Deel dit artikel
-

Nameboy doet het makkelijker

Maandelijks bespreekt Martijn van Osch, oprichter van Links4News.com ( www.links4news.com ) nieuwe, opvallende, interessante of revolutionaire webconcepten. Deze maand is zijn oog gevallen op Nameboy.com.

Wie herinnert zich nog het Nederlandse bedrijf NameSpace dat wegens onbetaalde rekeningen zo'n 45.000 domeinnamen moest vrijgeven? Het dagblad Trouw maakte in de zomer van 2000 melding van dit nieuwsfeit. De reden dat bedrijven als NameSpace zulke grote hoeveelheden domeinnamen registreerden was dat ze dezelfde domeinnamen in een later stadium voor een groot bedrag willen doorverkopen of zelfs 'verhuren'.

Opvallend is het feit dat de media op dit moment totaal geen aandacht meer lijken te hebben voor het fenomeen domeinregistratie. Dit in tegenstelling tot zo'n anderhalf geleden, toen van vrijwel iedere domeinnaam-strijd in vele bladen en kranten verslag werd gedaan. Zou de reden hiervoor zijn dat de strijd om de domeinnamen al is gestreden? Alle voor de hand liggende domeinnamen lijken inderdaad al geregistreerd te zijn. Een korte blik op de site DomainStats.com maakt dit duidelijk. Op het moment van dit schrijven blijkt het aantal geregistreerde .com domeinnamen hoger te liggen dan 22 miljoen. Voor domeinnamen met een .nl extensie is dit aantal meer dan 670.000.

Met het kleiner worden van het domeinnamen-aanbod is het vinden van een goede domeinnaam dus een stuk ingewikkelder geworden. Toch blijft het nuttig om bij het selecteren van een domeinnaam een aantal criteria te hanteren. Zo is de ideale domeinnaam:

? Kort: lange domeinnamen zijn ingewikkelder, duren langer om in te tikken en leiden tot een groter aantal tikfouten. Goed voorbeeld van een sterke, korte domeinnaam: www.nu.nl.

? Eenvoudig te herinneren en te spellen: dit is cruciaal wanneer men de site via radio-spotjes onder de aandacht probeert te brengen.

? Een naam of woord dat mensen intypen wanneer ze op zoek zijn naar een specifieke informatie. Wanneer u op zoek bent naar voetbal-nieuws is de domeinnaam www.voetbal.nl een voor de hand liggende keuze.

? Gerelateerd aan het imago van een bedrijf: wanneer u www.debank.nl intikt, komt u op de site van ABN AMRO terecht.

? Opgebouwd uit populaire zoektermen: denk bijvoorbeeld aan www.mp3.com of www.sex.com. De reden voor het gebruik van populaire zoektermen in domeinnamen is dat sommige zoekmachines dergelijke domeinnamen een hogere 'ranking' geven. Voor actuele populaire zoektermen raad ik u aan de Google Zeitgeist te raadplegen: www.google.com/press/zeitgeist.html.

Suggesties

Nu u bovenstaande criteria heeft gelezen wilt u wellicht zelf een aantal domeinnamen op hun beschikbaarheid testen. Wanneer u dit per domeinnaam probeert zal dit u zeer veel tijd gaan kosten. Om dit proces een stuk eenvoudiger te maken is de Nameboy-site ideaal. Op deze site kunt u namelijk één of twee woorden ingeven waaraan uw domeinnaam gerelateerd moet zijn. Vervolgens doet Nameboy u een enorme reeks relevante suggesties en toont de site ook direct of de getoonde domeinnamen beschikbaar zijn met een .com, .net, .org, .biz, .info of .pro extensie. Indien beschikbaar kunt u de getoonde domeinnamen ook direct registreren. Helaas is het via Nameboy (nog) niet mogelijk om te kijken of een specifieke domeinnaam ook met .nl extensie beschikbaar is.

Conclusie

Nameboy speelt met haar site in op een eigenschap die veel mensen aan zal spreken: gemak. Dit gemak wordt bereikt door op een eenvoudige wijze hoogwaardige suggesties te doen voor te registreren domeinnamen. De hoge relevantie van de suggesties wordt bereikt doordat Nameboy:

? afkortingen herkent (denk aan 'wap' of 'dvd')

? rekening houdt met de klank van woorden

? een onderscheid maakt tussen enkel- en meervoud, zelfstandige naamwoorden en werkwoorden

? actuele gebeurtenissen in verband brengt met een ingegeven term l

Eindbeoordeling (Schaal 1-10)

Concept 8,5

+ Nameboy registreert zelf geen domeinnamen. Ze sluit

overeenkomsten met partijen die dit wel doen. Zo is Nameboy als infomediair in staat geld te verdienen.

Uitwerking 8,0

+ Overzichtelijk en eenvoudig

? Jammer dat een .nl registratie niet mogelijk is

Deel dit bericht

1 Reactie

R. Heijnen

Als freelancer heb ik grote moeite om zicht te krijgen om op een eenvoudige manier domeinnamen te registreren. Als ik het goed begrijp is dit in Amerika veel makkelijker. Is er een nederlandse versie van nameboy op het internet? Lijkt mij ideaal.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond