Deel dit artikel
-

Marktplaats lanceert sterrenwaardering voor kopers en verkopers

Kopers en verkopers op Marktplaats kunnen vanaf vandaag na het sluiten van een overeenkomst de wederpartij beoordelen door middel van een sterrenwaardering, Marktplaats Ervaringen. Gebruikers krijgen zo meer inzicht in eerdere handelservaringen. Het systeem werd al enige tijd getest.

Naast het geven van sterren kunnen ook positieve- en verbeterpunten worden aangegeven. De waarderingen van andere gebruikers zijn zichtbaar in het profiel.

Eerder was in gebruikersprofielen al te zien hoe lang iemand actief is, hoe snel hij of zij reageert en de verificatie van een bankrekeningnummer, telefoonnummer en identiteit door Online Betaalplatform voor betaalverzoeken.

Marktplaats Ervaringen laat nu in een oogopslag zien of iemand altijd snel betaalt of zijn producten in goede staat verkeren.

Het beoordeling moet van beide kanten komen om hem meteen zichtbaar te maken. Als slechts een van beiden de ervaring deelt, wordt deze pas na veertien dagen zichtbaar. Het is niet mogelijk om de beoordeling achteraf aan te passen.

Het delen van ervaringen is mogelijk in vrijwel alle productgroepen op Marktplaats, met uitzondering van de productgroepen Contacten & Berichten, Huizen & kamers en Vacatures vanwege de aard dan de geboden producten of diensten.

Ook is het op dit moment niet mogelijk ervaringen te delen over professionele verkopers die hun advertenties via een zogenaamde API plaatsen, zoals autobedrijven.

Deel dit bericht

28 Reacties

Arnold Overhaart - NED.fm

Wat mij nog steeds verbaasd bij marktplaats is dat indien iemand een bod doet dat diegene daar niet aan vast zit, waardoor ook nep biedingen mogelijk zijn om de prijs kunstmatig op te drijven. – bij eBay in de USA, als je daar ergens op bied en niemand doet een hoger bod dan is de koop rond, aangezien de koper ook geregistreerd staat. – Ook gebeurd het veel bij marktplaats dat iemand iets bied en verder nooit meer iets van zich laat horen.
Als men de bieding vastlegt en de bieder weet van te voren dat hij dient te betalen als er niemand hoger bied, dan zal dat een hoop frustratie wegnemen.

Gerard

Het is juist een voordeel dat Marktplaats anders is dan eBay want nu heb je iets te kiezen. Bij MP kun je vrijblijvend langs gaan bij de verkoper om te kijken of het naar je zin is en dat voordeel heeft eBay niet. Ze vullen elkaar mooi aan.

John

Marktplaats was ooit een leuk gezellig platform. Ze voeren alleen te veel opties in en meeste mensen weten niet eens hoe het werkt of lezen met hun appjes de advertenties niet eens. Daarom stellen ze vaak vragen die gewoon in advertentie staan. Soms zelfs de prijs die er duidelijk bij staat. Daarbij komt dat je veel mensen / consumenten hebt die hoge eisen stellen en minst willen betalen. Dus 5 sterren hoef je zelden te verwachten. Bij ebay heb je inmiddels goede kopersbestand die al lang actief zijn. Nieuwe kopers snappen dit allemaal niet en kunnen om minst geringste klagen. Daarom gaan er ook zo veel winkels failliet, omdat consumenten veel te veel in de watten worden gelegd en dit alleen maar gekd kost. Mensen zijn in de loop der tijd erg veranderd qua koopgedrag en eisenpakket. Daarbij komt ook dat je nog eens een hoop trollen hebt die alleen maar berichtjes sturen via marktplaats om ruzie te zoeken of iemand te beledigen. Dat is gemak van dat app systeem. En daarom stoppen steeds meer mensen met marktplaats en geven het nog net zo lief aan de kringloop of stort. Daar kan marktplaats ook allemaal niets aan doen, maar ik zou het gewoon simpel houden en niet te veel commercie erbij verzinnen. Ook met oplichting. Ook daar weten de rotte appels wel weer te omzeilen. Ook met ideal of gelijk oversteken wordt je soms belazerd. Dus sterrensysteem wil ook niets zeggen. Het zou wel fijn zijn als kopers ook eens tevreden zijn en niet klagen om minuscule dingetjes waar veel verkopers mee van doen hebben. Wat zijn we dan in Nederland toch erg verwend ten op zichte van landen waar rijkheid in het hart zit en niet in de bezittingen.

Constant Verheijen

Om mijn verzamelingen uit te breiden gebruik ik zowel “2eHands be” (België) als zéker ook Marktplaats. Van beide sites ben ik zeer tevreden; natuurlijk ben ik ook -op beide sites- geconfronteerd met oplichters, ik denk dat dat niet te vermijden is.
“2eHands.be” werkt al enige jaren met het systeem van “jury” , de afnemer kan een beoordeling publiceren over de leverancier en omgekeerd. Dit is echter mogelijk zonder enige tussenkomst van “2e Hands;Be” of wie dan ook. Moet je in het “dagelijkse leven” zeer veel moeite doen om een oplichter veroordeeld te krijgen (klacht neerleggen bij de Politie, deze oordeelt of de klacht gefundeerd is en stuurt de klacht door naar het Parket; Deze dienst wederom oordeelt wéér een keer alvorens de “oplichter” naar de Rechtbank verwezen wordt. En deze Rechtbank onderzoekt nog een keer alvorens een vonnis uit te spreken en dan nog kan de “oplichter” beroep aantekenen. In mijn ogen is dit een zeer juiste procedure ! Bij 2eHands.be is het mogelijk iemand, om welke reden, juist of onjuist, een oplichter te vinden en dit, zonder meer en zonder tussenkomst van derden, op de site van 2e hands.be te publiceren. Het gevolg hiervan is dat iedereen kan lezen “Jan is een oplichter”, meer nog…….. Als je dan Googlet naar de naam “Jan” staat en , zonder verder commentaar “Jan is een oplichter” en met kleine lettertjes staat er dan dat deze vermelding te lezen is op de site van 2e Hands.be. “Jan” wordt dus openbaar veroordeeld voor “oplichter” en dit “vonnis” wordt gepubliceerd op Internet” en dit wordt gedaan door één persoon die, om welke reden dan ook, de behoefte heeft om “Jan aan de schandpaal te nagelen” zonder dat hier enige controle op is en vaak ook geen reden voor is behalve frustratie. Gelooft U mij, ik woon in België, werk veel met 2eHands.be en ik weet dat al veel (ex) gebruikers van 2eHand;be hier lmast mee gehad hebben. Ik zou het EEN GROTE FOUT vinden als “Marktplaats” ook deze vorm van “zelfjustitie” zou invoeren. Laat het be- en veroordelen van mensen over aan een professionele Rechtbank (die heeft het er al vaak moeilijk mee), deze Rechtbanken publiceren niet eens hun vonnissen. De “gewone” burger zou dit ineens met de toestemming van Marktplaats wél mogen !!! Ik zou dit een zeer slechte- en een te vermijden evolutie vinden.

Waar ik persoonlijk vaker last mee heb is het feit dat op het moment dat ik in contact kom met een Nederlandse gebruiker van Marktplaats (ikzelf woon in België) deze Nederlandse persoon een waarschuwing krijgt “pas op deze persoon woont in het buitenland en kan mogelijk verkeerde bedoelingen hebben”. Deze waarschuwing die Marktplaats in zo’n situatie verstuurt heeft mij al enige klanten / leveranciers gekost omdat ze, en dat begrijp ik, geneigd zijn aan te nemen dat deze opmerking specifiek mijn persoon betreft.

Voor de rest, veel goede ervaringen met Marktplaats !!!
Vriendelijke groet,

Constant Verheijen

bert

Door al deze goede bedoelingen met MP icm met toelaten van commerciële inhoud ben ik compleet afgehaakt op MP.
Vreemd hoe e-bay dochters zoveel van elkaar kunnen verschillen. De Duitse variant is een verademing: geen commercie, geen bieden, veel meer vertrouwen en minder “onderste uit de kan” verkoopgedrag. Ook Frankrijk is een verademing, enige nadeel aldaar is dat een kwart van de verkopers nog in cheques gelooft. De 4 euro extra verzendkosten verdien je vaak direct terug door lagere prijs.

Enige waar ik in Duitsland mee oppas is als verzendlocatie Neukoln of Friederichshein/Kreuzberg is sla ik vrolijk over.

waldorff

Het nieuwe review systeem leent zich wel erg makkelijk voor fraude en bedrog!
1)Je wordt ‘afgeperst’ om een product voor minder te verkopen-anders krijg je maar een ster, en sta je als onbetrouwbaar te boek.
2)Ik en mijn partner, met elk een eigen account, kunnen elkaar zeer makkelijk enorme positieve beoordelingen geven..
Om dit systeem houdbaar te maken zal Marktplaats toch meer richting een eBay achtig systeem moeten gaan…

y.schreinemacher@gmail.com

Wat ik jammer vind van het systeem is dat mensen je beoordelen met 1 ster als ze niks bij je gekocht hebben of gratis ophalen of dat ze een afspraak maken en zich niet houden aan de afspraak gewoon niet komen opdagen.Deze mensen geven de verkoper dan 1 ster omdat de verkoper hun 1 ster gegeven heeft omdat ze niet zijn komen opdagen, dus zich niet aan de afspraak houdt. Zo krijg je dus een vertekend beeld.

Anne Mieke

Ik ben het in grote lijnen eens met wat John op 5 okt jl zegt. En het komt neer op: De goeden moeten weer onder de kwade lijden.
Ik had laatst iets gratis aangeboden, maar had het achteraf liever aan de Kringloop gegeven.
Naast het onbeschofte gedrag, lieten ze dat wat ze niet nodig hadden bij mij in de straat achter. En als slagroom op de taart kreeg ik een slechte beoordeling van 1 ster! En Marktplaats doet hier niets aan! Jammer van een platvorm dat zo leuk was!
Het wordt tijd dat iemand een nieuw, ouderwets leuke site gaat beginnen!
(www.rommelzolder.nl of zo!!)

Ingrid

Ik verkoop al jaren spullen via Marktplaatsen altijd tot tevredenheid van een ieder. Maar … dit keer vond ik de koper zo vaag, dat ik besloot dat ik het geld contant wilde hebben (het ging om 3,50 euro). Dat was akkoord. Ik gaf mijn adres en plots kreeg ik een bericht dat ze geen contant geld heeft en het via de bank wil betalen. Aangezien wij bijna naast een pinautomaat wonen, ging ik hier niet mee akkoord. Het resultaat: 1 ster en een dreigbericht dat ze mijn adres heeft … nu zal er niet snel iets gebeuren, maar toch Marktplaats hiervan op de hoogte gebracht dat het mij bevreemd dat ik 1 ster krijg, omdat ik het niet met de betaalwijze eens ben terwijl er niet eens een overdracht is geweest. Zij begrijpen niet wat hier zo erg aan is … voor mij voorlopig geen Marktplaats meer. Vind dit sterrensysteem niet prettig!

Bart

Dit systeem klopt voor geen meter, en is al helemaal niet betrouwbaar. Iederen kan een slechte review geven op basis van niets. Ik heb laatst een paar woorden gewisseld met iemand, die uiteindelijk ging intimideren omdat ik niet omlaag wilde met de prijs. Toen heb ik hem geblokkeerd. Gek genoeg heeft hij kans gezien mij op alle negatieve punten te beoordelen. Maar er was helemaal geen deal met deze man! Er was dus géén sprake van ‘levering’ en ‘afspraken’. Ik heb géén zaken gedaan met deze man. ik heb deze man het artikel NIET verkocht. Het punt ‘sneller verzenden’ kan dus niet niet want ik heb geen zaken met deze persoon gedaan. Ik heb niet eens zijn adres! Marktplaats kan dat allemaal nalezen en ze kunnen zien dat er geen deal was. Toch kan deze man mijn beoordelen als zijnde dat ik een product aan hem verkocht heb. Toen ik marktplaats mailde, krijg je te horen dat ze enkel reviews verwijderen als beide partijen dat verzoek doen en dat er bewijs nodig is dat beide partijen dat willen. Nou, bewijs van een review die nergens op gebaseerd is hangt in de chat, maar daar kijken ze niet naar. Privacy.. Ik heb het even gehad met marktplaats. Dit beoordelingssysteem geeft iedereen de kans een ander onterecht af te fakkelen, en aan de schandpaal te nagelen. Heel oneerlijk dus! Ze hebben de bel horen luiden maar weten niet waar de klepel hangt met dit systeem. Absolute farce. Laat ze maar wat beter naar Ebay kijken…. Last but not least, mijn zoon kreeg een slechte review van nota bene een oplichter die zelf zijn product niet geleverd had. Pure intimidatie omdat je uiteraard boos bent op zo iemand. Dat kan dus ook allemaal. Marktplaats: doe hier wat aan!!!

Peter

Mijn ervaringen zijn gelijk aan die van Bart hierboven. Vanwege het overlijden van mijn vader heb ik wat spullen te verkopen. Men gebruikt dit beoordelingssysteem als een pressiemiddel.

Ik heb wat op marktplaats stond niet meer aangevuld en heb het nu op speurders, en 2ehands.nl gezet. Kom over een poosje wel weer kijken of ze dit systeem nog hebben.

Ivo

Sterren systeem is fijn zolang de koper eerlijk is …ik heb een koper gehad waarbij ik zei je moet het product wel ophalen op een ander adres is de buurt .. evt kom ik het wel brengen als ik in de buurt bent … resultaat meneer zegt jamaar dat staat niet in je advertentie 1 ster met erbij als commentaar komt afspraken niet na ! Zo kan ik na 9.5 jaar mijn acount wegdoen ivm niemand meer koopt . Marktplaats kan de ster niet weghalen ivm privacy gegevens ! Ben altijd netjes in mijn zaken geweest zeer jammer !

Vicky

Hier net exact hetzelfde meegemaakt. Ik zit 11,5 jaar met plezier op marktplaats, maar omdat 6:30 in de ochtend mij niet uitkwam om af te spreken, ben ik met 1 ster beoordeeld. Heel erg jammer. Account kan ik wel wegdoen nu. Ik ga even alternatieven zoeken nu.

Anton

Hier precies hetzelfde; Een bericht gestuurd met veiendelijk verzoek. Vervolgens een korte wisseling van vanuit mijn kant enkel vriendelijke berichten. Vanuit de verkoper zijn kant redelijk intimiderend. Daarop besloten het erbij te laten.

De verkoper is het niet eens dat ik niks koop en krijg ik 1 ster terwijl er niet eens een koop heeft plaatsgevonden en ik vriendelijk ben gebleven ondanks de intimiderende houding. Te gek voor woorden dat dit kan.

Piep

Dat hele sterren systeem is flub. Koper kan je finaal afkraken als jij iets miet wilt verkopen voor een tientje. Je krijgt gelijk de beoordeling dat het product niet geleverd is en dat je beleefder moet communiceren. Eerst 84 berichten ontvangen waarbij je de huid word volgescholden en dat heb jij het gedaan. Marktplaats doet hier niks tegen en door de slechte beoordeling sla je gelijk als oplichter te boek want je levert tenslotte niet. Nee zolang het bedrag niet word betaald wat ik wil, lever ik niet, heb tenslotte ook geen geld ontvangen. Of de koper komt niet opdagen en dan krijg ik de beoordeling dat ik mijn afspraken niet nakom? Lekker systeem.
Ben wel klaar met Mp en die onbeschofte koopjes jagers en gierige knijpers.

Henk Jan Tittel

Ik sluit mij aan bij de vele opmerkingen, ik had pas een PS Vita te koop staan, heb contact met 2 geintresseerden, 1 van de twee zegt ik stap nu in de auto, dus ik schrijf naar nummer 2 dat afwacht of nummer 1 op komt dagen op het opgeven tijdstip, wat dus gebeurde.
Ik geef nummer 2 (degene die dus in de wacht staat) 5 sterren omdat hij vriendelijk was en naar waarde bood.

Krijg ik als dank 1 ster terug!!!

Oude MP gebruiker

Marktplaats was vroeger een prima verkoopplaats en dingen om op te kopen. Tegenwoordig is het alleen maar fraude, fake-accounts, mensen die afspraken maken om langs te komen en verder niet meer reageren.

Ook de “bied optie” is bagger. Het had een goede optie kunnen zijn als het werkt. MP heeft het zo gemaakt dat men wel kan bieden maar dat het bod niet geldend is. Je kan bieden wat je wilt en alsnog niet op komen dagen.

Daarnaast nog iets wat MP zeer bagger heeft gemaakt: De ***** (sterren) die je kunt geven hoe je ervaring is geweest met de verkoper.

WAAR ZIJN DE STERREN DIE DE VERKOPER KAN GEVEN AAN DE GEINTERESSEERDE? Mensen reageren altijd, komen niet langs. Zulke mensen moeten vooral aangepakt worden.

MP krijgt 1 ster. (Minder kan helaas niet).
Wordt tijd voor een nieuwe verkoop site die wel van deze tijd is.

George

Omdat ik als koper geen zaken wil doen met een verkoper die tussentijds zijn prijs aanpast krijg ik van die verkoper m 1 ster. Daar heb ik jaren last van.

jos

het beoordelingsysteem van marktplaats rammelt van alle kanten ]
het iis oneerlijk en beschadigend voor veel mensen
dit omdat de marktplaats pestkoppen en die zitten er best veel op mp die niks gekocht hebben verkopers toch negatief kunnen beoordelen
die beoordelingen zeggen dus meer over de beoordeler dan over de verkoper
mensen die niks kopen dus ook niks betalen kunnen gewoon neerzetten product niet ontvangen
ik vind marktplaats beschadigend

as

Wat je moet doen is dit: gewoon niet de eerste zijn die een review schrijft; dat is voor veel mensen al te veel druk op de ketel omdat ze bang zijn voor negatieve reacties.

Ik persoonlijk heb er echt keihard lak aan, wat boeit mij die review nou eigenlijk…. Bovendien verkoop ik zelden wat op MP aangezien de meeste mensen veelte laag bieden.

Ik vind het maar een zielige hoop koopjesjagers en goudzoekers, daar komt bij dat het overspoelt wordt met betaalde advertenties van voornamelijk commerciele autohandelaren, grappige dingetjes vallen dus niet meer echt op.

Philip

Wat ik verkeerd vindt aan dit sterrenconcept is dat ook zonder dat er een transactie hefet plaats gevonden er negatief ge-sterd kan worden. Bijvoorbeeld iemand doet een bod op een ongeprijsd object, maar dat bedrag is te laag bevonden, en de koper gaat dan maar 1 ster uitdelen. Op ebay kan alleen maar na de transactie worden ge-sterd.

George

Klaagland heeft er een klaagbaak bij: Het MP sterrensysteem, waarbij iedereen elkaar kan beklagen in de vorm van 1 sterretje. Zo is MP niet meer gezellig en zo gaat iedereen met een angst gevoel proberen zaken te doen. Vaak worden sterren gegeven zonder dat er van koop of verkoop sprake is geweest. Belachelijk. Dan ga ik liever naar een ander platform waar het feedback proces wel normaal in z’n werk gaat. Als MP nou gewoon het aloude systeem her-implementeert, dan is iedereen weer happy.

Ria

Ik had op een kast geboden en zou de volgende dag komen kijken (nog niet kopen had ik gezegd). Toen iemand me een gratis kast aanbood, die ik ook prima vond. Netjes uitgelegd maar kreeg 1 ster wegens niet nakomen van afspraken. Zielig! Als ik ze nu voor niks had laten wachten, wat mij ook al vaak overkomen is! Ergernis 2 is dat mensen je wat vragen, en je reageert direct, je vervolgens niks meer hoort. Irritant!!!!

Phil

Het sterrensysteem brengt meer nadeel dan voordeel. Immers er kan gesjoemeld worden met multiple accounts en over en weer sterren uitdelen, en er worden 1-ster beoordelingen gegeven aan bieders die “niet waarde bieden” terwijl er geen transactie plaats vond. Ik ga geen zaken meer doen via MP. eBay is veel beter in dat opzicht.

Mevr.Verlinde

Marktplaats, wie is er niet Doodziek van geworden ??
Beste mensen 1 ster is nog te veel wat ik in de afgelopen 14 jaar heb meegemaakt op marktplaats: Obscene naaktfoto’s van geslachtsdelen man als reactie op schoenen, oplichters,wanbetalers,en natuurlijk de nieuwste trend je nummer vragen via mp om je zo op te lichten.Zodat de chat niet door MP meer te checken is wat ze trouwens toch al niet deden. Als klap op de vuurpeil een hele nare persoonlijkheden met zielige verhalen dat moeder is overleden of de prijs nog lager kan !! Kortom ik heb een einde gemaakt aan mijn 14-jarig account met 5 sterren overigens.Marktplaats wie is er niet Doodziek van geworden? ??

Ilja

Het zou mogelijk moeten zijn om waardering te geven als een persoon niet op komt dagen na het maken van een afspraak. Want daar wordt je niet goed van hoe vaak dat gebeurd.

mark

waardeloos alreeds failliet systeem. iemand stuurt mij een bericht dat hij iets wil kopen. ik stuur een bericht terug dat het al verkocht is (meer niet dan dit letterlijk) en deze persoon geeft me vervolgens jawel 1 ster…

als je dan aan marktplaats via chat een bericht stuurt dat dit niet klopt, niet in de laatste plaats omdat er moeten meerdere berichten uitgewisseld moeten zijn, zijn zo zeggen ze zelf…
dan kom je in een wirwar van auto-antwoorden terecht via een auto-antwoord-robot waaruit je moet opmaken dat ervaringen niet verwijderd kunnen worden… nou lekker dan.

Uys

Voorkom een slechte beoordeling door de advertentie te verwijderen voordat deze automatisch vervalt. Kies dan voor “niet verkocht via MP”. Nu wordt er geen ander meer aan gekoppeld die een slechte beoordeling kan geven.

Bij meerdere advertenties één voor één verwijderen.

Als het dan fout gaat met iemand heb je liever geen beoordeling dan een slechte beoordeling!

Ook al ging het goed met een persoon en er was nog een gegadigde die moeilijk gaat lopen doen is dit de beste optie.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond