Miljoenen Europeanen kijken illegaal naar sportevenementen

Van alle Europeanen die zich opmaken om naar de grootste sportevenementen te kijken, doen er miljoenen dat mogelijk illegaal. Volgens een onderzoek van het EUIPO naar de perceptie, het bewustzijn en het gedrag van EU-burgers heeft 12 procent van de EU-burgers toegang gehad tot inhoud uit illegale bronnen of deze gestreamd om naar sport te kijken.
Als het gaat om jongeren in de leeftijd van 15 tot 24 jaar geeft meer dan een kwart toe illegale onlinekanalen te gebruiken om naar sport te kijken. In Nederland gaat het zelfs om 15 procent van de consumenten en 31% van de jongeren tussen 15 en 24 jaar.
Het probleem van piraterij bij live-evenementen is een existentieel probleem voor de financiering van sport. De inkomsten uit intellectuele eigendomsrechten worden herverdeeld onder de sportbeweging en de atleten.
Volgens de studie van het EUIPO is streaming de populairste methode om toegang te krijgen tot illegale tv-inhoud: 58 procent van de piraterij in de EU gebeurt via streaming en 32 procent via downloads.
Als fans naar live sportevenementen kijken via illegale streams, komt het hele financieringsmodel van de Olympische beweging in gevaar. Mediarechten zouden hun waarde verliezen en de houders van mediarechten zouden stoppen met het verwerven van die rechten met enorme gevolgen voor het financieringsmodel op basis van solidariteit van de gehele Olympische beweging.
Deel dit bericht
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond
1 Reacties
Fred
Het werkelijke probleem is het achterhaalde businessmodel van schaarse distributiemiddelen dat men in nog veel verder achterhaalde regelgeving heeft weten te verankeren Het is in de mediasector o.a. gebaseerd op uitzendrechten per land/jurisdictie, wat van geen kanten meer aansluit op de realiteit die internet met streaming en gedistribueerde aflevering in CDN’s biedt.
Het financieringsmodel en de regelgeving aanpassen aan de technologische en maatschappelijke realiteit en het systeem daarop optimaliseren, zou ik zeggen. En geen gejammer over gebrek aan solidariteit omdat je vasthoudt aan een achterhaald systeem met mediarechten en dan net doet of je de distributie ervan in deze tijd nog kunt (en zou willen) monopoliseren.