Deel dit artikel
-

Lezers reageren

Wie een andere mening dan de vakbroeders heeft kan die op de site meteen duidelijk maken. Op elk Emerce-artikel, in print of online, kan gereageerd worden via www.emerce.nl. Hieronder een samenvatting van de opmerkelijkste bijdragen van de afgelopen maand.

Webmonsters

Doorgaans doet Emerce niet aan productbesprekingen. Laten we het toch een keer gebeuren, verschijnen er prompt reacties van lezers die het beter weten.

'Rudy' vind dat het artikel over contentmanagement niet in Emerce thuishoort.

"De lijst is een grote verzameling met alles waar je maar webpagina's in kan bouwen, daarmee is het nog geen CMS! Eerder een artikel voor PC@Home dan in Emerce?"

'Erik M. Hartman' maakte de overzichtstabel bij het artikel. Hij verdedigt zich tegen kritiek dat de tabel niet volledig is.

"De tabel in het artikel is een momentopname geweest. De verschillende leveranciers brengen zelf hun specificaties aan. Deze gegevens worden regelmatig geactualiseerd. Ook reacties en aanvullingen van anderen op deze tabel en de overige artikelen over content managent zijn altijd van harte welkom." Kijk naar www.hartman-communicatie.nl/content/tools.htm voor het laatste overzicht."

Een no-nonsense bezwaar van 'Nico': hoe zit het met de prijs van dergelijke software?

"Een CMS systeem zoals in de reacties genoemd word is nog altijd prijzig en ben het eens dat het naast de produktprijs ook nog een om de licenties gaat."

'Jan Verhoeven' is niet geïnteresseerd in content of hoe je dat kunt managen. Hij wijst er liever op dat de term 'veelvraat' verkeerd wordt gebruikt.

"Voor alle duidelijkheid: veelvraten zijn forse dieren, die zowel in lichaamsbouw als in voortbeweging iets weg hebben van een mini-bruine beer. (…) Hun menu varieert van insecten tot jonge rendieren. De naam veelvraat heeft niets te maken met een buitensporige eetlust van de dieren. Het is een verbastering van het oud-Noorse 'fjellfras', wat rotskat betekent. Conclusie: de vergelijking is totaal fout."

Spott wordt opgeheven

Het nieuws dat de vorstelijk gefinancierde veilingsite spott.nl wordt opgeheven veroorzaakt een lawine aan voorspelbare grappen, waarvan de meest voorkomende de eenvoudige constatering 'sim-pel' is.

'Roel' vertolkt de mening van menig televisiekijker.

"Ik kan er geen traan om laten, sterker nog, ik ben blij dat ik van die uiterst irritante reclames af ben."

'G. Appel' stelt de schuldvraag?

"Bizar dat die site 5 miljoen gulden heeft gekost. Ik vraag me af wie die site gebouwd heeft en of die ook gedeeltelijk schuldig is aan deze wanprestatie."

'Mo'riche' vindt de gebeurtenissen zo onwaarschijnlijk, hij vermoedt een of ander complot.

"Hoe is het mogelijk dat volwassen mensen miljoenen steken in een simpele en kwalitatief niet bijster sterke koop- en verkoopsite die elke internet-hobbyist in z'n vrije tijd in de lucht kan schoppen en houden? Van welke planeet komen deze mensen? (…) Ik kan mij niet voorstellen dat de mensen die hier achter zitten ooit serieus de verwachting hebben gehad dat dit een succes zou kunnen worden. Zulke massale incompetentie lijkt mij onvoorstelbaar."

'C. Hendriks' voorziet herhalingen van het geval spott.nl.

"Zolang dergelijke bedrijven willen groeien vanuit hun interne gerichtheid in combinatie met een groot gebrek aan onder meer internet- en marketingkennis blijft het mogelijk dat de Spott-achtigen wederom opduiken."

'Andy Kalbvleesch' kan het niet aan zijn vader uitleggen.

"Ik kan mijn vader echt niet aan zijn verstand peuteren dat ze er bij HMG/PCM/VNU echt niets van hebben gesnapt, want dat gelooft hij toch niet. Voor hem zal het het zoveelste bewijs zijn dat als zelfs deze traditionele partijen niet in staat zijn iets van de grond te krijgen wie dan wel?"

Ontslagen bij YourNews

Content-syndicator YourNews zit in de problemen, en plotseling weet iedereen het weer beter. Nou ja niet iedereen, sommigen hebben medelijden en anderen snappen er niks van.

'Hans Vermeijden' vindt het bericht bizar.

"Spott was al bizar met 35 miljoen, maar dat was een gesloten beurzen deal en nog lang niet allemaal opgesoupeerd, maar 19 miljoen verbranden in 2001 is toch wel erg veel."

'anoniem' neemt het op voor het bedrijf.

"Yournews is naar mijn mening een van de beste ideeën die er de laatste jaren actief zijn in de internet wereld. Helaas is er niet op tijd het besef doorgedrongen dat de kosten toch lager moeten zijn dan de opbrengsten. Om nu Jan van Ottele op te hangen is weer een typisch kleinzerige reactie van iemand die een keer ongelijk heeft gekregen ergens in."

'Wim' vraagt zich vertwijfeld af waar het geld aan opgaat.

"Wat ik allemaal niet snap zijn de a-sociale bedragen. Spott: 35 miljoen, YourNews: 19 miljoen? waar gaat dit geld in hemelsnaam aan op?"

'Gerrit' weet het antwoord.

"Waar gaat het geld aan op? Heel simpel. Ze zitten boven ons in het ("supermooie") Chrysalis gebouw hier in Capelle. Hebben daar een verdieping of zes tot hun beschikking. De huur alleen al zal een paar miljoen bedragen als ik het doortrek naar wat wij betalen. Verder hebben ze ? volgens henzelf ? fors geinvesteerd in technologie en natuurlijk enorme salariskosten als je nagaat dat ze op hun top 100 man in dienst hadden."

'Peter' ziet er een les in die voor alle starters heilzaam kan zijn.

"Laat de internet start-ups nu eerst eens aantonen dat ze in hun homemarket succesvol kunnen zijn en dat het gepredikte business model ook echt werkt en ga dan pas megabedragen investeren om de expansie naar andere marktgebieden te begeleiden. Je zult zien dat je dan het ene succes na het ander boekt.

PS. Deze reactie is niet specifiek voor YourNews, maar voor alle Start-ups!"

Maar wat is het?

We probeerden te achterhalen wat Dotnet nou eigenlijk precies is, maar uiteindelijk bleek zelfs de exacte spelling van de term een omstreden kwestie.

'Robert van Eijden' is helemaal solidair met ons.

"Uitstekende titel! Had het zelf niet beter kunnen formuleren."

'Sacha Prins' doorziet de snode achterliggende bedoeling van Microsoft meteen.

"Wat het allemaal zo erg maakt is dat ze bij Microsoft het wederom voor elkaar krijgen dat allemaal media over .NET gaan schrijven. Het ene persbericht na het andere terwijl niemand echt weet waar het over gaat. Maar het gaat natuurlijk nergens over."

'Wim Hollebrandse' maakt ons wegwijs in de wondere dotnetwereld.

"Het .NET framework is niet zomaar een verzameling van IIS, VB, Frontpage etc. Het is duidelijk een geheel nieuw ontwikkelplatform wat je in staat stelt om je applicaties op een meer object georiënteerde manier te ontwikkelen ? en ja, VB is in .NET echt OO. Daarnaast kun je inderdaad applicaties ontwikkelen die gebruik maken van web services en je kunt die web services uiteraard zelf ontwikkelen. De web services zijn gebaseerd op SOAP messaging en XML."

'Carl Mangold' heeft een soortgelijke mening, geloven we.

"Voor zover ik het begrijp is .NET gewoon een andere naam voor 'networked multi processor computing': het laat programma's bestaan uit modules die op verschillende, via het internet bereikbare, processors draaien."

'Hans van Heertum' houdt er een eenvoudiger definitie op na.

".NET is meer een product van de afdeling marketing van Microsoft dan van de afdeling techniek."

'Sander Appel' snapt waarom voor de benaming .net is gekozen.

"Wat is het? Als ze het zelf wisten, hadden ze bij HeelKleinZacht wel iets voor de .net gezet?"

MagicMinds

Het nieuws van overnames en ontslagen bij dit webbureau maakte nogal wat emotionele reacties los. Ook de ceo liet van zich horen, waarover overigens meer in het artikel op blz. 41.

'F.G.A. van Rijswijk' vertrouwt het zaakje niet.

"Een advies in de richting van de mensen die hun baan gaan verliezen! Zo'n bedrijf als MM moet je op het gebied van vertrouwen niet meer geloven, je moet als werknemer nooit akkoord gaan met zelf vriendelijk op te stappen of je moet zeker weten dat je meteen een andere baan hebt (binnen een paar dagen)."

'Eric Bartels', de ceo van Magic Minds, reageert meteen op deze motie van wantrouwen.

"Wij zijn van mening dat je bij strategie verfijningen niet alleen moet kijken naar arbeidsrechtelijke middelen, maar dat je een verantwoordelijkheid hebt jegens je mensen om te zoeken naar andere mogelijkheden, zoals wij dus ook doen in een dergelijk geval. (?) Dat ben je aan je mensen verplicht!"

'F.G.A. van Rijswijk' waardeert het antwoord van Bartels.

"Dit is een goed antwoord, als u dit kan waarmaken vind ik dat zeer positief. Mijn advies blijft staan voor andere mensen die op het randje staan, dit wel of niet voor uw mensen."

'Edgar' snapt dat ceo's niet zomaar vrijblijvend kunnen reageren.

"Alle CEO's die via reacties op emerce.nl hun mening kenbaar maken en discussieren hebben voor 2003 een andere functie."

'Luuk Ros' ziet in dat elk nadeel zijn voordeel heeft.

"Wat een heftige, soms zelfs onfatsoenlijke reacties. Of het nou verstandig is of niet om 'en plein publique' een discussie te voeren van bovenstaand niveau: Het moge duidelijk zijn dat het veel Emerce-lezers aan het hart gaat of, en hoe MagicMinds het redt. Wat dat betreft is een compliment aan de facilitators van deze discussie wel op z'n plaats, want zo vernemen ze wat ons, hun doelgroep, boeit. Daar kunnen ze weer op inspelen en zo krijgen we een beter medium."

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond