Deel dit artikel
-

Lilium Jet: Uber in de lucht

Het Duitse bedrijf Lilium zoekt de oplossing voor verkeerscongestie hogerop: in de lucht. Afgelopen jaar ontwikkelden ze een elektrisch vliegtuig dat verticaal kan opstijgen en moeiteloos overschakelt naar voorwaartse propulsie.

De ontwikkeling past in een breder plaatje. Aan de trend dat grote steden wereldwijd steeds meer mensen trekken die er willen wonen en werken lijkt immers nog steeds geen einde te komen. Gevolg: de wegen slibben dicht, zowel voor de auto als zeker ook het openbaar vervoer. Het is niet voor niets dat Elon Musk een gat in de markt ziet met zijn nieuwe bedrijf The Boring Company. Dat boort – letterlijk – snelwegen van vacuumtunnels onder grote steden om auto’s op treintoestellen van A naar B te brengen over lange afstanden.

Het boeiende is dat grote techinvesteerders ook brood zien in de oplossingsrichting van Lilium. Atomico – en zelfs het Chinese Tencent -investeerden afgelopen drie kwartaal dan ook opgeteld honderd miljoen dollar in het jonge bedrijf.

Het doel is overigens niet om iedereen van een eigen vliegtuig te voorzien, maar om een soort Uber in de lucht te bouwen. Waarbij de mini-jets vliegende taxi’s worden. Autonoom vliegend en op afstand bestuurbaar. Een ritje van hartje Rotterdam naar het centrum van Amsterdam duurt zo nog maar zestien minuten. Sneller dan de Intercity Direct en zonder de hindernissen.

Specificaties

Opgericht in: 2015
Klasse: licht sportvliegtuig
Materiaal: composiet (waaronder CFRP)
Aandrijving: elektrische jets
Max. startgewicht: 600 kg
Max. Baggagegewicht: 200 kg
Bevat ook: parachuut voor gehele voertuig
Site: Lilium.com

* Dit artikel verscheen eerder in het oktobernummer van Emerce magazine (#161).

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond