Deel dit artikel
-

Marktplaats voor e-boeken Tom Kabinet werpt de handdoek

De Nederlandse marktplaats voor digitale boeken Tom Kabinet stopt ermee op 15 februari. Een recente uitspraak van het Europese Hof van Justitie belemmert het bedrijf te doen wat het wil. Het onderling verkopen van digitale boeken door lezers van die titels is niet toegestaan.

“Vanaf vandaag is het niet meer mogelijk een nieuw account aan te maken of om e-books te doneren in ruil voor credits. Op 15 februari 2020 zal het Tom Kabinet-platform niet langer online zijn. Tot en met 14 februari 2020 middernacht zijn alle e-books die je hebt gekocht bij Tom Kabinet beschikbaar om te downloaden”, aldus het afscheidsbericht op de website.

Tom Kabinet biedt sinds 2014 tweedehands e-boeken aan. De verkoopprijs van de boeken ligt ruim onder de prijs die consumenten moeten betalen en Nederlandse uitgevers hebben het bedrijf al vele malen voor de rechter gesleept. Met wisselend succes.

De webwinkel beriep zich telkens op een ouder arrest van het Europese Hof dat bepaalde dat gedownloade software wel doorverkocht mag worden.

Het Hof stelde eind december 2019 echter vast dat het doorverkopen van een e-boek toch iets wezenlijk anders is dan de verkoop van bijvoorbeeld een papieren boek. Een tweedehands e-boek is niet van een nieuw exemplaar te onderscheiden. Zodoende concurreert een tweedehands e-boek met een nieuw digitaal boek.

Eigenaren van e-boeken die hun leesmateriaal via de marktplaats wilden verkopen, beloofden het originele exemplaar te verwijderen. Maar dat was voor het Hof niet voldoende.

Zo’n twaalfduizend mensen maakten gebruik van het handelsplatform.

Foto: newsonline (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond