Deel dit artikel
-

Ondernemer Robert Gaal: ‘Nederlandse starters beter begeleiden’

Ondernemers in de online sector die een klapper hebben gemaakt, moeten zich meer inzetten om starters met tijd, tips en euro’s te helpen, vindt Robert Gaal. De ondernemer zegt dat in de aanloop naar een congres van Google en MKB Nederland over internet als motor van de Nederlandse economie.  

Minister-president Mark Rutte en MKB-voorzitter Hans Biesheuvel zijn vanmiddag twee van de prominente sprekers op Big Tent Amsterdam. Dat is de Nederlandse versie van een reeks ondernemersbijeenkomsten die Google internationaal organiseert. Verscheidene nationale en internationale succesvolle (internet)ondernemers komen hun kennis delen in en volgeboekt Rozentheater in Amsterdam.

In de aanloop naar de bijeenkomst werd een videobijeenkomst gehouden met een aantal andere ondernemers die vrijelijk discussieerden over hun eigen ervaringen. Een van hen was Robert Gaal, die alleen in Amerika de schaal vindt om zijn nieuwe bedrijf groot te maken.

Over stimulansen: “Ik waardeer het advies van iemand die hetzelfde heeft meegemaakt als ik”, zegt hij vanuit New York waar hij met zijn bedrijf Karma een mobiele 4G-aanbieder bouwt. “Er zijn in Nederland echter nog niet zo veel successen geweest dat kleinere informals zich richten op de online sector en zo met een mannetje of zes ieder vijftigduizend euro neerleggen.”

Behalve de omvang van de Amerikaanse markt waren ook de financieringsmogelijkheden voor Karma van doorslaggevend belang om vanuit de V.S te ondernemen. Er zijn meer informals, angels en venture capitalbedrijven. “New York loopt twee generaties voor op Nederland.”

“Ik ben geen fan van instituten die opleiden om een startup te beginnen, maar wel voor gelegenheden waar ondernemers kennis en ervaring delen met die beginnende ondernemers.” Rockstart is daar een voorbeeld van.

Naar zijn idee zijn er drie voorwaarden voor een goed investeringsklimaat: talent, geld en infrastructuur. “Talent is het probleem niet in Nederland.” De belangrijkste drempel is in zijn optiek de infrastructuur. En dan niet per se de telecominfrastructuur maar een stimulerende, overzichtelijke omgeving voor investeerder om bedrijven op gang te helpen. Het WBSO-programma’s, gericht op onderzoek en vernieuwing, is gemankeerd. “Er is zelfs een industrie ontstaan rondom het aanvragen van een WBSO-regeling. Dat mag niet bestaan.”

Deel dit bericht

6 Reacties

WebshopAdvies

Helemaal mee eens, het is jammer dat startups onvoldoende ondersteund worden. Dat terwijl de kennis er zeker is. Alle grote startups komen nu uit America, dat terwijl we juist op internet gebied zouden kunnen uitblinken.

Lars

Kan ik mij volledig in vinden, wel erg blij met de aandacht die dit onderwerp de laatste weken krijgt. Neelie Kroes heeft hier recent bij DWDD ook een goede lans voor gebroken!

Marcel

@Lars, inderdaad. Neelie Kroes is iemand die ondanks haar leeftijd de digitale economie echt snapt! Jammer dat haar Europese inspanningen soms uitdraaien op een invulling van politici die niet dezelfde gave delen. Een goed voorbeeld is de Nederlandse cookiewet. Met meer Neelie Kroeses in Europa zouden we een bloeiende Internet sector tegemoet zien.

wil

Nou dan mag je mij vertellen waar ik aan kan kloppen .
Heb een zeer innovatief plan ,het word geprezen .
Maar ja wat je ook doet ,alles word gegooid op de crisis .
Het is al zover dat ik hier over de grens aan het kijken ben of ik daar niet wat kan opzetten .

Serge

@Wil, in de VS dus 😉

Je bedoelt trouwens dat investeerders het gooien op de crisis, neem ik aan?

wil

Ja helaas wel ,en banken zijn bang ,en die verwijzen alles naar Qredits .
En daar hoor je 10 keer in een gesprek ,dat hij het persoonlijk 3x niks vind.
En anderen die het plan zien het juist toejuichen ,ook gemeente en overheid ,doe dit juist willen stimuleren .
Maar goed we gaan gewoon door ,opgeven kan altijd nog ,toch ?

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond