Deel dit artikel
-

Microsoft verliest hoger beroep misbruik EU-marktmacht

De Europese Commissie heeft Microsoft terecht veroordeeld wegens misbruik van zijn marktmacht. Dat stelt het Europese Gerecht van Eerste Aanleg, de hoogte Europese rechtbank, in een uitspraak in hoger beroep.

Zojuist bevestigde de Europese rechtbank de boete van 497 miljoen euro die de Europese Commissie in 2004 aan Microsoft oplegde.

Het bureau van de huidige eurocommissaris Neelie Kroes constateerde dat Microsoft op oneigenlijke wijze Windows Media Player bundelde met Windows XP. Bovendien benadeelde Microsoft concurrenten door geen inzage te geven in technische protocollen van bepaalde serversoftware.

De uitspraak van het Europese Gerecht van Eerste Aanleg is hier in PDF te downloaden.

Microsoft heeft twee maanden de tijd om te beslissen of het in hoger beroep gaat.

De Europese rechters hielden nagenoeg het volledige oordeel van de Europese Commissie overeind. Microsoft moest concurrenten inzage geven in de afgeschermde serverprotocollen, wat de aanpalende handel van die concurrenten een impuls moet geven, en er moest een speciale versie van Windows XP op de markt komen. Een versie waar Media Player niet standaard ingebakken zat. Dat moet tot een gelijk speelveld leiden voor een concurrent als RealNetworks. Die uitgeklede XP kwam er, maar er was nagenoeg geen vraag naar.

Wel oordeelt de rechter dat de Europese Commissie onterecht een externe toezichthouder aanstelde bij Microsoft, de Engelse professor Neil Barrett. Microsoft had zelf zo'n vertrouwenspersoon aan mogen stellen. Die specialist zou aan de Commissie rapporteren over Microsofts inspanningen om te conformeren aan de uitspraak van 2004.

Deel dit bericht

1 Reacties

Remon

Ik word zo ziek van dat poten-uitdraai principe van Europa. Microsoft heeft het goed gedaan. Perfect inspelen op de markt, al jaren, en daarmee zijn ze groot geworden. Nou zijn de de grootste en daar mogen ze voor boeten. En waarom? Omdat Microsoft de computer ervaring zo makkelijk mogelijk probeert te maken. Eerst was het Internet Explorer dat fout was, nou is het Media Speler. Het is verdomme nooit goed. Als een computer gebruiker geen IE of MP wil gebruiken, download hij FireFox of WinAMP. Niemand gaat een commercieel pakket als Real installeren tenzij hij niet anders kan. Koop een auto, zit er een radio in, wil je een andere, moet je em kopen. Er is geen gratis alternatief. Voor een PC is dat er wel! Als gebruikers willen hebben ze tal van gratis alternatieven; niemand kiest voor een betaald alternatief. Dat is het probleem, niet het feit dat MS de consument een stap voor is. Het artikel zegt het zelf al; "… er moest een speciale versie van Windows XP op de markt komen. Een versie waar Media Player niet standaard ingebakken zat. Dat moet tot een gelijk speelveld leiden voor een concurrent als RealNetworks. Die uitgeklede XP kwam er, maar er was nagenoeg geen vraag naar." I rest my case; niemand die windows gebruikt wil een versie ZONDER, iedereen wil MET. Waarom? Omdat het makkelijk is en je het er toch gratis bij krijgt. Persoonlijk zie ik graag een grote impuls aan de linux markt, want, zo ben ik van mening, Microsoft misbruikt haar machtsopositie wel degelijk, maar kom dan wel met sterke punten; de updates die door je strot gedouwd worden zonder enige berichtgeving, de vele phone-home praktijken en de dubieuze informatie verzamling in WGA.  Bij MacOS wordt toch zeker ook een browser en een mediaplayer geleverd? Die zijn ook niet van Netscape en RealNetworks en daar hoor je niemand over. Zelfde geldt voor alle *nix distributies. Dit is puur een "waar kunnen we het snelst het meeste geld vandaan plukken" actie. Niks meer, niks minder.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond