Deel dit artikel
-

KPN neemt netwerk voor Internet of Things in gebruik

KPN heeft vandaag in Rotterdam en Den Haag het zogenoemde LoRa netwerk voor de Internet of Things in gebruik genomen. In 2016 volgt stapsgewijs de rest van Nederland. Met LoRa van KPN (long range) wordt het mogelijk om miljoenen apparaten die zeer weinig stroom en data gebruiken, kostenefficiënt te verbinden met internet.

Internet of Things groeit enorm en biedt legio kansen om dienstverlening en bedrijfsprocessen te optimaliseren, denkt het telecombedrijf. ‘LoRa is volgens ons het vliegwiel voor de verdere ontwikkeling van Internet of Things in Nederland’, zegt Frank van der Post, Chief Commercial Officer en lid van de Raad van Bestuur KPN.

LoRa van KPN is complementair (pdf) aan de bestaande 2G-, 3G- en 4G-netwerken en neemt belangrijke drempels (kosten, verbruik, energie) weg om apparaten aan het internet te verbinden. In veel gevallen volstaat een klein bericht met nauwelijks data (enkele tientallen bytes), om te weten hoe het gesteld is met het welzijn van melkkoeien, het verzadigingsniveau van dijken of een vuilniscontainer die geleegd moet worden. Door de lage frequentie die LoRa gebruikt, is het bereik groot en is ook de indoordekking goed.

De LoRa-data zijn van begin tot eind versleuteld, waardoor de privacy van de data gewaarborgd is. Daarnaast kan er gebruik gemaakt worden van KPN-datacenters en cloudoplossingen.

LoRa is gebaseerd op een open standaard LoRaWAN. Naast KPN zijn ook vooraanstaande bedrijven als Semtech, Cisco, Actility, Proximus en Swisscom lid van de LoRa Alliance.

Ook is KPN samen met RDM Makerspace een van de initiatiefnemers van de Internet of Things Academy: een plek waar organisaties terecht kunnen als zij hulp nodig hebben om te bedenken hoe Internet of Things ook voor hen toepasbaar kan zijn.

Deel dit bericht

2 Reacties

Fred

Erg benieuwd hoeveel behoefte er zal zijn aan deze commerciële variant van The Things Network (http://thethingsnetwork.org)! En wat Vodafone en T-Mobile als uitbreiding op hun M2M gaan aanbieden voor het IoT waar lage bandbreedte en hoge latency voldoende is.

Henk

Proximus heeft het LoRa netwerk toch al enige tijd in de lucht in Belgie?

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond