Deel dit artikel
-

Mobieltje helpt de weerman

Het KNMI krijgt versterking. Smartphones kunnen worden gebruikt om de daggemiddelde temperatuur in steden te berekenen. Onderzoekers van het KNMI en Wageningen University hebben hiervoor een methode ontwikkeld.

De accu’s van smartphones bieden mogelijkheden om temperatuurgegevens te leveren, waarmee in de toekomst mogelijk het microklimaat van de stad in kaart is te brengen. De gratis applicatie OpenSignal, bedoeld om de sterkte van draadloze netwerken te monitoren, slaat accutemperaturen op. Uit duizenden metingen van de temperatuur van de accu’s van smartphones is met een wiskundige formule de luchttemperatuur in steden af te leiden.

De accu van een smartphone heeft namelijk een temperatuursensor om schade door oververhitting tijdens het laden te voorkomen. Alhoewel deze sensor geen directe luchttemperatuurmeting geeft, kan het signaal toch worden gebruikt om de luchttemperatuur te berekenen met een eenvoudig warmtetransportmodel.

De techniek zou in de toekomst gebruikt kunnen worden voor het meten van de actuele temperatuur op verschillende plekken in steden. Op basis van 1,3 miljoen accutemperatuurmetingen zijn al daggemiddelde temperaturen berekend voor acht grote steden (meer dan twee miljoen inwoners) met vaak verschillende klimaten: Buenos Aires (Argentinië), Londen (Verenigd Koninkrijk), Los Angeles (Verenigde Staten), Parijs (Frankrijk), Mexico City (Mexico), Moskou (Rusland), Rome (Italië) en São Paulo (Brazilië).

Het onderzoek, uitgevoerd met financiële steun van de Technologiestichting STW en het NWO E-science project ‘Summer in the City’, is een eerste stap richting het verkrijgen van meer relevante temperatuurinformatie voor de complexe en diverse microklimaten in steden.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond