Deel dit artikel
-

KPN wil toegang tot kabelnetwerk UPC

KPN wil toegang tot het kabelnetwerk van UPC en heeft telecomtoezichthouder Opta gevraagd om UPC te dwingen de kabel open te stellen. KPN zegt vergeefs met UPC onderhandeld te hebben. Op zijn beurt meldt UPC dat het in een brief een reactie gaf, maar dat er nooit een antwoord kwam.

De verplichting toegang te bieden tot kabelnetwerken staat in artikel 8.7 van de Telecommunicatiewet. KPN wil dat toezichthouder Opta UPC een verplichting oplegt om toegang tot zijn netwerk te verlenen tegen een door Opta vastgesteld tarief. UPC zou KPN een redelijk aanbod moeten doen zodat op 1 februari KPN als aanbieder van een programma via de kabel omroepdiensten aan haar abonnees kan aanbieden.

Maar wat KPN precies wil aanbieden blijft volgens UPC geheel duister. “Dat hebben we in september al gevraagd,” zegt Mark Zellenrath van UPC. “Op onze brief is nooit antwoord gekomen.” KPN licht zijn plannen in het vrijdag uitgegeven persbericht niet toe. KPN licht zijn plannen in het vrijdag uitgegeven persbericht niet toe, maar volgens een woordvoerder is het de bedoeling dat dezelfde programma’s worden aangeboden als via de kabel, maar dan net als bij Digitenne veel goedkoper. KPN zegt tien kabelmaatschappijen te hebben aangeschreven, en ook in onderhandeling te zijn met omroepen voor doorgifte.

UPC betwijfelt of KPN eigenlijk wel een concreet verzoek heeft, en vermoedt dat het voornamelijk om een principe-uitspraak gaat. Ook bij de Opta zijn de exacte plannen niet bekend. “Ik heb begrepen dat het om televisie gaat,” zegt een woordvoerder. “Meer weten we ook niet.”

Zellenrath van UPC plaatst ook vraagtekens bij de deadline die KPN heeft gesteld. “Opta is nog geruime tijd bezig met een analyse van de kabel en ADSL markt, eerder zullen ze vermoedelijk niet met aanbevelingen komen.” Opta wil eerst kijken of de juiste procedures zijn gevolgd.

De eis van KPN wekt verbazing, omdat het telecombedrijf onlangs nog demonstratief door dochter Xs4all de kabels uit de grond liet trekken tijdens een ludieke actie voor het hoofdkantoor van UPC op Schiphol-Rijk. Door adsl te combineren met digitale ethertelevisie (Digitenne) in een abonnement kon volgens de internetdochter de kabel de deur uit.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond