Meer bedrijven investeren in fintech

Europese ondernemingen stoppen steeds meer geld in startups die actief zijn met fintech. Bedrijven hebben dit jaar al voor een bedrag van 647 miljoen dollar in fintech startups geïnvesteerd, zo blijkt uit de Pulse of Fintech, het driemaandelijkse onderzoek van KPMG.
Vooral meer traditionele financiële instellingen in Europa richten zich meer en meer op fintech bedrijven. Op deze manier willen zij vooruitgang boeken met het realiseren van hun digitale transformatie.
Aviva’s recente investering in Wealthify, een startup die bezighoudt met vermogensbeheer, is hiervan een goed voorbeeld, zegt KPMG. De overname stelt Aviva in staat om klanten via haar portal aanvullende diensten aan te bieden.
Naast ondernemingen met hun investeringsfondsen waren ook durfkapitalisten in de afgelopen drie maanden actief. Zij namen in het derde kwartaal een bedrag van ruim 700 miljoen voor hun rekening, een toename van ruim 200 miljoen vergeleken met het tweede kwartaal van dit jaar. Wereldwijd namen de investeringen licht af, van 9,3 miljard in het tweede kwartaal tot 8,2 miljard in het derde kwartaal van dit jaar. Amerikaanse investeerders waren met een bedrag van 5 miljard en 142 transacties het meest actief. Azië was goed voor 1,21 miljard en 41 transacties.
De totale investeringen in Europese fintech startups daalden overigens wel van 2 miljard dollar in het tweede kwartaal tot 1,66 miljard in derde kwartaal van 2017.
In Europa was Duitsland in het derde kwartaal goed voor het grootste volume aan investeringen. Dat komt door de buyout van ConCardis, waarmee een bedrag van ruim 800 miljoen gemoeid was.
In Europa blijft het Verenigd Koninkrijk echter de ‘hotspot’ voor fintech-investeringen. Ondanks de zorgen over de gevolgen van Brexit vormt Londen nog altijd het centrum van de Europese activiteiten. En hoewel nieuwe startups ook naar andere Europese locaties kijken dan alleen Londen, gingen zeven van de tien grootste Europese transacties in de afgelopen drie maanden naar startups die in Londen gevestigd zijn. Naar Prodigy Finance bijvoorbeeld, maar ook naar Neyber, Monitise en Revolut.
KPMG verwacht dat toenemende regelgeving en de op handen zijnde invoering van PSD2 ervoor gaan zorgen dat regtech en allerlei oplossingen voor ‘open banking ‘ de komende maanden steeds meer op het netvlies van investeerders zullen komen.
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond