Deel dit artikel
-

MWC: NFT’s, crypto en het metaversum

Hoewel de Nederlandse techpers ook dit jaar grotendeels verstek liet gaan, lijkt Mobile World Congress in Barcelona zijn oude draai weer te hebben gevonden. De organisatie heeft nog geen bezoekersaantallen gemeld, maar te oordelen naar de drukte zijn het er veel meer dan de eerder verwachte 50.000. Vandaag is de laatste beursdag.

Non-fungible tokens, crypto, het metaversum en de invasie in Oekraïne zijn de onderwerpen die het Mobile World Congress 2022 lijken te beheersen, afgaande op de inhoud van honderden lezingen deze week.

Die breedheid van onderwerpen is illustratief voor de evolutie van het Mobile World Congress. We doen immers niets meer zonder smartphone. Van betalen tot gamen. Mobility unleashed is dan ook het centrale thema van de beurs.

Veilinghuis Sotheby’s heeft al 50.000 virtuele voorwerpen geveild, allemaal NFT’s, zo onthulde CEO Charles Stewart dinsdag op MWC. De topman moest toegeven dat hij zich een vreemde eend in de bijt voelt. “We zijn 277 jaar oud, een jaar geleden had denk ik vrijwel niemand gehoord van NFT’s. Maar ook kunst gaat digitaal en het is volkomen logisch dat we deze ontwikkelingen omarmen. Digitale kunst bereikt bovendien een heel nieuw publiek.”

Stewart vindt het nog te vroeg om de digitale Leonardo da Vinci aan te wijzen, maar noemde al wel verschillende projecten waarvoor substantiële bedragen zijn betaald.

In de sessie genaamd The Future of Money is Digital brak Becks Perfect van Nifty World een lans voor de NFT. Een wereld die volgens haar veel tastbaarder en toegankelijker is dan de wereld van aandelen. “Ik kan mijn weg vinden zonder de hulp van adviseurs, je hebt veel meer het gevoel dat je in controle bent. Natuurlijk moet het gereguleerd worden en zijn er valkuilen.”

Volgens de in de VS woonachtige Nederlander Lars Willemse van Showcasing gaan gebruikersvriendelijkheid en beveiliging er al flink op vooruit. Hij noemt timesharing van vakantiewoningen als mogelijkheid, waar tokens specifiek gekoppeld kunnen worden aan de tijd dat je de woning huurt. “Met NFT’s deel je de woning op in weken en alleen de houder van een token kan naar binnen.”

De mogelijkheden zijn volgens Willemse eindeloos. “Als ik een schilderij verkoop en de waarde daarvan gaat omhoog, zie ik daarvan niets terug. Met NFT’s kun je ook bij verkoop door derden nog royalty’s innen.”

Jim McKelvey, die samen met Jack Dorsey betaalbedrijf Square oprichtte, was naar Barcelona gekomen om de lancering van de dienst in Spanje toe te lichten. Spanje bestaat uit heel veel kleine bedrijven die Square ziet als zijn belangrijkste doelgroep.

McKelvey was ooit glasblazer en maakte kunst. “Ik wilde mijn kunst verkopen, maar kon geen creditardbetalingen aannemen, dus vroeg ik Jack of hij een betaalsysteem voor mij kon ontwikkelen. We waren helemaal niet van plan om er een bedrijf van te maken, totdat bleek dat er een heleboel mensen waren als ik.”

McKelvey ontwikkelt naast Square ook nog diverse ‘buggy’ projecten voor zijn bedrijf Invisibly, naast een nieuwsdienst ‘waar jij echt de controle over hebt’, heeft hij een betaalde mailbox gelanceerd. “Ik vond mail geweldig totdat spam alles verpeste. Met de tegenwoordige spamfilters is dat probleem opgelost, maar nu krijg ik weer heel veel persoonlijke mail van mensen die iets aan mij willen verkopen. Dat mag, maar ik vraag nu 5 dollarcent voor elk bericht. Als genoeg mensen dit idee zien zitten, rollen we het breder uit.”

Foto’s MWC

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond