Deel dit artikel
-

Markt Nederlandse domeinnamen nog altijd dynamisch

De markt voor Nederlandse domeinnamen is nog altijd erg dynamisch. Dat constateert domeinbeheerder SIDN. Ieder jaar worden er circa 1,2 miljoen nieuwe domeinnamen geregistreerd en bijna 1 miljoen weer opgeheven. In de praktijk zijn van de 9 miljoen domeinnamen bijna 5 miljoen namen beschikbaar die ooit geregistreerd waren.

Het verklaart waarom ondanks de groeiende markt zeker tachtig procent van alle startende ondernemers nog steeds in staat is om de domeinnaam van zijn eerste keus te registreren. Ook het vinden van een registrar (het bedrijf dat de registratie verzorgt) en het daadwerkelijke registratieproces stuiten zelden op problemen.

Ook komt het zelden voor dat bedrijven een alternatieve extensie overwegen (bijvoorbeeld .info in plaats van .nl) als de domeinnaam van eerste keuze toch niet beschikbaar is. Men zoekt in dat geval liever een alternatieve domeinnaam, soms wordt daarvoor de bedrijfs- of handelsnaam aangepast.

De voornaamste reden is dat de voorkeur voor de extensie eigenlijk al vast ligt voordat men gaat zoeken. Voor Nederlandse ondernemers zijn er dan eigenlijk maar twee opties: .com en .nl. Meer dan 93 procent van de Nederlandse websites maakt gebruik van een van deze twee extensies. De overige extensies – wereldwijd zijn er meer dan 1.000 – verdelen de resterende 7 procent.

Was de ideale domeinnaam 10 jaar geleden vooral kort en zakelijk, nu mag een domeinnaam best langer zijn, en ook de amusementsfactor speelt een rol. Denk aan bikes4u.nl in plaats van fietsenwinkel.nl.

Deel dit bericht

9 Reacties

HRK

Het blijft triest dat veel domeinnamen zijn geregistreerd door internetpartijen die er extra geld voor hopen te vangen. Ik zou willen dat daar iets aan werd gedaan vanuit de overheid. Al die namen weer vrijgeven. Als iets echt wordt gebruikt is het natuurlijk prima. Ik kies dan altijd voor een alternatief want ik gun ze die omzet niet. Het is een beetje als ticketmaster die tickets opkoopt en duurder verkoopt. Dat voelt niet goed.

Ch

Dat heet ‘handel’ en komt al 1.000 jaar voor ..

Dirkjan - BV Beginnen

@HRK het voelt alsof je te laat bent bedoel je? De ‘domeinnaamschaarste’ hoort bij het spel, en zoals uit het artikel blijkt valt het ook wel mee.

Dat het soms wat commercieel overkomt, snap ik. Maar veel van die partijen hadden ooit wel plannen met de namen. En door die partijen was de .nl-domeinnaam al snel populair. Daarnaast geeft de SIDN al voordelen aan registrars die verhoudingsgewijs veel domeinen met website hebben.

Arie vd Giesen

“80 % ..is nog steeds in staat om de domeinnaam van zijn eerste keus te registreren”
ik weet niet waarop dit is gebaseerd, maar ik heb als domeinnaamspecialist en Registrar de indruk dat dit percentage veel lager is (<50 %). Veel mensen zoeken een domeinnaam door de domeinnaam in de adresbalk van je browser in te voeren en dan lijkt deze domeinnaam vaak nog vrij (of nog niet in een dns te staan). Beter is om de whois van de SIDN of provider te gebruiken. Op http://www.check-domein.nl staan de belangrijkste Europese domeinnaam extensie links (die veel gebruikt worden voor zoekacties naar een vrij domeinnaam).

reclameman

Wij nemen regelmatig mooie domeinnamen over van andere bedrijven, ook van domeinhandelaars. Het wordt juist gewaardeerd als partijen bereid zijn te verkopen, en de meerwaarde voor de eindgebruiker is uiteraard een veelvoud van de investering dus daar doen we niet moeilijk over.

Kortom, ik ben dus erg blij met de mogelijkheid om goede domeinen over te mogen kopen want wij hebben er zo veel baat bij voor klanten of eigen projecten die op deze manier kunnen profiteren van de boost van een topnaam. Denk aan fietsenwinkel.nl in plaats van bikes4u.nl.

Servaas - Goedkope Fotograaf

Maar een .nl is zeker niet noodzakelijk om hoog in Google te komen! Ik heb http://www.fotograaf.camera geregistreerd en sta op de eerste pagina in Google als je zoekt op ‘Goedkope Fotograaf’.
Het kan dus prima zonder .nl 🙂

D.Kist

Als ik u wat mag aanbieden reclameman.
Comfortlife.nl is te koop?

Wiering

Kijk ook eens naar .co.nl als alternatief voor .nl

X

@HRK Moeten vastgoedhandelaren hun woningen ook opgeven als deze kantoren/woningen leeg staan?

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond