Deel dit artikel
-

Microsoft Bing voorspelt zege Clinton

Zoekmachine Bing van Microsoft is er bijna negentig procent zeker van dat Hillary Clinton vanavond de volgende Amerikaanse president wordt. En tot nu toe had Bing het vaak bij het juiste eind.

Terwijl media nog altijd spreken over een nek-aan-nek race tussen Clinton en Trump, heeft zoekmachine Bing geen twijfels meer. Al weken blijft de voorspelling van een overwinning van Clinton stabiel. Ook vandaag nog.

Bing-onderzoeker Walter Sun begon in 2008 met online voorspellingen toen hij zag dat er op bepaalde momenten heel veel werd gezocht naar scholen. Meestal was er dan een sneeuwstorm op komst, zo ontdekte hij. Op deze manier kon hij vrij goed in bepaalde regio sneeuw voorspellen zonder de weerradar te raadplegen.

Daarna richtte Sun zijn aandacht op American Idol. Op basis van de zoekopdrachten kon Bing voor iedere aflevering de winnaar voorspellen. In het hele seizoen zat Bing er maar één keer naast.

Ook op politiek vlak zijn de voorspellingen opvallend: die voor de congresverkiezingen van 2014 (Amerikaanse Senaat en het Huis van Afgevaardigden) bleken achteraf zeer accuraat te zijn.

In de loop der jaren heeft Bing de voorspellingen verbeterd. Zo leunt men tegenwoordig grotendeels op het werk van econoom David Rothschild, die in het verleden de Oscar winnaars wist te voorspellen. Hij baseert zich onder meer op speculatie in de geldhandel. Ook zijn eigen voorspellingen onder de noemer PredictWise wijzen op een overwinning voor Clinton.

Dat zoekopdrachten een belangrijke rol spelen bij de voorspellingen staat vast: het zoekgedrag verraadt volgens de Microsoft onderzoekers duidelijke voorkeuren. Ook de stemming onder reacties op internet worden meegewogen.

Toch is het laatste woord aan de kiezer. Rond 01.00 uur vannacht zal de uitslag min of meer duidelijk moeten zijn.

Belltreephotography / Shutterstock.com

Deel dit bericht

6 Reacties

Wouter

Lekker bezig, Microsoft.

Peter

Ben benieuwd wat de voorspelling van Google was…

ruud

De toekomst voorspellen blijft ook voor Bing een uitdaging.

Lars

U2 heeft een keer een nummer over Bing geschreven: “I still haven’t found what I’m looking for”

Berend vd Berg

Nate Silver gaf Trump 30% kans om te winnen. En zelfs die voorspelling lijkt achteraf nog te conservatief. Je vraagt je af waarom we dit na 50 jaar nog steeds niet goed kunnen ‘pollen’ en voorspellen.

Egbert van Keulen

Gisteren gelezen op Emerce:

‘Op 28 oktober 2016 voorspelde MogIA, een kunstmatig intelligentiesysteem, dat Donald Trump de presidentsverkiezingen van 8 november 2016 zou winnen. En dat hij zelfs populairder was dan president Obama in 2008.

Op dat moment schatten de opiniepeilers van The New York Times, CNN en vrijwel alle andere gevestigde media dat Hillary Clinton meer dan 80 procent kans had om te winnen.’

Zie hier: https://youtu.be/N6l7qTqnLIA

Egbert

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond