Mysterieuze webshops veroveren Europa

Een nieuw soort webwinkel steekt de kop op in Europa. Ze zijn onzichtbaar voor zoekmachines en koopgrage klanten komen alleen over de drempel als ze persoonlijk worden uitgenodigd. Dit jaar zetten de Europese marktpartijen voor een miljard euro om.
Echte winkels zijn het niet, in jargon noemt men deze e-commercesites ‘social shopping community’s’. De grootste is vermoedelijk de Franse site Vente-Privée.com. Dat bedrijf zette in 2008 voor 510 miljoen euro om door spiksplinternieuwe modeartikelen en -accessoires te verkopen met kortingen van tussen de 30 en 70 procent. Het verkocht vorig jaar 28 miljoen artikelen en verzond dagelijks 55.000 pakketten.
Belangstellende kopers, veelal vrouwen, komen de webwinkels enkel binnen als ze persoonlijk door een bekende worden uitgenodigd. Met die uitnodiging schrijven ze zich in op de e-mailnieuwsbrief. Zodra er nieuwe artikelen te koop zijn, krijgen alle leden een bericht. De aanbieding geldt slechts voor een paar dagen.
Sinds oktober 2008 kent ook Nederland een afgeschermde social shopping-community. Bram Jan Streefland en Gavin Dresselhuis verkochten begin vorig jaar hun WiFi-bedrijf Trustive en stapten met hun ShopVIP.com in een digitale noviteit. De site heeft naar eigen zeggen inmiddels 50.000 leden, van wie 70 procent al 8 keer inlogde om te kijken of kopen.
“In de eerste maand verkocht ShopVIP gemiddeld 400 producten per week, in maart waren dit 1600 producten per week”, zegt Streefland. “Een sale kan bestaan uit één merk, bijvoorbeeld Marlies Dekkers, of uit verschillende merken in één productcategorie, bijvoorbeeld een ‘Kids sale’. Elke sale bestaat uit ongeveer 40 tot 50 verschillende producten met een minimale korting van 30 procent.”
“Voor leveranciers heeft een gesloten community als groot voordeel dat niet het gehele publiek en de zoekmachines zien voor welke prijzen de producten worden verkocht. Op deze manier beschermt hij zijn merk. Veel leveranciers anticiperen nu al op de huidige economische situatie. Ze zien dat ze waarschijnlijk niet hun hele voorraad zullen verkopen dit seizoen en bieden dus nu ook hun huidige collectie aan op ShopVIP.”
Groeigeld
Social shopping-community’s zijn vermoedelijk geen eendagsvlieg. Ondanks het slechte economische klimaat weet dit soort e-commercesites groeigeld aan te trekken. In januari nam de op een na grootste webwinkel ter wereld, het Duitse Otto, een meerderheidsbelang in de Duitse winkelsite Limango. Op dat moment had de start-up net zijn eerste verjaardag achter de rug, die het vierde met 150.000 leden.
Dat zijn overwegend jonge ouders. Het Spaanse BuyVIP vierde die maand net zijn tweede verjaardag. BuyVIP maakte vorige maand nog bekend dat het een tweede financieringsronde heeft afgesloten. Kennet Partners stak samen met 3i, Bertelsmann Digital Media Investments en Molins Capital inversión 14,9 miljoen euro in het bedrijf dat ondertussen ook in Duitsland en Italië actief is. Dat geld wordt gebruikt om het ledenbestand van 3,5 miljoen verder te doen groeien in Europa.
Het Nederlandse ShopVIP doet geen uitspraken over de financiële prestaties. Vooralsnog lijkt er geen eenduidige verklaring waarom dit soort e-commercebedrijven in Europa opmars maakt, maar onzichtbaar lijkt in de Verenigde Staten.
Lokale spelers op de Europese markt
Een klein aantal spelers probeert de markt in snel tempo naar zich toe te trekken. Frankrijk is het land met de meeste van dit soort besloten winkelclubs. Een snelle greep uit de namen van de 50 lokale spelers:
Sur Invitation, Club Privé en Achat VIP
Vente Privée onderscheidt zich door zijn internationale oriëntatie.
1.000 medewerkers, 510 miljoen euro omzet (+46& YoY), 750 merken als partner en 3,5 miljoen leden. Actief in: Frankrijk, Duitsland, Engeland, Italië en Spanje.
Verwierf vorige maand een tweede kapitaalinjectie, bij Mangrove Capital Partners, van 8 miljoen dollar. Mangrove participeert ook in het vergelijkbare Duitse bedrijf Brand4friends (dat in november 10 miljoen ophaalde). De Russen hebben 200.000 leden.
Private Outlet
Claimt de eerste pan-Europese social shopping community te zijn. Haalde in september 7,3 miljoen euro uit de private kapitaalmarkt, bij onder meer BayTech.
Spaans bedrijf dat in juli 4 miljoen euro durfgeld verwierf en is behalve in zijn thuisland ook actief in Italië en Brazilië.
Concosa
Afkomstig uit Engeland en bevindt zich daar op de markt met Vente Privée. Het concept van de afgeschermde winkelclub is nog betrekkelijk nieuw voor de Engelsen.
Nederlands bedrijf is opgericht in het najaar van 2008. Heeft naar eigen zeggen 50.000 leden die in maart gezamenlijk per dag 1.600 bestellingen plaatsten.
Uit Spanje, is twee jaar oud en verwierf in maart 2009 een kapitaalinjectie van 14,9 miljoen euro. Ook actief in Duitsland en Italië.
Heeft 150.000 leden en is voor meerderheid in eigendom van Otto. Bevindt zich in de markt met partijen als BuyVIP en Vente Privée.
Deel dit bericht
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond
9 Reacties
Goertz
Vergeet ook de Nederlandse 42HRSCLUB niet: http://www.42hrsclub.com
Jozef del Valle
Interessant artikel, maar inderdaad bijzonder incompleet. In Duitsland zijn er nu meer dan 20 van deze winkels, waaronder het hele grote Brands4friends, en je laat de snelst groeiende en meest innovatieve partij in Nederland (waarover net een paar weken geleden een groot artikel in de Emerce stond) ook ongenoemd: de 42HRSClub (www.42hrsclub.com). Ik heb trouwens gehoord dat zij ook financiering binnen hebben gehaald, dus daar gaat nog veel meer gebeuren.Tijd om het artikel te updaten!
Erwin Boogert - Emerce
Dag Jozef, vriendelijk dank voor je reactie. Brands4friends staat er wel in, maar idd niet in de hoofdtekst. Aangezien dit verhaal uit Emerce Magazine komt, de papieren versie, kon in niet volledig zijn in de opsomming van a l l e winkels. Dan zou het papier te snel op raken, want er zijn er zoals je signaleert veel. En ja 42hrsclub had er wel in moeten staan, maar nu met drie vermelding in drie reacties lijkt me dat wel recht gezet. Leest er iemand van 42hrsclub mee?
Jeroen Nas
Ja, we lezen mee, zeker nadat we opeens mails hierover van oplettende leden kregen (dank daarvoor!). We zijn blij dat we in de reacties staan. Verder wil ik van de gelegenheid gebruik maken om – ondanks het feit dat het een erg mooie kop is – te verklaren dat we niet erg mysterieus zijn. We zijn wel besloten, maar bij ons is de drempel niet bijzonder hoog, in tegenstelling tot andere concepten die hier genoemd worden. Wat ons verder onderscheidt is -denk ik, maar misschien kunnen er leden reageren die meelezen- dat we een hoog kwaliteitsniveau van producten en service leveren, mede omdat ons team uit de core van de business komt en daardoor een sterk netwerk heeft op de juiste plekken in Europa. En tot slot, want anders wordt het een pitch, zijn we inderdaad met een leuke financiering bezig die ons in staat stelt om verder uit te groeien in de rest van Europa, waar we overigens al vrij veel orders vandaan krijgen. Onze update in een notedop. Als je meer vragen hebt, Erwin, dan hoor ik het wel.
Erwin Boogert - Emerce
Zou je me je contactgegevns (mail, mobiel, vast) kunnen mailen? En als je dan toch bezig bent ook een uitnodiging voor 42Hrsclub, ajb?
Aldo
Ik vind de term social shopping community hier juist toegepast. Het zijn meer besloten shopping-clubs, verder is er niet meer sociaal aan. Bij social shopping gaat het er om dat gebruikers elkaar ondersteunen in het orientatie en aankoopproces. De laatste tijd wordt de term social shopping community te vaak fout toegepast in de media. Bijgaand een lijst met diverse social shopping initiatieven: http://www.realvine.nl/2007/11/11/social-shopping-overzicht/
Martijn Verbruggen
Beste Erwin, Heel goed en interessant artikel.Wel zou ik je vriendelijk willen attenderen op het feit dat in de Benelux, Vente-Exclusive.com de eerste speler was die dit concept introduceerde (maart 2007) en vandaag de dag met ruim 250.000 leden (waarvan 80.000 in Nederland) nog steeds verreweg de grootste is. Vente-Exclusive.com is voor 100% met prive kapitaal opgericht en organiseert per week gemiddeld 3 verkopen van diverse erkende topmerken.Aarzel zeker niet mij te contacteren indien je vragen hebt of verdere informatie kan gebruiken.Met vriendelijke groet, Martijn Verbruggen. http://www.vente-exclusive.com
Joop
Wat een briljante ideeen! Eindelijk komt de Tupperware-party op het Internet.
Bas
De geur en illusie van exclusiviteit schijnt dus zelfs op internet te werken. Mensen laten zich graag voor de gek houden en willen dolgraag ergens bij horen. Slim concept. Dat er ondertussen schaamteloos wordt ge-name-dropped in de comments heeft wel iets komisch bij zo'n product dat het van z'n exclusiviteit moet hebben.