Deel dit artikel
-

(eHealth Convention): Wordt Google een zorggigant?

Wordt Google een grote speler in de zorg? De naam van de zoekgigant zal vandaag zeker een paar keer vallen op Emerce eHealth Convention in Amsterdam. Het bedrijf ontwikkelt geavanceerde technieken zoals een kankerdetectiepil die ziekten tijdig moeten detecteren. Welk plan zit daar achter?

Vorige week onthulde technologietijdschrift Wired dat Google een bijzondere pil had ontwikkeld met microscopisch kleine deeltjes die in de bloedbaan worden opgenomen. Die hechten zich aan moleculen en kunnen kanker of potentiële hartproblemen in een vroeg stadium opsporen. Een slimme horloge of armband waarschuwt daarvoor. Afgelopen januari lanceerde Google ook al een contactlens waarmee mensen met suikerziekte hun bloedsuikerspiegel kunnen meten.

Beide toepassingen zijn ontwikkeld in het nogal geheimzinnige Google X lab. Aan het hoofd daarvan staat niet toevallig een medisch specialist: Andrew Conrad, een moleculair bioloog die eerder een goedkope HIV-test ontwikkelde. Conrad heeft een duidelijke visie. Hij streeft naar een ‘nieuw paradigma’ in de gezondheidszorg, die proactief moet worden. Voorkomen is altijd beter dan genezen en technologie en data moeten daarbij helpen.

Daarin staat Google natuurlijk niet alleen. Apple en Microsoft investeren ook fors in eHealth. Apple trekt de ene medische specialist na de andere aan. Hun slimme horloges moeten in de toekomst ziekten tijdig kunnen opsporen en slimme fitnesstrackers zijn daar de vroege voorlopers van. Vorige week heeft ook Google een Android-app Fit uitgebracht. Via de smartphone of een slimme horloge met Android Wear kunnen gegevens over hartslag, afstand en calorieën worden verzameld.

Google Ventures, het investeringsvehikel van Google, vindt gezondheidstechnologie zelfs een van de belangrijkste ontwikkelingen in de komende twintig jaar, zegt managing partner Bill Maris. Google Ventures stak onder meer geld in 23andMe, een genetica startup van Anne Anne Wojcicki, de vrouw van Google oprichter Sergey Bin.

In de eerste zes maanden van 2014 hebben Amerikaanse investeerders alleen al 2,3 miljard dollar gestoken in zorgstartups. Een constante in al die investeringen is het slimme gebruik van data, dezelfde technologie die ook ten grondslag ligt aan bijvoorbeeld de zelfsturende auto’s van Google die je in Silicon Valley dagelijks over de straat kunt zien rijden.

Daar zit natuurlijk een duidelijk commercieel belang. Een simpele toepassing als Google Grieptrends geeft de potentie van data analyse al aan, maar de belangrijkste taak die Google zich gesteld ziet is die van datamakelaar. Reken maar dat het bedrijf maar al te graag het Android voor de Internet of Things wil schrijven.

Maar de belangstelling van Google gaat wel degelijk verder. Dat blijkt onder meer uit de Google spinoff Galico, met aan het hoofd voormalig Genentech CEO Arthur Levinson. Galico hoopt ouderdomsverschijnselen terug te dringen met biotechnologie.

In de media wordt vaak gerefereerd aan ‘moonshots’, (over)ambitieuze projecten die fundamentele problemen moeten oplossen. En daar liggen niet uitsluitend commerciële motieven aan ten grondslag, maar meer nog een directe persoonlijke betrokkenheid: Google CEO Larry Page lijdt zelf aan een zeldzame zenuwaandoening die de kracht van zijn stembanden beperkt. Sergey Brin heeft een sterk verhoogde kans op de ziekte van Parkinson en probeert met strenge diëten en veel lichaamsbeweging zijn kans op de ziekte te verlagen.

eHealth Convention vindt plaats tijdens eWeek Amsterdam, de week van de meest vooraanstaande events voor de online industrie in Nederland.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond