Deel dit artikel
-

Leegloop bij Mozilla, nieuwe koers voor Firefox OS

CTO Andreas Gal heeft browsermaker Mozilla verlaten om een eigen startup te beginnen. Die zal zich vooral gaan richten op de internet of things.

Gal, een expert op het gebied van JavaScript, was de belangrijkste initiatiefnemer van Firefox OS, de systeemsoftware voor (goedkope) smartphones. Gal neemt een diverse oud-collega’s mee.

Oud Mozilla-president Li Gong heeft ook een nieuwe startup aangekondigd, Gone Fishing. Die wil een webgebaseerd systeem ontwikkelen voor uiteenlopende apparaten zoals smart tv’s. Hij leidde het Firefox OS-programma voordat hij president werd. Gong vertrok in april.

Met het vertrek van beide werknemers wil Mozilla een andere koers gaan inzetten. Firefox OS werkt uitsluitend met webapps, niet met volwaardige apps. Webapps zijn makkelijker te ontwikkelen en vergen weinig rekenkracht. Om die reden draaide het systeem vooral op goedkopere smartphones, maar daardoor is Firefox OS ook niet echt zichtbaar in de markt.

Mozilla wil het systeem nu breder inzetten. Nadeel is dat Firefox OS dan echt moet concurreren met Android en iOS, die de huidige markt domineren.

Deel dit bericht

1 Reactie

KoalaBear

Hmmm. Apart. Ik wist niet eens dat FireFox OS al af was. In mijn hoofd waren ze nog aan het ontwikkelen. Gaat zo te zien allemaal niet zoals verwacht.

Heb nog nooit een telefoon ermee gezien. Vind het er ook kinderlijk uitzien, maar dat is persoonlijk.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond