Deel dit artikel
-

Tablets, smartphones en slimme horloges op Mobile World Congress

Met persconferenties van Nokia en Sony is zojuist het Mobile World Congress in Barcelona van start gegaan. Vandaag wordt een reeks van nieuwe toestellen aangekondigd, met als klapper vanavond de lancering van de Galaxy S5, het nieuwe vlaggenschip van Samsung.

Het is voor het eerst sinds lange tijd dat fabrikanten op de eerste dag van het congres nieuwe toestellen lanceren, in voorgaande jaren werden daarvoor aparte evenementen georganiseerd, soms luttele dagen voor de start van het congres. Alleen het Taiwanese HTC mijdt (afgezien van enkele kleine aankondigingen) de beurs en wacht op een eigen evenement eind maart. Ook Apple laat zich standaard nooit in Barcelona zien.

Nokia toont in Barcelona zijn eerste Android-smartphone, die X is gedoopt. Sony kondigt de opvolger aan van de Xperia Z1, de Z2, compleet met 5,2 inch scherm. Ook lanceerde Sony de Xperia Z2, volgens de fabrikant ’s werelds dunste en lichtste tablet.

Nadrukkelijk aanwezig dit keer zijn de Chinese merken Huawei, ZTE en Meizu. ZTE lanceert waarschijnlijk zijn eerste Tizen smartphone, de systeemsoftware die Samsung maar moeilijk aan fabrikanten weet te slijten. Huawei lanceerde zondag de MediaPad X1, ‘de grootste smartphone ter wereld’, want een tablet waarmee je ook kunt bellen.

Mozilla, de non-profit organisatie achter de browser Firefox, wil samen met een Chinese chipontwerper een mobiele telefoon van 25 dollar uitbrengen in Indonesië. Telkomsel en Indosat hebben al ingetekend op het toestel, dat draait onder Firefox OS.

Het wordt ook het eerste Mobile World Congress waar Mark Zuckerberg van Facebook zijn opwachting maakt. Hij zal rond 18.00 uur spreken tijdens een keynote die live via het web te zien is. Vanochtend zal ook CEO Jan Koum van het net door Facebook overgenomen WhatsApp acte de présence geven.

Naast nieuwe modellen smartphones en tablets worden ook veel slimme horloges en armbanden verwacht. LG lanceert een armband die gezondheidsadviezen geeft. Een prototype werd afgelopen week al getoond tijdens een preview in Amstelveen. Samsung heeft afgelopen weekend al twee nieuwe slimme horloges aangekondigd.

Naar verwachting zal er ook veel aandacht zijn voor de vijfde generatie mobiele telefonie, 5G. Daarmee kan een HD-film in een seconde worden gedownload. De capaciteit moet omhoog voor M2M-verkeer, oftewel verkeer tussen apparaten onderling. 5G wordt op zijn vroegst in 2020 verwacht, en zal pas in 2025 gemeengoed zijn.

Nederlandse bedrijven zijn er ook. Nederlandse exposanten zijn onder meer AppMachine, Distimo en Flytext. TomTom kondigt morgen een nieuwe product aan, een tablet die een brug moet vormen tussen B2B-software en navigatiesystemen. Een oplossing voor organisaties met wagenparken, die de voordelen van een navigatiekit en een tablet met benodigde software combineert.

De nieuwe partner van KPN, het Amerikaanse encryptiebedrijf Silent Circle, zal naar verluidt zijn beveiligde BlackPhone gaan tonen. Daarmee zouden gesprekken en berichten niet afgeluisterd kunnen worden.

 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond