Deel dit artikel
-

Voortbestaan Tom Kabinet onzeker door vonnis Europees Hof

Het voortbestaan van de Nederlandse webwinkel voor tweedehands e-boeken Tom Kabinet is onzeker geworden door een recent arrest van het Europese Hof dat stelt de tweedehands handel in e-boeken in strijd is met het auteursrecht.

Tom Kabinet biedt sinds 2014 tweedehands e-boeken aan. De verkoopprijs van de boeken ligt ruim onder de prijs die consumenten moeten betalen en Nederlandse uitgevers hebben het bedrijf al vele malen voor de rechter gesleept. Met wisselend succes.

De webwinkel beriep zich telkens op een ouder arrest van het Europese Hof dat bepaalde dat gedownloade software wel doorverkocht mag worden.

Het Hof stelt nu vast dat het doorverkopen van een e-boek toch iets wezenlijk anders is dan de verkoop van bijvoorbeeld een papieren boek. Een tweedehands e-boek is niet van een nieuw exemplaar te onderscheiden.

De advocaat van Tom Kabinet ziet nog wel ruimte voor het voortbestaan van het bedrijf, zo laat hij aan het FD weten. Het Hof constateert volgens de advocaat ten onrechte dat zijn cliënt geen maatregelen heeft getroffen om illegale verspreiding van de e-boeken op zijn website tegen te gaan.

Het laatste woord is aan de rechtbank Den Haag. Die moet nu bepalen in hoeverre de spelregels van toepassing zijn op Tom Kabinet.

Deel dit bericht

1 Reactie

Arnold

Negeren die ondemocratische EU regels.
De bevolking heeft zich ooit keihard uitgesproken tegen een EU.
Niets van aantrekken dus.
Corruptie en dictatuur viert sowieso hoogtij in de EC.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond