-

(eHealth Convention) Zorg op afstand met FaceTalk

Zorg op afstand, daar wordt al jaren over gesproken. Het zogenoemde schisisteam van het Radboudumc gebruikt FaceTalk voor de consulten met kinderen en ouders na een operatie. Stefanie van den Bosch, parttime AIOS Mond-, Kaak- & Aangezichtschirurge in het Radboudumc, spreekt morgen over deze technologie op eHealth Convention in Amsterdam.

FaceTalk – een app voor iPad – is een zorginnovatieproject dat gespecialiseerde projectleiders helpt poli’s virtueel te maken voor bijvoorbeeld consulten op afstand. FaceTalk wordt geïmplementeerd op ziekenhuisafdelingen, in huisartsenpraktijken en bij zorgorganisaties. Het gaat om een innovatie van Radboud Reshape & Innovation Center van het UMC St Radboud en wordt ondersteund door de provincie Gelderland.

FaceTalk werkt net een ‘echt’ consult face-to-face door een hoogwaardige beeldverbinding. Daardoor kunnen patiënten niet alleen vertellen wat voor gezondheidsprobleem zij ondervinden, maar het probleem ook daadwerkelijk laten zien. De zorgverlener kijkt mee via het beeldscherm. Ook is het mogelijk om meer deelnemers uit te nodigen voor het gesprek, zoals een specialist, de eigen huisarts, een lotgenoot of een mantelzorger.

Veilig gebruik van (patiënt-)informatie is bij FaceTalk gewaarborgd. De toepassing voldoet aan de zogeheten NEN7510/NEN7512 regelgeving. Zo is één van de modules gebaseerd op een aangepaste versie van FuzeBox.

Virtuele controleconsulten van de medisch specialist worden vanaf 2013 overigens op dezelfde manier bekostigd als fysieke consulten. Tot nu toe werden bij een ziekenhuisbehandeling alleen fysieke consulten vergoed.

Met videocommunicatie is de laatste jaren al veel ervaring opgedaan, onder meer bij  het onderzoeksproject Teleconsultatie Palliatieve Zorg. Aanvankelijk gebruikte men daar ingewikkelde videocommunicatie-apparatuur. Die was groot en werd het huis van de patiënt als het ware ‘ingereden’. Doordat het systeem zo’n grote plek in huis innam, werden patienten constant herinnerd aan het feit dat ze ziek zijn.

Met de komst van de iPad werden allerlei technische problemen opgelost en drempels verlaagd. De iPad kun je bijvoorbeeld makkelijk kantelen, zodat zon- en kunstlicht wel goed vallen in de camera. Dit maakt het voor de verpleegkundigen beter mogelijk om in te schatten hoe het gaat met een patiënt. Is iemand bijvoorbeeld geel, dan kan dat duiden op het falen van een leverfunctie. Een goed beeld is daarom essentieel.

Bij Totale Parentale Voeding (TPV) krijgen patiënten via de bloedbaan voeding, vitamines en mineralen toegediend. Voor (ongeplande) controles moeten zij regelmatig naar het ziekenhuis en ook thuis is constante alertheid noodzakelijk. Bij de pilot ‘TPV Ondersteuning Thuis’ is net behulp van FaceTalk onderzocht of patiënten door advies op afstand minder vaak naar het ziekenhuis moeten. De ervaringen zijn tot nu toe goed. Bijkomend voordeel is de ‘normale’ gesprekssituatie die FaceTalk creëert.

TPV-patiënt Adriana Johanna de Bruin-Evers (54) had last van bloedingen rondom de stoma. FaceTalk hielp om via een beeldverbinding de juiste diagnose te stellen. De arts wist niet waar de bloedingen ontstonden. Elke keer moest Bruin-Evers voor een onderzoek naar Nijmegen, 115 kilometer rijden. ‘Maar eer dat ik daar aankwam was het bloeden al gestopt. Toen kreeg ik FaceTalk en hiermee kon ik direct het bloeden en de hoeveelheid bloed laten zien. Ze zeiden mij dat ik moest stoppen met bloedverdunners. Nu heb ik geen bloedingen meer.’

EHealth Convention vindt plaats tijdens eWeek Amsterdam, de week van de meest vooraanstaande events voor de online industrie in Nederland. Tickets zijn hier te verkrijgen.

FaceTalk kort met animatie from Radboudumc on Vimeo.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond