Deel dit artikel
-

Marktplaats.nl verliest zichtbaarheid na Google-update

Marktplaats.nl heeft weer aan zichtbaarheid ingeleverd in de organische zoekresultaten na een core-update van Google. Ook prijsvergelijkers en online woordenboeken moeten eraan geloven.

Een paar keer per jaar voert Google een grondige update door die volgorde van zoekresultaten goed door elkaar husselt. Het hoogste belang is de gebruiker van de zoekmachine te snappen en hem de beste en passendste resultaten te tonen. Of een populaire site als gevolg daarvan minder zichtbaar wordt, deert Google niets.

Eind vorige maand voerde Google weer zo’n update door. Astrid Klaver van bureau OAK analyseerde de gevolgen daarvan voor de e-commercesector in Nederland en deelt haar inzichten met Emerce.

Klaver constateert dat Marktplaats.nl, net als in november 2021, een stevige klapt krijgt te verwerken. Gebruikers van de zoekmachine zien minder vaak bedoeld of onbedoeld verwijzingen naar de handelssite. De betekent automatisch minder bezoekers aan de site, wat een tweeledig effect kan hebben. Minder bezoekers betekent minder vraag en minder vraag betekent dat de handelaren minder potentiële klanten langs krijgen. Ten tweede: minder bezoek betekent lager bereik betekent lagere reclameprijzen.

Toch is de shoppende Nederlander niet de verliezer, want het OAK-onderzoek laat ook zien dat andere e-commercepartijen winnen qua zichtbaarheid. “Marktplaatsen worden steeds zichtbaarder in Google. Amazon en Aliexpress zijn nog lang niet zo groot als Bol.com, maar groeiden wel met tientallen procenten in zichtbaarheid tijdens de core update. Ook de grootste webwinkel van Nederland zelf laat zich niet onbetuigd met een groei van tien procent.”

Andere winnaars: Tiktok (+94%), Getty Images (+77%), Etsy (+55%) en Kwantum (+53%).

Opvallend is ook, dat Gaslicht.com qua zichtbaarheid met 26% groeide. Generieke vergelijkingssites als Kieskeurig.nl, Pricewise.nl, Overstappen.nl en Beslist.nl daalden juist met dikke dubbele cijfers.

De analyse luidt: “Google wordt steeds beter in het matchen van de intentie van de gebruiker met het meest relevante resultaat. Een graadmeter hiervoor is de lagere zichtbaarheid voor online woordenboeken. Deze vormen [volgens seo-expert Malte Landwehr] vaak opvulling in de zoekresultaten, net als bijvoorbeeld stock photo websites en websites met songteksten.”

Foto: Fan D (cc)

Deel dit bericht

4 Reacties

bert

Nu nog een update om (pay)wall content uit de zoekresultaten te verwijderen. Van die krantensites die bij doorklikken onleesbaar lijken, tot de grootste clickbait ever: LinkedIn. Bots je keihard op voordeur als je iemand zoekt en op zijn Linkedin klikt. Weg uit de zoekresultaten bij dit soort gedrag.

Driek

Er zou een optie moeten zijn om commerciële resultaten aan of uit te zetten. Google wordt steeds meer een zoekmachine om spullen te kopen en steeds minder bruikbaar om gewoon informatie te vinden.

Erwin

Ah je bedoelt een gratis zoekmachine. Met miljardeninvesteringen. Zou kunnen. Maar wat zou je per zoekopdracht willen betalen?

Dirk

Helemaal eens Bert. Ik vind het opvallend dat deze sites zo hoog staan ondanks deze praktijken: het bouncepercentage moet toch echt heel hoog zijn. Een zoekmachine zonder advertenties lijkt me inderdaad niet realistisch. Sterker nog, ik denk dat Google op termijn zelf als één grote marktplaats gaat fungeren.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond