Deel dit artikel
-

Marges mp3-spelers onder druk

De marges van mp3-spelers staan nu al onder druk. Dat beaamde een woordvoerder van Creative gisteren op een persconferentie in Amsterdam. Het bedrijf uit Singapore, vooral bekend van geluidskaarten voor pc's, is in Europa de belangrijkste fabrikant van mp3-spelers na Apple.

Analisten houden er rekening mee dat vanaf 2006 de groei van de verkoop van draagbare audiospelers zal afvlakken. Op dit moment profiteren de fabrikanten echter nog van een groei van meer dan 600 procent. In de afgelopen twaalf maanden waren de verkoopcijfers voor alle mp3-spelers in Europa zelfs goed voor 1 miljard euro. Alleen al in de maanden februari en maart, zo blijkt uit cijfers van marktvorser Gfk, haalden de fabrikanten een omzet van 232 miljoen euro, een stijging van 300 procent van opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Vooral spelers met een vast of flashgeheugen mogen zich in een groeiende belangstelling verheugen.

Gerekend naar het aantal verkochte spelers – zowel flash als spelers met een harde schijf – is Creative in Europa de belangrijkste fabrikant van draagbare audiospelers na Apple. Het bedrijf heeft een marktaandeel van 10,2 procent, en laat daarmee concurrenten als Philips (5 procent), Sony en Packard Bell ver achter zich. Apple heeft op dit moment nog een marktaandeel van 24 procent, maar wel alleen in de markt voor spelers met harde schijf. Op de markt voor flashspelers staat Creative bovenaan.

Toch staat de markt onder druk door de komst van wat woordvoerder Markus Eggermont “No names” spelers noemde: onbekende (Aziatische) fabrikanten die mp3-spelers  tegen afbraakprijzen op de markt brengen. “Consumenten vergeten dat die spelers beperkingen kennen,” zegt Eggermont. “Zo ondersteunen al onze spelers rechtenbeheer (DRM), maar goedkopere spelers niet. Als je nummers koopt van een legale muzieksite, kun je ze niet afspelen.”

Eggermont denkt dat DRM een belangrijke rol gaat spelen bij de poging van Creative om Apple op de markt van Mp3 spelers te verslaan. “Met de iPod kun je alleen muziek kopen bij de onlinedienst iTunes van Apple, onze spelers zijn compatibel met de meeste legale muzieksites.”

Creative introduceerde gisteren een groot aantal nieuwe mp3-spelers naast diverse accessoires. Daaronder de in juli verkrijgbare Zen Sleek, een speler die 10.000 liedjes in WMA formaat kan opslaan. Het apparaat – in glad aluminium en met ’ijswitte contouren’ – borduurt voort op de vormgeving van de veelkleurige Zen Micro.

Rivaal Apple zit echter niet stil. Het Amerikaanse bedrijf kondigde deze week aan dat alle grotere iPod modellen worden voorzien van kleurenscherm. De prijzen van de meeste iPods zijn bovendien verlaagd. Apple heeft wereldwijd 15 miljoen iPods verkocht.


Deel dit bericht

2 Reacties

rudy

"onze mp3 speler is compatible met de meeste online winkels" Yeah, right … niet met iTunes. Marktaandeel >80%.

radja

waarom zou ik een speler met digitale rechtenbeperking willen? extra betalen voor minder functionaliteit? nee dank je. DRM ontzegd mij een aantal legale mogelijkheden.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond