Deel dit artikel
-

Media Plaza: groei gespecialiseerde vacaturesites te verwachten

Branchegerichte, gespecialiseerde carrièreportals hebben een grotere kans te overleven dan tegenhangers die een zo groot mogelijk bereik proberen te creëren. De shake-out onder de vacaturesites zal daarom ook de grotere partijen vellen. Dat zegt Wim Bens, directeur van internetdemonstratiecentrum Media Plaza.

Bens deed zijn uitspraken op Inframatch , een vacaturesite voor technisch personeel op het gebied van infrastructuur. Hij signaleert dat een werkzoekende op de grote vacaturesites "een oerwoud van baangegevens" moet doorploegen. Dit komt volgens Bens omdat zij redeneren vanuit een oude-economiegedachte. "Ze proberen een zo groot mogelijk publiek te bereiken, net als bij grote kranten, maar ze hebben geen idee hoe ze tot hun doelgroep door kunnen dringen", aldus Bens. Hij voorspelt dat de meerderheid van de grote sites in de loop van de tijd zal sneuvelen.

Sites die zich specialiseren, bijvoorbeeld op vakgebied voor hoger opgeleiden of per regio, hebben een betere toekomst, denkt Bens. Naast Inframatch.nl noemt hij jbb.nl (juridisch personeel), medjob (medisch) en agriholland (landbouw). Deze sites zouden de bezoekers directer in hun eigen omgeving aanspreken. Soms heeft de dienstverlening zelfs een persoonlijk tintje, zegt Bens. "Als je van baan verandert, heeft dat grote consequenties. Denk aan pensioenbreuk, of als verhuizen nodig is. Een nieuwe woning zoeken, een nieuwe school voor de kinderen. Als deze informatie is terug te vinden op een banensite, kan dat heel nuttig zijn."

Een deel van de uitspraken van Bens lijkt aan te sluiten bij recent onderzoek van bureau Heliview. Daaruit bleek dat het aantal bedrijven dat vacatures tegen betaling uitzet op een carrièresite, het afgelopen jaar is gedaald van dertien naar acht procent. Monsterboard en Jobnews, de nummers één en twee wat het aantal uitgezette betaalde vacatures betreft, verloren beiden marktaandeel.

Het is echter niet gebleken dat dit ten gunste ging van nicheportals zoals Bens die voorstaat. Bedrijven blijken meer te werven via hun eigen sites. Steeds meer bedrijven plaatsen een vacature op een externe carrièresite, maar het aantal vacatures per opdrachtgever neemt af. Ook is bekend dat het moeilijk is om een "stand alone" carrièresite, zelfs in zakelijke segmenten, winstgevend te maken. Dat was de reden dat de activiteiten van Newmonday en Clickwork geïntegreerd werden met respectievelijk Intermediair en de Volkskrant. JobPilot en StepStone sloten bij gebrek aan winst enkele kantoren.

Volgens Rob Brouwer, directeur van Monsterboard.nl , heeft Bens evenmin gelijk als hij stelt dat carrièresites met een breed bereik de plank mis slaan. "In een niche opereren is makkelijk als je klein bent, maar je neemt het hele voordeel dat je met het medium internet bereikt weg. Als je door je grootte slagkracht hebt, kun je op één plek alle informatie gebundeld aanbieden." Monsterboard slaagt er volgens Brouwer ondanks een grote organisatie goed in om bepaalde beroepen onder te brengen in "zones".

Martin Bannink, directeur van Jobnews signaleert een trend dat de moderne professional verder kijkt dan zijn eigen vakgebied. "Wij merken dat sommige professionals binnen de kaders van gespecialiseerde portals blijven. Een duidelijke tendens is wel dat ook de professional over de grenzen van de eigen branche heen wil kijken. Ik denk dan ook dat generieke en specifieke sites elkaar niet uitsluiten, maar eerder complementair zijn. Bij Jobnews hebben we ervaring met beide varianten".

Verder betwijfelt Bannink of een carrièresite werkzoekenden in de eigen brancheomgeving direct kan aanspreken, zoals Bens voorstaat. "Ik betwijfel of het haalbaar is. Daarvoor is het aantal marktsegmenten te groot. Het ontwikkelen van een rendabele zakelijke propositie wordt dan een erg lastige opgave", aldus Bannink.

Deel dit bericht

10 Reacties

E. Hendriksen

Binnenkort waarschijnlijk hier op Emerce te lezen: "inframatch.nl, jbb.nl, medjob, agriholland en enkele andere branchegerichte carrièresites gaan samenwerking aan".

Albert Treur Jr.

Absolute onzin. Het zijn juist de niche sites die het loodje hebben gelegd de afgelopen twee jaar. Nu de shake out ook zichtbaar wordt bij grotere titels is maar een conclusie rechtvaardig..overleven en mogelijk winst maken, kan als sites bij de top 3 behoren danwel een crossmedia model hanteren. Het is de sfeer, de vindbaaarheid, de kwaliteit van de content en het multimediale karakter van vacatures sites die hen zal doen slagen. Niet de focus op een specialiteit. Op 35jarige leeftijd heeft de gemiddelde werknemer 9 banen versleten en nog niet helft blijft in de eigen branche werkzaam.

Jurian van Ruiten

Beste Wim Bens, "Sites die zich specialiseren, bijvoorbeeld op vakgebied voor hoger opgeleiden of per regio, hebben een betere toekomst, denkt Bens." Dus jij koopt je brood nog bij de bakker; of doe je dat zaterdags bij de supermarkt!

Ronald

Zo onzinnig vindt ik de gedachte zeker niet. Internetgebruikers voelen zich in het algemeen niet prettig in een global village, men zoekt aanknopingspunten met de eigen wereld/omgeving. Iemands carriere, iemands vak, de activiteit waar men een groot deel van de eigen tijd in investeert, is zeer persoonlijk. Op carrieresites draait het om dit gegeven, het draait om mensenwerk. Iemand die zich aan het orienteren is op de arbeidsmarkt voelt dit zelfde en zoekt niet naar oppervlakkige informatie bronnen maar naar plekken waar die passen bij de eigen belevingswereld. Lang verhaal kort: ik denk dat carrieresites die gericht zijn op bepaalde sectoren voor gebruikers een absolute meerwaarde hebben, MITS het aanbod ruim is en de communicatie vanuit de site er op afgestemd is. Of de genoemde sites de beste voorbeelden zijn laat ik even in het midden. Goed voorbeeld is werkenbijdeoverheid.nl, een overkoepelende arbeidsmarktplatform van alle overheidsinstanties. De site biedt een vacature aanbod van alle ministeries en enkele gemeenten en is gericht op mensen die geinteresseerd zijn in een carriere bij de overheid. De complete umfeld staat in teken van het werken bij de overheid, met als gevolg dat de overall communicatie op de site directer en minder oppervlakkig is.

Klaas de Boer

Er wordt wat afgebeuzeld in Internet land. Goeroedeboeroe. Nu verdwijnen nichesites weer, dan is het oude merk ineens waardeloos, is de traditionele marketing op zijn einde of zullen folio producten onmiddellijk verdwijnen.Laten we eens parallellen trekken met de traditionele media. Daar was altijd plaats voor generiek en specifiek. En als je naar het gedrag van de klant kijkt zal de echte zoeker specifieker gaan, de latente 'nieuwe baanwenser'generieker struikelen over een optie. Dat zal ook bij Internet gaan gelden, eigenlijk geldt het al. Onze niche sites hebben heel wat traffic op het vacature-deel, maar ook onze eigen grote generieke site trekt aandacht van jewelste. Vergelijk het maar met de krant en het goede vakblad. Die leven al decennia naast elkaar met ieder hun eigen functie. Ik zie geen reden waarom dat in de webwereld anders zou werken.

maarten

Ook hier is het zaak goed op te letten wat de meest succesvolle sector op het gebied van technologie adoptie doet: de porno-industrie. Dus ja: niche players zullen wel winnen omdat ze rondom een bepaalde klantengroep georganiseerd zijn.

Klaas Kals

Wat wordt er toch geouwehoerd. Wat een geleuter. Alsof iemand wet hoe het zal gaan. Dat geldt trouwens voor heel veel reacties op alle arikelen. Niche markten komen en gaan. Alleen als ze werkelijk een behoefte vervullen blijven ze. Wat weet meneer Benz nu van carrieresites, Ik denk nier zoveel. Net als zijn voorganger meneer Vincent de "Leutre". Mee kletsen …. dat is wat ze doen. Als je Inframatch, agriholland of medjob bezoekt kun je hun succes optellen. Een handjevol vacatures. Bepaalt dat een trend? Als je jezelf op zo'n manier uitlaat en denkt dat je het weet… wel veel succes. Het blijkt allemaal een zelf vervullende belofte te zijn. Nou mannen, klets maar raak, maak elkaar maar blij met…juist, weer lucht.

Mildo van Staden

Door concurrentie in een overigens steeds volwassen wordende markt is het logisch dat sites zich op specifiekere martksegmenten gaan richten. Generieke sites blijven bestaan omdat de omvang toegevoegde waarde vertegenwoordigt en werkzoekenden buiten de eigen branche heen willen blijven kijken. Belangrijker is nog het aanspreken van de juiste doelgroepen in een Internetomgeving. Hierover is op deze site al veel gezegd. Zorgen voor de juiste toon, aansluiten bij de beleving en werkomgeving van werkzoekenden. Dat is nog best lastig op Internet. Ook zorgen voor de kwaliteit van dienstverlening. Misschien moet in ruil voor kwaliteit de werkzoekenden ook maar gaan betalen.Naast specifieke marktsegmentering zal naar mijn verwachting ook specialisatie van dienstverlening toenemen. De carrieresites richten zich allen nog sterk op dienstenintegratie, zeg maar alle diensten bij elkaar op 1 site. Dienstenintegratie vooral in combinatie met marktexpansie is best kostbaar. Er is ook de nodige concurrentie waardoor veel sites op elkaar gaan lijken. Door meta zoekmachines wordt informatie bovendien minder waard. Tegelijk is er de vraag in de arbeidsmarkt naar meer gediferentieerde producten en diensten waarbij de wensen van werkzoekenden en werkgevers bepalender wordt. Uiteindelijk zou dit kunnen leiden tot meer unieke en gespecialiseerde ICT diensten.

angela

De eerste initiatieven zijn al zichtbaar! Zie hier een vacaturebank waar freelancers en interim managers zich middels videopresentaties presenteren! www.interimpersonalities.nl 

Jeroen

Kleine spelers zijn wel veel meer "aangesloten" op de beleving van de sector, persoonlijk staan de massavacaturesites me een beetje tegen, in de gezondheidszorg vind ik bv http://www.ggz.nl een sympatieke vacaturesite www.ggz.nl

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond