Deel dit artikel
-

L’Oreal verliest van eBay voor Belgische rechter

De Belgische rechter acht eBay niet verantwoordelijk voor de inhoud van de handel op de veilingsite. Zo luidt de uitspraak van een zaak die L’Oreal in 5 landen tegen het veilingbedrijf aanspande.

eBay hoeft niet systematisch te patrouilleren op zijn veilingsite in België om te zien of er tussen de aangeboden artikelen al dan niet vervalsd zijn. De rechter, van de Rechtbank van Koophandel, vindt de bestaande procedures om vervalsingen aan te melden voor verwijdering voldoende.

L’Oreal is het niet eens met de uitspraak en gaat volgens persbureau AFP in hoger beroep.

Dit is de eerste uitspraak in een serie van 5 rechtzaken die L’Oreal in België, Duitsland, Engeland, Frankrijk en Spanje tegen eBay heeft aangespannen. De eerste dagvaardingen werd in september 2007 verstuurd. L’Oreal verzet zich met de rechtzaak tegen de illegale handel in vervalste artikelen van merken als L’Oreal, Giorgio Armani en Cacharel.

Afgelopen week deed een Amerikaanse rechter ook een uitspraak in een inhoudelijk vergelijkbare zaak. Ook die rechter stelde eBay in het gelijk. De klager, juwelier Tiffany, gaat in het hoger beroep.

In juni 2008 sprak een Franse rechter zich in nadeel van eBay uit in een zaak die voor modehuis LVMH was aangespannen. Ook die juridische race wordt nog voortgezet.

Mocht eBay door hogere rechtbanken verantwoordelijk worden gehouden voor de handel op zijn sites dan ligt het voor de hand dat het bedrijf doorprocedeert tot aan de hoogste Europese rechter. De zaken gaan namelijk allen om een fundamenteel aspect van eBay’s activiteiten. Het bedrijf zegt een platform voor online handel te bieden en verder geen verantwoordelijkheid over de transacties, en daarmee de legaliteit daarvan, te dragen. Als de rechter anders beslist dan kan de situatie ontstaan dat eBay als – dan – distributiekanaal toestemming voor verkoop aan fabrikanten moet vragen.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond