Deel dit artikel
-

Marktplaats hoeft advertenties voor namaak niet te weren

Marktplaats kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de verkoop van namaakartikelen. Dat heeft het Hof Leeuwarden deze week bepaald in een zaak tussen de advertentiesite en kinderstoelen fabrikant Stokke.

De zaak dateert al van 2006. Stokke wilde Marktplaats verplichten om pro-actief te voorkomen dat bepaalde advertenties zouden worden geplaatst en subsidair om deze pro-actief te verwijderen. Ook wilde Stokke dat Marktplaats zou worden verplicht om naam, adres en woonplaatsgegevens te registeren van adverteerders die advertenties voor een Stokke stoel plaatsen.

De rechtbank heeft de vorderingen van Stokke afgewezen en ook in hoger beroep ving het bedrijf bot. Er is volgens het Hof een beperkte aansprakelijkheidsregime voor opslagdiensten van toepassing, waarbinnen de verlangde maatregelen ‘disproportioneel’ zijn en belemmeringen opwerpen voor het legitieme handelsverkeer.

SOLV Advocaten stond Marktplaats bij in de procedures, zo meldt het kantoor op haar site.

Het is volgens SOLV de eerste keer dat een Nederlands hof zich uitlaat over de vraag of een dienst als die van Marktplaats onder dit zogenaamde beperkte aansprakelijkheidregime valt. Het is ook de eerste keer dat het arrest van het Europese Hof van Justitie in de eBay/L’Oréal zaak wordt toegepast door de Nederlandse rechter. Daarin bepaalde het hof dat geen beroep kan worden gedaan op het beperkte aansprakelijkheidsregime als een dienstverlener geen neutrale rol heeft, maar een actieve rol speelt tussen haar klant-verkopers en de potentiële kopers waardoor zij kennis of controle heeft over de door de klant-verkopers opgeslagen informatie.

Deel dit bericht

1 Reacties

Jean

Desalniettemin maakt Marktplaats zich daarentegen veel te makkelijk af met het zogenaamde Counterfeit verhaal. Als je als leverancier/concurrent een advertentie ziet die jou niet uitkomt is het een kwestie van de abuseknop aantikken, een documentje mee te sturen waaruit jouw gelijk zou blijken, en Marktplaats haalt de advertentie weg. En Marktplaats zegt dan: zoeken jullie, eiser en verdachte, het maar samen uit.
De eiser bepaalt dan of je als verdachte voldoet aan hun wensen en kan aangeven dat de advertentie weer terug mag. Dus niet…want deze methode wordt vooral gebruikt door concurrenten. Degene met het meeste geld en smerige mentaliteit heeft de bovenhand.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond