Deel dit artikel
-

Markt roept om mobiel noodnet tegen blackouts telecom

De branchevereniging van grootgebruikers van telecom en IT, verenigd in BTG, pleit voor een nationaal noodnet bij mobiele calamiteiten. Dat moet voorkomen dat grote bedrijven worden platgelegd ten gevolge van storingen, zoals gisteren bij Vodafone.

BTG-voorzitter Eddy Schuyer riep daar gisterenavond toe op in het Radio1 Journaal.

Een deel van de Nederlandse economie raakte gisterenochtend kwam tot een vertraging, omdat het spraak- en datanetwerk van Vodafone gisteren uit de lucht was. Door een brand werd een belangrijke netwerkcentrale offline gehaald. Daardoor konden klanten in de regio Rotterdam en Den Haag tot het einde van de werkdag amper of niet bellen of gebeld worden.

Schuyer nam het op de radio op voor zijn achterban, veelal grote bedrijven en instanties. “Er moet een noodnet komen voor mobiele calamiteiten. Dat moet worden gerealiseerd met leveranciers en met steun van de overheid.”

De NOS benoemt Shell, het Kadaster en het KNMI als enkele organisaties die aangeven duidelijk grote operationele hinder te ondervinden. De Gemeente Delft heeft voor zijn mobiele telecom een contract met Vodafone en was daardoor ook grotendeels vleugellam.

De gevolgen van de storing reikte verder dan alleen de Randstad. Het verkeer dat onder normale omstandigheden in Rotterdam wordt verwerkt, werd gisteren verlegd naar de vier andere grote centrales. Die kwam onder dusdanige druk te staan dat sommige Vodafoneklanten in het oosten en noorden van Nederland ook hinder ondervonden.

Gisterenavond was de storing in het 2G-net (spraak en sms) verholpen. Het 3G-net (mobiel internet) nog niet. De CEO van Vodafone Nederland Rob Shuter, net drie dagen in dienst, zegt in een videoboodschap dat daarvoor met KPN en T-Mobile naar een oplossing is gezocht. Mogelijk is een dergelijke samenwerking de basis voor het noodnet waar BTG voor pleitte.

Minister Maxime Verhagen gaat binnenkort met de drie mobiele netwerken om de tafel. Het doel is om klanten bij het falen van het ene netwerk eenvoudig en snel over te kunnen zetten op een ander.

KPN reageert per e-mail: “We staan open voor een gesprek over het gebruik van netwerken van andere telecomproviders, wanneer er sprake is van een grote storing in het eigen mobiele netwerk.”

Andermaal wordt duidelijk hoe kwetsbaar de digitale infrastructuur van Nederland is. Een brand bij de Rotterdamse buren van Vodafone levert de nationale economie een schade op die in de vele miljoenen euro’s loopt. Nog geen drie maanden geleden liepen webwinkels nog een deuk op van wellicht 25 miljoen euro omdat ING met een storing kampte bij internetbankieren.

Foto: Abdullah Najeeb (cc)

Deel dit bericht

1 Reactie

bedrijfspunt.nl

voorstel tot oproep vanuit klanten en professionele partijen tot het starten van een (semi-)staatsbedrijf voor de exploitatie van een mobiel netwerk.

het mobiele net blijkt een life-line te zijn, een commodity een onmisbare dienst die momenteel te veel kost. We merken dit pas wanneer er problemen optreden. (er is een ‘ramp’nodig om te veranderen)

De huidige commerciele partijen blijken niet in staat om het zelf te organiseren:
– foutloos zonder storing te opereren. (zero defect)
– tegen marktconforme/ europees redelijke prijzen. ( product/prijs verhouding te komen
– bij wegvallen van verdiensten/ dit op eigen risico op te vangen. Lusten/lasten: Winst nemen doe je als bedrijf en ondernemer graag en verlies deel je bij voorkeur met je klanten…

Voorstel bij de volgende veiling van frequenties. Schrijf de tender iets minder groot uit, reserveer een aantal frequenties voor het genoemde (semi- ) staatsbedrijf :
doelstelling
– zero defect opereren
– commodity leveren aan alle nederlanders
– concurreer met huidige commerciele partijen om tarieven algemeen laag te houden

(de geschiedenis herhaalt zich, waar komt KPN ook weer vandaan… )

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond