Deel dit artikel
-

Meer rechtenopbrengsten uit internetradio

Auteursrechtenorganisatie SENA lijkt flink te profiteren van digitale uitzendingen van muziek via internet. Alleen al de digitale opbrengsten uit de VS stegen van 1,7 miljoen naar 3,5 miljoen euro. Dat blijkt uit het vorige week verschenen jaarverslag.

SENA, dat de zogenaamde naburige rechten incasseert, lijkt het daarmee op het eerste gezicht beter te doen dan BUMA, dat vorig jaar in totaal 3,9 miljoen euro incasseerde voor de online verspreiding van muziek. Maar volgens BUMA gaat het om inkomsten uit Nederland, en en zijn deze bij SENA wereldwijd.

Afgelopen jaar is bijna SENA de grens van tien miljoen euro aan buitenlandse inkomsten gepasseerd. De incasso-organisatie geeft (pdf) overigens geen nadere toelichting van het aandeel internet in de totale resultaten. Media-incasso’s (waaronder kabel) bedroegen vorig jaar 16,3 miljoen. De totale incasso is in 2012 met drie procent gestegen naar 58 miljoen euro en de kosten zijn met elf procent gedaald ten opzichte van 2011.

In het jaarverslag staat Ed Nijpels, voorzitter van de Raad van Toezicht, lang stil bij de digitale ontwikkelingen. ‘Mijn perceptie is dat auteurs- en naburig recht in zijn algemeenheid speelbal wordt gemaakt van een discussie over ‘vrij internet’, waarbij de nuance vaak ver te zoeken is,’schrijft hij. ‘Een vrij internet betekent naar mijn mening niet dat alles wat op internet aangeboden wordt gratis is, of zou moeten zijn. Om te beginnen betaalt iedere Nederlander voor internettoegang aan de Internet Service Provider (ISP). De explosieve stijging van e-commerce laat zien dat het verwerven van goederen en diensten via internet gemeengoed geworden is. Daar wordt gewoon voor betaald, voordat er geleverd wordt.’

Als muzikanten en platenmaatschappijen lijdzaam moeten blijven toezien dat er een waarde van meer dan honderd miljoen euro in de zakken verdwijnt van partijen die wel veel geld verdienen aan reclame-inkomsten en dataverkeer, maar die tegelijkertijd geen eurocent betalen aan de makers, is dat zeer onrechtvaardig, aldus Nijpels.

SENA wil in verband met internet overigens nieuwe modellen ontwikkelen om te komen tot ‘passende (grensoverschrijdende) licentiemodellen’.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond