-

SXSW 2016: Obama in tranen over Apple

Tijdens de 30ste editie van SXSW ervaren we misschien wel het meest indrukwekkende moment in de geschiedenis. De 44ste president van Amerika gaat in gesprek over de cruciale rol die de tech industrie heeft bij het oplossen van de huidige problemen in de wereld. 

Obama vertelt in het interview over zijn ultieme frustratie waarbij de overheid vooral zichtbaar is op de momenten die wij als burgers het minst leuk vinden. Hij illustreert dit met een voorbeeld van de DMV – het Amerikaanse CBR – waarbij je door onvriendelijke ongeïnteresseerde medewerkers nodeloos lang staat te wachten op het verlengen van je rijbewijs. Maar de overheid heeft natuurlijk ook een enorm belangrijke rol te vervullen. De commerciële sector is niet geïnteresseerd in het daklozen probleem, in het veilig maken van achterstandswijken, of mensen te beschermen tegen terroristen en wegen te bouwen. Zelfs de mensen die ongelofelijk negatief tegenover de overheid staan, maken dagelijks gebruik van overheidssatellieten en wegen, en wil dat zijn land beschermd wordt tegen gekken. 

Uiteraard komt ook de stand-off tussen Apple en de FBI ter sprake. Alhoewel Obama er niet rechtstreeks op kan reageren, houdt het de gemoederen bezig. Met in de hoofdrol de iPhone 5c die is gebruikt in de San Bernardino shooting. De zaak lijkt simpel, telefoon op slot, de FBI wil erin en Apple kan ze erin laten. Echter is sinds iOS9 – de laatste versie van Apples mobiele besturingssysteem – het niet meer mogelijk voor Apple zelf om de inhoud van beveiligde telefoons in te zien. De enige oplossing ligt in het ontwerpen van een nieuwe versie van Apples besturingssysteem. Waardoor er een achterdeur ontstaat waardoor de telefoon gekraakt kan worden. Apple is hier fel op tegen en beargumenteert dat de kern van haar bestaan in gevaar is. Het merk zou onherstelbare schade oplopen als het achterdeurtjes inbouwt voor overheidsinstanties. En Apple strijdt om het simpele feit dat privacy een belangrijk menselijk goed is. Wat niemand wil is dat niet alleen de Amerikaanse regering, maar ook andere regimes toegang krijgen om burgers te bespieden.

Obama vertelt honderduit over het feit dat ook hij privacy een groot goed vindt. Dat overheden zich niet zonder aanleiding mogen bemoeien met de levens van burgers. Zo geeft hij met een glimlach aan dat hij recentelijk niet meer commercieel heeft gevlogen, maar dat hij zich kan voorstellen dat alle beveiligingsmaatregelen niet prettig zijn. Toch accepteren we ze. We vinden onze veiligheid belangrijk en zijn hiervoor bereid een stukje privacy in te leveren. We vinden het ‘normaal’ om via een huiszoekingsbevel een huis door te laten zoeken. Waarom is het dan zo dat als het om een telefoon gaat, deze overwegingen niet meer gelden? Als onze Apples veranderen in ondoordringbare black boxes, dan vinden we het dus goed dat je voor de belastingdienst dubbele boekhouding op je telefoon kunt opslaan. Dat kinderporno straffeloos gebruikt kan worden. Dat de San Bernardino terroristen vrijuit kunnen gaan. 

Het maakt Obama emotioneel, hij is zichtbaar geraakt als het gaat om dit punt. Want als we dit nu niet regelen, dan komt er moment in de toekomst dat we met de rug tegen de muur staan. We moeten een open discussie kunnen voeren. Waarbij hij ervoor zou zijn om niet te kiezen voor wagenwijde open deuren in de beveiliging van de software, maar te gaan voor juist zo klein mogelijk, met zo min mogelijk mensen die toegang hebben. Hij was hierbij opmerkelijk genuanceerd en vindt dat we we samen in dialoog moeten. Waarbij de slimste mensen uit onze industrie werken aan een oplossing die wel veilig is, in plaats van voor de hele wereld de deur open zet. En ja, ook hij snapt dat in het kader van onze privacy een absolute dichte deur beter werkt dan eentje waar iemand een sleutel voor heeft. Maar hoe kunnen we met elkaar wetten en regels afspreken als niemand meer instaat is om te controleren of je ze wel naleeft? Hij roept ons op ook vanuit deze visie te opereren en de smartphone niet te verheffen tot leider van ons moderne geloof.

Het is een discussie die ook de volgende dag terugkomt. Jimmy Wales, oprichter van Wikipedia vertelt in zijn talk hoe open data ook het beste laat zien van wie wij kunnen zijn als mensen. En geeft ons een belangrijk inzicht binnen de privacy discussie mee. Want zou je de sleutel van onze privacy ook aan de overheid geven als Donald Trump aan de macht zou zijn? 

Eens of niet, laten we de ‘WE’ terugbrengen in ‘Yes we Can’ en met elkaar werken aan de wereld waarin we willen wonen. Voor mij het hoogtepunt van SXSW. Barack Obama, wat een held.

Om video’s van Youtube te kunnen tonen, dienen analytische cookies en tracking cookies geaccepteerd te worden.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond