Deel dit artikel
-

Kwart meer on demand video bij RTL Nederland

Nederlanders zijn een kwart meer online video gaan kijken bij RTL Nederland. Niettemin daalde de omzet. Het RTL-concern verwacht dat uitgesteld tv-kijken over drie jaar tien procent van alle kijktijd inneemt.

On demand video is ook bij RTL een grote groeier, in termen van het aantal bekeken uitzendingen. In heel Europa nam on demand kijken met 33 procent tot 1,2 miljard bekeken items. In Nederland steeg dat iets minder dan gemiddeld, met 26 procent.

Dat komt naar voren in een presentatie aan financieel analisten. Die werd gehouden ter gelegenheid van de halfjaarcijfers die vanochtend zijn gepubliceerd.

RTL laat ook zien dat mobiel videokijken in relatieve zin hard groeit. In grote landen als Duitsland en Frankrijk is sprake van een verdubbeling. Dat hangt samen met het uitbrengen van speciale mobiele apps en de toenemende penetratie van smartphones en abonnementen op mobiel internet.

Het bedrijf verwacht, niet verrassend, dat steeds meer huishoudens uitgesteld tv gaan kijken. Ze schakelen Programma Gemist makkelijker in om een uitzending op een later moment te bekijken. Die tendens verklaart de toename van het aantal on demand bekeken video’s. In absolute zin laat RTL al grote getallen zien (meer dan een miljard streamstarts), maar in verhouding tot het normale tv-kijken, heeft er nog geen echt grote verschuiving plaatsgevonden.

De verwachting is dat in 2015 tien procent van de bekeken uitzendingen niet live wordt gezien. Negentig procent dus wel.

Om zich te wapenen tegen deze verschuiving in consumptiegedrag gaat RTL meer crossmediale producties maken, meer producties via digitale kanalen verspreiden en zelfs web-only producties maken voor onder meer YouTube, Hulu en Netflix.

Onderscheidende producties en digitale distributie zijn twee van de drie speerpunten van de nieuwe tweekoppige leiding van het RTL-concern. De derde is ‘core’, wat duidt op de niet aflatende focus op gewone televisie en radio.

Wat de digitale activiteiten opleveren, vertelt RTL niet in zijn halfjaarcijfers. Het geeft enkel generieke beelden van Europa en per land. Algemeen klinkt het: “De Duitse adverteerdersmarkt groeide een beetje en die in Nederland, België en Frankrijk kromp wat. Spanje, Hongarij en Kroatië maakten een duidelijke daling door.”

RTL Nederland noteert een omzet van 208 miljoen euro. Dat is 25 miljoen minder dan vorig jaar. De winst voor aftrek van rente, belasting en afschrijvingen halveerde bijna tot 38 miljoen euro.

Op concernniveau steeg de halfjaaromzet met 3,3 procent tot 2,8 miljard euro. De nettowinst daalde met 51 miljoen tot 331 miljoen euro.

RTL Nederland lanceert op 3 september zijn derde digitale betaalkanaal. RTL Telekids is dan 24 uur per dag te bekijken bij Ziggo.

Update 13:21 uur

RTL Nederland verstuurde zojuist een persbericht met daarin onder meer deze details over de digitale verrichtingen: “De digitale activiteiten van RTL lieten in de eerste helft van 2012 een forse groei zien. Het totaal aantal unieke bezoekers van het RTL-netwerk steeg met 32 procent naar 17,3 miljoen unieke bezoekers per maand (2011: 13 miljoen). Het aantal videoviews nam toe naar 233 miljoen, een stijging van 26 procent ten opzichte van de eerste helft van 2011. Van dit totaal werden 28,6 miljoen video’s bekeken via de RTL XL-app, waar ‘Goede Tijden, Slechte Tijden’ de lijst van het hoogste aantal views aanvoert. Het RTL-domein behaalde in juni 2012 de hoogste positie in de STIR-ranking ooit: de tweede plek. De stijging is grotendeels toe te schrijven aan het succes van Buienradar dat mede te danken is aan de wisselvallige en natte maand juni.”

Foto: meddygarnet (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond