Deel dit artikel
-

Koninklijke Talens blieft geen Talens webshops

Het gebruik van de naam Talensshop als domeinnaam, handelsnaam en merk voor een webshop in Talens-materialen is in strijd met merkrechten van Koninklijke Talens. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag bepaald.

Talens is een reeds lang in Nederland en internationaal bekende producent van verf- en tekenmaterialen en schildersbenodigheden. Het bedrijf verkoopt zelf niet direct aan eindverbruikers. Verkoop van de Talens-producten (onder de submerken Talens, Rembrandt, Van Gogh, Cobra, Amsterdam, Decorfin en ArtCreation) vindt plaats via wederverkopers.

Talens heeft zelf een website met de domeinnamen Talens.com en Royaltalens.com. Hier is informatie te vinden over de onderneming, haar producten, over schilderen en tekenen.

Een lijstenmaker exploiteerde de naam Talensshop voor een webshop met Talens producten en stelde in reclamecampagnes dat de winkel ‘dé Talens dealer van NL’ is. Daarnaast werden ook nog andere domeinnamen gedeponeerd, zoals talens-shop.nl, talensshop.eu, talenswinkel.eu, talens-shop.be en talensshop.de, maar die zijn nooit actief gebruikt.

Royal Talens vorderde de naam talensshop.nl, maar ving bot bij de voorzieningenrechter. In hoger beroep stelde de lijstenmaker dan hij geen inbreuk (meer) maakt omdat de activiteiten, activa en passiva eind mei 2013 zijn overgedragen aan ArtiMat. Het hof vond dat niet relevant en is van oordeel dat de lijstenmaket ‘ongerechtvaardigd voordeel trekt uit het onderscheidend vermogen en de reputatie van de merken van Talens. Ook al omdat Talens geen officieel dealernetwerk heeft, maar werkt met wederverkopers. Ook de disclaimers op de website nemen dat bezwaar niet weg. Alle Talens-domeinnamen moeten daarom worden overgedragen aan Talens.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond