Lokale omroep binnen een dag online

Ondernemer Loek van Tongeren uit Heusden heeft een nieuw systeem ontwikkeld waarmee binnen een dag een lokale televisie-omroep kan worden opgezet via internet. Zonder zendmachtiging van het Commissariaat van de Media, zo voegt hij er aan toe.
Alle programma’s kunnen vooraf worden geupload naar een speciale videoserver van het mediahostingbedrijf StreamZilla, waardoor lokale omroepen geringe kosten hebben. De programma’s zijn pas te starten op de vooraf ingestelde datum en tijdstip, net als bij de normale televisie en worden voorafgegaan door willekeurige commericals van bedrijven. Adverteerders kopen een x-tal kijkmomenten in per maand tot een bepaald maximum.
"Het is erg lastig om een lokale omroep te beginnen," zegt Van Tongeren, die zelf betrokken is bij Langestraatlokaal, een lokale omroep uit Heusden die uitsluitend op internet actief is. "Als je een vergunning wilt aanvragen moet je vier jaar wachten en het is ook altijd weer een gevecht om de machtiging te behouden."
Er zijn volgens Van Tongeren vele honderden lokale omroepen in Nederland, maar een nog groter aantal mensen heeft de ambitie om een lokale omroep te beginnen, doch de mogelijkheden zijn er niet, omdat er maar een omroep per gemeente mag zijn.
De omroepen moeten wel zelf investeren in beeld- en montage-apparatuur en het systeem van Van Tongeren kost eenmalig 2000 euro, maar daar krijgt de omroep dan wel een aanpasbare website voor terug. Daarnaast zijn er hostingkosten van minimaal 75 euro per maand. Volgens Van Tongeren zijn deze investeringen beter te overzien dan wanneer er via de ether wordt uitgezonden. "We hebben nog geprobeerd om een samenwerking aan te gaan met Sony en Panasonic wat betreft de apparatuur, maar dat is niet gelukt."
In de toekomst zullen meerdere mogelijkheden worden toegevoegd waaronder radio en live uitzendingen. In het systeem is al een roulerende beeldkrant ingebouwd voor de korte berichten.
Volgens directeur Pieter de Wit van de OLON, de belangenvereniging van lokale omroepen, zijn nog maar heel weinig lokale omroepen op internet actief. "Feit dat dat de meeste mensen televisie op de kabel kijken. Televisie maken is op zich niet zo moeilijk, kijk maar naar You Tube, maar kijkers verwachten toch ook wel een bepaalde kwaliteit, en daarvoor heb je een goede organisatie nodig. Internet kan wel aanvullend zijn."
Deel dit bericht
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond
7 Reacties
John Sterken
Leuk initiatief, maar waar kan een voorbeeld van een aanpasbare site worden bekeken?
Marco
oa. Bij uStream, Mogulus en binnenkort bij youtube is het gratis en heb je imo wel iets meer bereik gelijk…
Siem
Er wordt alleen niet gesproken over de kosten bij zeg 10.000 gelijktijdige gebruikers. Dat loopt al snel in de papieren en dan gaat het niet meer over 2.000 euro aan opstartkosten maar over lopende kosten die letterlijk duizenden euro's per maand zullen zijn.
Bernd
De mogulussen en youtubes van deze wereld kun je niet vergelijken met een Streamzilla. De eersten zijn voor consumenten, de laatste voor profs. Dat heeft alles te maken met performance garanties, formaten, ondersteuning, kwaliteit, schaalbaarheid en statistieken. En de capaciteit bij Streamzilla is standaard bij het goedkoopste pakket al duizenden kijkers, en met burst optie tot honderdduizend kijkers tegelijk. Zonder verdere opstartkosten.
Stef
Het lijkt me schromelijk overdreven om lokale omroepen bang te maken voor kosten voor tienduizenden kijkers tegelijk. Onze ervaring is dat regionale omroepen via Internet zo'n 100 tot 1000 kijkers per dag bedienen. Dat komt neer op gemiddeld 0,2 tot 2 kijkers tegelijk. 3000 tot 30000 kijkers per maand. En dan doen ze het goed. Hun video's worden gemiddeld 3 minuten bekeken, op 500Kbps. Dit geldt voor Nederlandse lokale omroepen en ook voor Europese omroepen. De live streams worden langer beluisterd, maar dat is vaak radio, en dat scheelt weer in de kosten. Ter indicatie: 1TB dataverkeer kost 150 euro. Goed voor 100.000 views van elk 3 minuten op goede kwaliteit. Een view kost dus nog geen 0,0015 euro. En daarvoor heb je je video's professioneel gehost, in alle smaken en formaten, je krijgt professionele statistieken zodat je geld kunt terugverdienen met advertentieinkomsten die je niet hoeft te delen. We hebben ook flat-fee media hosting. Dan betaal je niet voor dataverkeer, maar voor gegarandeerde permanente capaciteit. 1Gbps bijvoorbeeld. De kosten daarvan zijn (teruggerekend) lager dan 20 euro per TB. 0,0002 euro per view komt dicht in de buurt van verwaarloosbare kosten en maakt zelfs HD streaming betaalbaar voor elke kleine omroep. Dat YouTube voor bereik zorgt is een leuke gedachte, maar de meeste 'channels' krijgen geen extra kijkers via deze portals toegespeeld. En zeg nou zelf: een YouTube video in een verder gelikte website is gewoon niet professioneel. YouTube is geweldig voor consumenten en hobbyisten. Media hosting lijkt vaak een enge, dure post. Maar in de praktijk bedragen professionele hosting en distributie kosten nooit meer dan 10% van de operationele kosten. Marketing, productie en organisatie doen elk 30%. Althans, in een goede business case. Video projecten die het niet haalden waren hun marketingbudget vergeten. Of overschatten hun kijkvolumes met een factor tien tot honderd. Nog steeds krijgen we wekelijks aanvragen voor projecten waar toch echt 250000 gelijktijdige kijkers voor worden verwacht. En dan blijken het er uiteindelijk 25000 te zijn. Of 5000.. Of 50… ;) Het verwerken van grote pieken is uiteraard prima mogelijk. Met een StreamZilla OverFlow pakket kun je -ondanks dat je een mini abonnement hebt- tot vele gigabits 'bursten'. We hebben bijvoorbeeld capaciteit voor 100.000 3G (mobiele) kijkers permanent klaar staan. De kosten voor deze 'slaapcapaciteit' zijn erg laag en datakosten zijn er alleen voor de piek, niet voor de hele maand, zodat de business case uit kan gaan van werkelijk gebruik. Bursten doen partijen zoals Nu.nl, evenementen en omroepen. Soms. De eerste lokale omroep die deze capaciteit nodig heeft moet ik nog meemaken. Graag zelfs ;) Stef – http://www.streamzilla.nl
Siem
@stef, ik had het over 10K kijkers, je overdrijft schromelijk door dat getal te vervier/vijfvoudigen. Mooie salesverhaal overigens dat je hier als reactie post. Het burst principe is bekend, maar 10K concurrent kijkers zal in de nabije toekomst niet zo ongewoon gaan worden en dan gaan de kosten toch echt wat hoger liggen dan 150 euro per maand, ik neem aan dat je het hier toch ook mee eens bent.
Harmen Koek
Siem volgens mij is dat exact wat Stef helder uitlegt maar dat omroepen niet bang hoeven te zijn voor hoge kosten. Als er volume is dan is er een business case. Aan de streaming zal het niet liggen.