Deel dit artikel
-

Maaltijdbezorging verdubbelt tussen nu en 2030

Bezorgers van boodschappen en maaltijdboxen boekten in 2021 gezamenlijk een omzet van 3,9 miljard euro, een toename van maar liefst 278,6 procent ten opzichte van de vorige cijfers. Supermarkten waren in 2021 ondanks de sterke groei van online supermarkten zoals Picnic en Crisp nog dominant in de bezorging van online bestelde boodschappen. Dat blijkt uit cijfers van het Food Service Instituut Nederland (FSIN).

De explosie in de bezorging van maaltijden, boodschappen en maaltijdpakketten is niet alleen in het straatbeeld merkbaar, maar is ook terug te zien in de top 10 snelste groeiers van het afgelopen jaar. Die top 10 wordt aangevoerd door Uber EATS en Deliveroo, met kort daarachter de twee bezorgdiensten van SPAR en PLUS, maaltijden- en maaltijdboxen-bezorger Uitgekookt en websuper Picnic.

De drie opvallendste binnenkomers qua omzet in de FSIN Food500 (Crisp, Flink en Gorillas) zijn allen bezorgformules. HelloFresh, dat als enige huidige bezorger van maaltijdboxen in de vorige FSIN Food500 stond, heeft in de nieuwste editie gezelschap gekregen van Marley Spoon, Ekomenu en Boerschappen. De totale omzet van maaltijdboxaanbieders in de Food500 is in de tussentijd verdrievoudigd.

Het (voorlopige) einde van de meeste coronamaatregelen van de overheid betekent allerminst een eind aan de groei in de maaltijdbezorging. Die markt zal tussen nu en 2030 naar verwachting verdubbelen. Ook voor de klassieke horeca ligt daarin een belangrijke kans.

Veel gevestigde foodbedrijven spelen in op de veranderende markt door in bezorging te stappen. Zo mag franchiseketen Bakker Bart zich inmiddels ’s lands grootste lunchbezorger noemen.

Aan de onstuimige groei van flitsbezorgdiensten lijkt wel een eind te komen. Gorillas en Getir lieten recentelijk al weten veel mensen te ontslaan. Eerstgenoemde gaf ook aan zich op winstgevendheid te willen richten in plaats van op groei.

Deel dit bericht

1 Reactie

bert

Wat irritant is dat de tieners die eerst achter de kassa zaten, nu in zo’n PicNic karretje rondscheuren.
Resultaat: thuisshoppers én baksteenwinkelshoppers zijn allebei de pineut en moeten steeds meer zelf doen. Leuk in theorie dat thuisbezorgen, maar in de tijd dat je loopt in te kloppen op telefoon of computer wat je wilt ben ik al bij 5 winkels langsgefietst en heb ik de weekbuit binnen. Alleen moet ik nu wel zorgvuldig timen wanneer ik de supermarkt doe, 8 uur ’s ochtends bijvoorbeeld, dan is er nog plek bij de bemande kassa.
PicNic werkt enkel als je iedere week hetzelfde wilt.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond