Deel dit artikel
-

‘Mobiel contactloos betalen neemt hoge vlucht’

De dynamiek en innovatie in het Nederlandse betalingsverkeer nemen toe. Dat constateert de Betaalvereniging Nederland in haar gisteren verschenen jaarverslag. Zo nam contactloos betalen vorig jaar een grote vlucht. Nu is mobiel contactloos betalen aan de beurt.

Contactloze betalingen met de pinpas namen in 2015 met bijna 25 procent per maand toe. Het afgelopen jaar hebben consumenten sowieso vaker dan ooit met hun pinpas betaald. Er werd 3,2 miljard keer met de pinpas betaald, een stijging van 10,7 procent ten opzichte van 2014.

Kleine bedragen worden nog veelal met contant geld afgerekend. Het gemiddelde bedrag per betaling bleef in 2015 rond de 12 euro. Het aantal pinbetalingen beneden 10 euro steeg echter fors tot een totaal van ruim 1,3 miljard. Contactloos betalen kan deze trend de komende ontwikkeling nog verder versnellen.

De groei van het aantal contactloze pinbetalingen is volgens de organisatie nu al zeer fors en boven verwachting (pdf). In het introductiejaar was het aantal contactloze betalingen nog bescheiden (8,3 miljoen). Een globale berekening laat zien dat de recente toename tot ongeveer 50 miljoen minder contante betalingen heeft geleid.

pinnen

De markt staat nu aan de vooravond van mobiel contactloos betalen. Daarbij wordt niet met de pinpas, maar met de smartphone aan de kassa betaald. Onder regie van de Betaalvereniging is tussen banken en overige partijen in de keten (terminalleveranciers, leveranciers van mobiele toestellen en telecom aanbieders) afgesproken om voorafgaand aan de marktintroductie gezamenlijk de juiste werking van mobiel betalen te testen. Een derde partij heeft hiervoor een testomgeving ingericht waar banken en overige partijen hun apps en componenten kunnen laten testen.

In 2015 nam ook het gebruik van het betalen met iDEAL opnieuw sterk toe. Met een groei van ruim 23,2 procent (2014: 26,4 procent) werd volgens de branche-organisatie een recordniveau bereikt van 222,1 miljoen iDEAL-betalingen. Van de 222 miljoen betalingen in 2015 vonden er 80 miljoen (36 procent) plaats bij Nederlandse webwinkels en 44 procent buiten de traditionele e-commerce. Het betalen met iDEAL in dit deel van de economie groeit relatief sterk. iDEAL wordt bijvoorbeeld steeds meer gebruikt voor het betalen van facturen, opwaarderen van tegoeden en voor het betalen van overheidsdiensten, openbaar vervoer en donaties.

grafiek

Consumenten gebruiken hun smartphone of tablet ook voor online aankopen met iDEAL. Inmiddels wordt bijna een kwart van alle iDEALbetalingen afgehandeld via de mobielbankieren-apps van de banken. Deze betalingen zorgden in 2015 voor een groot deel voor de groei van iDEAL, aldus het jaarverslag.

De Betaalvereniging spreekt ook de verwachting uit dat PSD2, de nieuwe Europese richtlijn voor betaaldiensten van banken en niet-bancaire betaalinstellingen, ook de komende jaren een grote stempel blijft drukken op het Nederlandse en Europese betalingsverkeer.

Dankzij PSD2 wordt de markt voor betaaldiensten verder opengebroken voor niet-bancaire nieuwe toetreders. Zo moeten de Europese banken vanaf 2018 de betaalrekeningen van hun klanten toegankelijk maken voor betaaldienstverleners met beperkte vergunningen, wanneer de rekeninghouders daar toestemming voor geven. Een tiental niet-bancaire fintech-bedrijven dat dankzij PSD2 toegang kan krijgen tot de betaalrekeningen van bankklanten, is de afgelopen twee jaar lid geworden van de Betaalvereniging.

Deel dit bericht

3 Reacties

Ferdinand

‘de markt staat nu aan de vooravond van mobiel contactloos betalen’

Beter je huiswerk doen. Ik betaal al een paar maanden met mijn mobiel in winkels. Mijn voorspelling is dat winkels en tankstations die nog geen contactloos betalen aanbieden op korte termijn al omzet gaan mislopen. Omdat ze mensen met alleen een telefoon bij zich niet kunnen faciliteren.

Bas

De markt staat al jaren aan de vooravond van mobiel contactloos betalen. Maar zolang Apple het niet toelaat dat de chip in de iPhone gebruikt wordt door andere services dan Apple Pay en de banken Apple Pay niet ondersteunen ben ik als iOS gebruiker niet in de gelegenheid om mobiele contactloze betalingen te doen. Zelfs al zou ik het graag willen…

Ferdinand

@Bas, ik snap je punt echter zijn er nu al heel veel mensen met een android telefoon die nu al kunnen betalen met hun telefoon. Iphone is wel een probleem idd dat ik niet zo snel opgelost zie. De enige oplossing is een standaard nfc sticker, maar dat lijkt me onvoldoende veilig.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond