Deel dit artikel
-

Laag internetgebruik onder 75-plussers

75-plussers hebben niets met internet. Ouderen voelen zich daardoor buitengesloten en afhankelijker dan ooit. Dit blijkt uit een recent onderzoek van EtopiaBdB gehouden onder 566 respondenten, allen 75-plussers.

Bankfilialen worden gesloten, de Belastingdienst, gemeenteloketten en zelfs het loket om de gehandicaptenparkeervergunning op te halen zijn nu of zeer binnenkort alleen nog maar digitaal te benaderen.

In mei van dit jaar kwam het CBS met het bericht dat het internetgebruik onder 65- tot 75-jarigen sterk is gestegen, maar in de kleine letters was te lezen dat slechts één op de drie 75-plussers zo nu en dan gebruikmaakt van internet. Vrouwelijke ouderen gebruiken het internet eigenlijk helemaal niet.

In Nederland zijn momenteel ruim 1,1 miljoen mensen deze leeftijd gepasseerd, bijna 750.000 van hen kunnen dus geen gebruikmaken van dienstverlening via internet.

Uit het onderzoek blijkt dat niet alleen de grote groep ‘digibeten’, maar ook de internetgebruikers van hogere leeftijd grote moeite hebben om zaken geregeld te krijgen. Zo weet slechts 1 op de 10 wat DigiD is en 1 op de 20 gebruikt het ook daadwerkelijk. Twee van de drie respondenten geeft te kennen dat ze volledig van anderen afhankelijk te zijn voor vrijwel alle administratieve taken en officiële handelingen door het gebrek aan internetkennis. Deze afhankelijkheid frustreert enorm, volgens 73 procent van de respondenten.

Ondanks mooie workshops en cursussen voor ouderen geeft 82 procent aan dat ze internet eigenlijk niet goed begrijpen en ook niet verwachten dat daar nog verandering in zal komen. De achterstand op het gebruik van digitale communicatie is voor deze groep niet meer in te halen.

Deel dit bericht

1 Reactie

Oli4b

In mijn omgeving zie ik juist veel ouderen 75+ (nog steeds) online gaan en het gebruiken en dan met name juist de dames (mannen zijn er simpelweg ook een stuk minder op die leeftijd). Denk zelf dat er een verband zal zijn met opleidingsnivo/inkomen van ouderen.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond