Deel dit artikel
-

MarketXS breidt uit naar Duitsland

MarketXS, gespecialiseerd in het verspreiden van financiële data, opent een vestiging in Duitsland. Verdere uitbreiding binnen Europa staat op de agenda. Recent verwierf MarketXS ook 'een omvangrijk contract' bij Fortis.

MarketXS is een van de succesverhalen binnen de Nederlandse technologiebranche. Het bedrijf is opgezet door Floris Alkemade, die zocht naar een methode om financiële data goedkoper te verspreiden dan partijen als Reuters en Bloomberg. MarketXS gebruikt het asp-model, waarmee bedrijven de technologie niet zelf in huis hoeven te halen en daarmee op kosten kunnen besparen. “Wij kunnen financiële data van Reuters goedkoper verspreiden dan Reuters zelf”, zei Alkemade vorig jaar in een interview met Emerce magazine.

Klanten van MarketXS zijn voornamelijk te vinden in de financiële wereld (banken, verzekeraars, pensioenfondsen), maar het bedrijf heeft ook corporate klanten (Unilever) en afnemers in de media (IEX.nl, FD). Vorige week sloot MarketXS 'een omvangrijk contract' met Fortis. “Wij vervangen daar Reuters en leveren straks de data op 280 terminals”, zegt Alkemade.  MarketXS werd ook stevig gefinancierd, investeerders Prime Technology Ventures en ook ABN Amro staken in totaal 20 miljoen euro in het bedrijf. “Een venture capital fonds wil op termijn een verkoop, maar op dit moment is dat nog niet aan de orde”, zegt Alkemade. “Doel is om na Reuters en Bloomberg de derde partij te worden op de Europese markt voor financiële data.”

Via de overname van het Belgische Moneyline Telerate Benelux kreeg MarketXS begin vorig jaar ook kantoren in Luxemburg en België (Brussel). De nieuwe vestiging in Frankfurt is voornamelijk een saleskantoor, er komen enkele mensen te werken. Om de positie in Duitsland verder te versterken wil MarketXS ook op overnamepad. “We praten momenteel met een partij in Duitsland”, zegt Alkemade. Op dezelfde manier wil het bedrijf ook uitbreiden naar andere Europese landen. “Er zijn gesprekken gaande met partijen in Frankrijk, Zwitserland en Italië.”

Vorig jaar draaide MarketXS een omzet van rond de 20 miljoen euro, het bedrijf is al enkele jaren winstgevend en telt momenteel 115 werknemers. Alkemade zegt dat MarketXS dit jaar ‘fors boven’ de omzet van vorig jaar uitkomt. “De markt groeit met 10 procent, wij groeien harder.” Details over omzet en winst wil hij niet geven.

Uitbreiden naar het buitenland is dit jaar in trek bij Nederlandse technologie-/internetbedrijven, een vestiging in Duitsland is daarbij het meest gewild. Ook Moniforce (webanalytics), Futurumshop (online verkoop sportartikelen), Lexa (datingsite) en Icemedia (marketingbureau) startten in Duitsland. Andere bedrijven die de grens over trokken zijn Funda (naar Ierland) en HotSMS, dat nu ook actief is in België.


+++
Vorig jaar sprak Emerce uitgebreid met MarketXS-oprichter Floris Alkemade. Dit interview verscheen in Emerce magazine nummer 40. Het artikel is nu als pdf te downloaden.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond