Deel dit artikel
-

Mogelijk EU verbod extra kosten onlinebetalingen

Groen Links is blij met voorstellen die het Europarlement dinsdag aannam om de belangen van consumenten centraal te stellen in nieuwe regelgeving voor de Europese betaalmarkt. Zo mogen geen extra kosten voor betalingen met creditcards en voor online betalingen in rekening worden gebracht.

Europarlementariër Bas Eickhout die namens de de Groenen in het Europees Parlement zit zegt dat creditcardaanbieders en banken een gezamenlijk belang hebben bij het in rekening brengen van hoge vergoedingen voor creditcardaankopen bij verkopers. ‘Dit onderonsje tussen banken en creditcardbedrijven moet stoppen, want het zijn de consumenten die er de prijs voor betalen.’

Volgens Eickhout werkt de concurrentie op de betaalmarkt niet goed. Daardoor ontbreekt de prikkel om de transactiekosten van creditcardbetalingen omlaag te brengen en is het onaantrekkelijk voor banken om met goedkopere, vernieuwende betaalwijzen te werken.

Ook krijgen consumenten krijgen vaak onterecht een toeslag bij een onlinebestelling met een creditcard. Consumenten hebben op het internet niet altijd de keuze voor een alternatieve betaalwijze zonder toeslag, zeker niet bij grensoverschrijdende aankopen. Er is nog geen verbod, maar de Europese Commissie moet daar nu wel naar kijken.

Op basis van het voorstel dat vandaag is aangenomen door het Europees Parlement komt de Europese Commissie in de loop van 2013 met voorstellen voor wetgeving om de betaalmarkt voor creditcards en online en mobiele betalingen te reguleren.

Deel dit bericht

9 Reacties

Miep

Een extra creditcard toeslag rekenen en dan enkel een betaling met creditcard accepteren was inderdaad al een tijdje een doorn in het oog.
Zeker met al die dubieuze goedkope vliegmaatschappijen zoals AirAsia.

Ward Hagenaar

Er is volop concurrentie tussen betaalmethoden en tussen internationale aanbieders van bijvoorbeeld creditcard acceptatie. De naar consumenten doorbelaste kosten, niet alleen voor creditcards maar ook achteraf betalen, komen niet overeen met de werkelijke acceptatie kosten van de betaalmethoden, die zijn fors lager. Met de komst van multichannel wallets en de convergentie van transactiekanalen zullen geleidelijk ook de tarieven verder synchroniseren. Een ingreep door de politiek lijkt niet passend bij de investeringen in nieuwe technologie (wallets, NFC) waarmee (de kosten van) contante betalingen verder kunnen worden teruggebracht.

nils

Please overheid, stop met die bemoeienis. Uiteindelijk zal deze regelgeving leiden tot minder betaalmogelijkheden. Als Credit Card maatschappijen hun tarieven niet omlaag brengen (en je mag als winkelier de kosten niet meer doorrekenen), zullen (web)winkels deze betaalmethodes schrappen. Ook nu al is er concurrentie zat en was dit voor MasterCard cs. nog geen reden om fors te zakken met hun hun tarieven.

En overigens: er zijn redenen genoeg om als consument wel te kiezen voor het betalen van je bestelling met een credit card: later of gespreid betalen, betere consumentenbescherming (verzekering), geen bank-calculator nodig zoals vaak bij iDEAL. Voor dit gemak wil een deel van de consumenten best betalen, voor de rest is er iDEAL, bankoverschrijving, Afterpay etc..

Nergens worden consumenten zo goed behandeld als online (gratis verzenden, super scherpe prijzen, verlengde garanties, steeds meer keuze in de verzendopties), de markt regelt het zelf wel.

Als je al wat wilt doen, laat de mededingingsautoriteiten eens kritisch kijken naar de tarieven van de credit card maatschappijen, die lijken wel verdacht veel op elkaar.

Pim Stoit

Wij halen het grootste deel van onze omzet uit de extra kosten bij online betalingen, waardoor wij onze diensten vrij goedkoop kunnen blijven aanbieden. Daarom zou ik er ook erg veel moeite mee hebben wanneer dit voorstel het haalt, want daar hebben uiteindelijk onze clienten het meeste last van.

TvdH

Als ik het goed begrijp wordt niet alleen gekeken naar de extra toeslag die webwinkels opleggen aan klanten die met creditcards bekeken, maar naar alle swipe fees. Dat is opgeteld goed voor €125- per huishouden in de EU; geld dat naar de combinatie Visa-Mastercard gaat en voor een groot deel doorgesluisd wordt naar de banken.

Martijn

@ Pim Stoit,

Eigenlijk zeg je dus dat je ‘goedkoop’ bent door mensen bij het afrekenen alsnog meer te laten betalen. Precies voor een winkel zoals de jouwe is deze regelgeving dus nodig, zodat consumenten de prijzen tussen webshops ècht kunnen vergelijken.

Pim Stoit

@Martijn Nee, wij bemiddelen in webwinkels. Omdat klanten 20 cent per bestelling extra betalen, kunnen wij onze diensten aanbieden voor slechts €25,- per maand per bedrijf. Als we geen 10 euro per client per maand meer uit de iDeal-toeslag kunnen halen, moeten we dat dus bij de client zelf verhalen, ten koste van hun winst, en misschien ook hun verkoopprijzen om dat verlies goed te maken. Dus weer ten koste van de consument.

Pim Stoit

@Martijn En dan incluis de klanten die contant betalen.

Jan Teunissen

Voor de consument zijn er alternatieven genoeg die minder of niets kosten. Wat helpt het een consument 1-2 EUR minder te betalen voor de transactie als dan Post.nl 500% extra berekent voor een pakketje dat 5 meter over de grens gaat. Zo kost b.v. een aangetekende brief naar USA EUR 16.00 dezelfde brief naar USA vanuit Duistland kost slechts EUR 2.80. Een pakket van 11 kg naar USA vanuit Duitsland kost EUR 30.00 hetzelfde pakket met post.nl kost EUR 112.10 . Indien de regering iets goeds wil doen voor de consument en webshops dan zouden ze eerst maar eens de post op de vingers moeten tikken met deze woekerprijzen. Hiermee vergeleken zijn de creditcard maatschappijen en de banken nog kleine jongens.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond