naar Europa.
Een andere angst is dat Google te groot wordt met digitale boeken, waardoor andere marktpartijen bij voorbaat al geen schijn van kans maken.
De Europese Unie investeert in 2009 en 2010 meer dan 100 miljoen euro in het digitaliseren van boeken, schilderijen, muziek en foto’s.
Vertegenwoordigers van de Europese Commissie zeggen dat in Europa nog maar 1 procent van alle boeken is gedigitaliseerd. Het ‘ontpapieren’ van al die werken wordt gezien als een belangrijke culturele en technologische taak van de EU. De Commissie houdt momenteel een consultatieronde onder belanghebbenden over welke vorm het auteursrecht in toekomstige contexten moet hebben.
Deel dit bericht
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond
3 Reacties
Geert Bakker
Zonder toestemming boeken kopieren en vervolgens al dan niet in z'n geheel publiceren op internet…. Don't be evil…. laat me niet lachen.
Geert Lovink
Ik weet niet waarom Emerce zo'n overduidelijke pro-Google lijn volgt. Kijk maar eens naar de woorden in artikel: angst, angst, vrees. Onzin. Het gaat hier om politieke argumenten, een keiharde strijd tegen een monopolist en om het verlangen, bij sommigen, om te komen tot een digitaal publiek domein dat van iedereen, en niet van een bedrijf. Hier ligt een taak voor de openbare bibliotheken en voor de univerisiteiten. Zij hadden allang dit gebied moeten claimen en Google het nakijken moeten geven. Waarom dit in de afgelopen jaren niet gebeurt is, is een andere discussie. Maar dan moet je niet aankomen met het beeld van 'angstige' Europeanen… Het gaat hier om de vraag van wie al die kennis is, niet om de vraag of die boeken al dan niet online mogen komen.
Don van Riet mgt cons ICT
Zoals altijd is Europa verdeeld, standpunten worden in beton gegoten en dus kan er even niets meer vernieuwd worden. Op die manier zal de EU zeker zijn Lissabon-doelen niet halen. Maar de Zwarte Piet ligt mooi bij de marktleider, politici geven even niet thuis. Jammer! Jaren terug bouwde Microsoft ook aan een omvangrijke media database en hoorde je daar niemand over. MS heeft daar overigens nooit veel mee verdiend.