Deel dit artikel
-

Media spelen in op crisis Midden-Oosten

De media beginnen steeds meer een belangrijke rol te spelen in het conflict rondom Irak en het Midden-Oosten. Naast de nationale zenders van de verscheidene Arabische landen en nieuwszenders als ANN (Arabic News Network) en het wereldberoemde Al Jazeera, komen er in rap tempo nieuwe concurrerende initiatieven, al dan niet ter inzet van politieke doeleinden.

De regering van de Verenigde Staten heeft besloten haar internationale publieke omroeptak 9,5 procent meer budget te geven. 563,5 miljoen dollar heeft de 'Broadcasting Board of Governors' (BBG) te besteden aan omroepactiviteiten waaronder de Voice of America (VOA), Radio Free Europe/Radio Liberty en Radio Free Asia vallen.

De BBG concentreert zich vooral op het Midden-Oosten. Hiertoe is de afgelopen tijd een aantal radionetwerken onder de naam ' Radio Sawa ' opgezet, die met muziek en informatie jonge Arabieren (in de eigen taal) moet bewegen naar Amerikaanse radio te luisteren. Distributie vindt plaats via kortegolf, middengolf en FM. Via satelliet worden de signalen ter beschikking gesteld aan lokale zenders die de signalen overnemen. Een soortgelijk concept is in Afghanistan onder de naam 'Radio Farda' te horen. Deze netwerken wordt uitgebouwd.

Ook is de Verenigde Staten van plan een tv-netwerk op te zetten onder de werknaam MiddleEast Television Network. Dit initiatief heeft een budget van 30 miljoen dollar meegekregen in het kader van de 'oorlog tegen terrorisme'. Het gevolg van deze koerswijzigingen bij de BBG is dat de uitzendingen die vanouds door de Voice of America en RFE/RL voor Centraal en Oost Europa werden gemaakt, grotendeels worden geschrapt, aangezien in de optiek van de VS het democratiegehalte op peil is in deze gebieden. De VOA en RFE/RL zenders fungeerden aldaar ten tijde van de Koude Oorlog als zogeheten onafhankelijke informatiemedia. Ook Israël is het afgelopen najaar gestart met een internationale Arabische satellietzender, om haar rol in de conflicten uit te kunnen leggen.

De in Dubai gevestigde Arabische omroep Middle-East Broadcasting (MBC) start ook met een nieuwsoffensief. De omroep startte per 20 februari de zender Al Arabiya in een concurrentiestrijd met Al Jazeera . De zender is vooralsnog 12 uur per dag in de lucht; vanaf 4 maart 24 uur per etmaal. De start van deze zender is versneld nu de situatie met betrekking tot Irak uit de hand begint te lopen. Al Arabiya krijgt een budget mee van circa 200 miljoen dollar.

De nieuwszender van MBC wil zich ten opzichte van Al Jazeera minder sensationeel positioneren, maar wil ook het Westerse publiek toegang geven tot informatie uit het Midden-Oosten en zal via satelliet uitzenden. Journalisten van Al Jazeera hebben te maken met handicaps omdat ze in een aantal golfstaten geweigerd worden vanwege de berichtgeving op deze zender. Al Arabiya heeft deze handicap vooralsnog niet en stelde middels een persverklaring vanuit de vrije informatiegedachte te werken. De nieuwszender van MBC wordt gefinancierd door de Libanese Hariri Groep alsmede investeerders vanuit Saudi-Arabië, Koeweit en andere golfstaten.

Al Jazeera heeft vanwege de situatie en de concurrerende marktsituatie bekendgemaakt haar Engelstalige versie sneller te zullen starten. De plannen voor de lancering hiervoor liggen volgens de directie van de wereldberoemde Qatar-zender klaar. Duidelijk is dat de zender zal starten vóór een eventuele oorlog met Irak zal zijn uitgebroken.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond