Deel dit artikel
-

Microsoft pompt 2 miljard dollar in verzelfstandigd Dell

Computergigant Dell verdwijnt van de beurs. Dat heeft het bedrijf zojuist zelf bekendgemaakt. Microsoft, investeerder Silver Lake Partners en topman Michael Dell betalen 13,65 dollar per aandeel.

Dell, die volgens het persberichten aanblijft als CEO, zal uit eigen zak zevenhonderd miljoen dollar betalen voor de 3,7 miljard dollar die hij aan aandelen bezit. Dell heeft zelf 15,7 procent van de aandelen van het bedrijf in handen.

Silver Lake Partners zal naar verluidt één miljard dollar investeren en Microsoft twee miljard. Een consortium van vier banken (met onder meer RBC, Barclays en Credit Suisse) legt samen nog eens vijftien miljard dollar als lening op tafel. In totaal gaat het om 24 miljard dollar. Volgens Bloomberg is het de grootste buyout in de technologiesector sinds 2008.

Dell heeft de verzelfstandiging vorig jaar al voorgesteld. De Amerikaan wil niet langer de druk van de aandelenmarkten hebben in een periode dat de pc-markten onder druk staan. Tablets en smartphones drukken de verkopen van desktop pc’s.

Michael Dell richtte zijn bedrijf in 1984 op in Austin, Texas vanuit zijn studentenkamer. Het bedrijf werd groot door postorderleveringen en on demand productie, waarbij computers pas in de fabriek worden gemaakt als ze besteld werden. Met de komst van internet ging Dell geheel online. De apparatuur is lange tijd niet in winkels te koop geweest. In 2010 voerde winkelketen Dynabyte in Nederland enige tijd Dell-apparatuur.

De computerfabrikant is nog altijd de derde pc-fabrikant ter wereld. Reeds in 1999 nam Dell de eerste plaats in de computermarkt in de Verenigde Staten over van Compaq. HP is nog steeds de grootste pc-fabrikant volgens IDC, op de voet gevolgd door Lenovo. Daarna volgen Dell, Acer en ASUS.

Het is de eerste keer dat Microsoft geld steekt in een grote computerfabrikant in ruil waarvoor mogelijk ook afspraken worden gemaakt over te gebruiken software. Dell is een belangrijke afnemer van Microsoft-producten. Overigens verschaft Microsoft formeel een lening die dus terugbetaald zal moeten worden.

Deel dit bericht

1 Reactie

ate van der Meer

Dit luidt de tijd in dat beursgang en beursnoteringen niet langer zaligmakend zijn maar ondernemerschap wel. wie volgt? Tom Tom?

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond