Deel dit artikel
-

Lift off: KLM stopt WiFi in vliegtuigen

Binnenkort is het gedaan met de rust voor luchtreizigers. KLM begint proeven met WiFi tijdens langeafstandsvluchten. Als de proeven goed uitpakken, wordt mobiel internettoegang geïnstalleerd in alle vliegtuigen.

Twee Boeing 777’s van KLM en een toestel van Air France gaan vanaf begin april de lucht in met een extra onderdeel. Een picocell fungeert als schakel tussen communicatiesatellieten in de ruimte en smartphones, laptops en tablets aan boord van de drie toestellen.

Voor ongeveer een tientje per uur, een gangbaar tarief op tien kilometer hoogte, kunnen reizigers mailen, surfen, Facebooken en Skypen en gewoon hun werk in de clouds verrichten. De Telegraaf, die het nieuws optekent, meldt niet of KLM de mobiele lijnen ook op andere wijzen wil exploiteren.

Het is niet bekend of de luchtvaartmaatschappij de draadloze lijnen ook on board gaat exploiteren door films en spellen te verhuren. Een ander verdienmodel is om ondernemers op de plaats van bestemming in contact te brengen met de reizigers. Hotels, vervoerders en horeca-ondernemers zouden hiervan kunnen profiteren. Het is ook niet uitgesloten dat het mobiele internet ooit zal worden gebruikt om lokaal relevante mobiele apps te verspreider onder reizigers.

Ook elders in het Nederlandse publieke vervoersdomein vinden WiFi-ontwikkelingen plaats. De NS is op dit moment bezig met een nieuwe aanbesteding voor draadloos internet in de treinen. Nu verzorgt T-Mobile de techniek, maar dat contract loopt af. Andere operators willen die dienstverlening wel overnemen, maar de vraagprijs wordt als erg hoog ervaren. Dat heeft er mogelijk mee te maken dat de subsidie van vijftien miljoen euro dit jaar wegvalt. Het is niet duidelijk of NS zijn reizigers wil laten betalen voor het mobiele internet dat nu in nagenoeg alle intercity’s aanwezig is.

Foto: abdallahh (cc)

Deel dit bericht

3 Reacties

Jeffrey Lauwers

De titel van dit artikel is nogal misleidend. Ik dacht namelijk even dat ze gingen stoppen met WiFi.

Bart

Dan vlieg je zeker nooit met KLM, Jeffrey, anders had je geweten dat het er nog niet was. 🙂

Robin Franken

Interessante ontwikkelingen, helaas vind ik een bedrag van 10 euro duur. Dat zou een service moeten zijn.

@Bernard, lees de geschiedenis eens en verdiep je eens in de organisatie KLM voor je begint te roepen. Je zal maar fan zijn van Virgin, YAL of Ibera… maar dat zal je wel ontgaan zijn. We moeten trots zijn op wat we (nog) hebben.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond