Deel dit artikel
-

NAVO verscherpt aandacht na Chinese Google-aanval

Na de aanval op Gmail-accounts van Chinese mensenrechtenactivisten, kijkt Nederland samen met bondgenoten in de NAVO naar cyberverdediging. Dat meldt althans Minister Maxime Verhagen van Buitenlandse Zaken op een vraag van Emerce of Nederland beleid heeft over cyberaanvallen op nationaal vlak richting bedrijfsleven.

Hillary Clinton, de Amerikaanse minister van Buitenlandse zaken, laat weten volgende week met een statement te komen over veiligheid van handelen op het internet. Zij is door Google ingelicht over het onderzoek na een aanval op Gmail-accounts van Chinese mensenrechtenactivisten. Clinton verwacht een verklaring van  de Chinese overheid. "Het is van cruciaal belang om in een moderne samenleving en economie met vertrouwen te handelen op het internet."

Tenminste 20 andere bedrijven in de financiële, technologische en mediasector hebben ook een soortgelijke aanval voor de kiezen gekregen, zo ontdekte Google in een onderzoek. Adobe Systems kwam woensdag met een eigen bericht, waarin het bedrijf ook melding maakte van een aanval.

Verhagen laat verder weten dat de aanval vanuit China haaks staat op het beleid dat vrijheid van meningsuiting en mensenrechtenverdedigers voorop zet. Google liet woensdag weten niet langer bereid te zijn de resultaten van Google.cn te censureren en zou overwegen de Chinese tak van zijn zoekmachine af te sluiten.

De zoekmachinegigant beschuldigt de Chinese overheid niet direct, maar na ontdekking van aanvallen op de mail-accounts en de pogingen van de Chinese overheid om de vrijheid van meningsuiting op het web te beperken, wil Google nu een statement maken.

Deel dit bericht

9 Reacties

HateChina

als China hierachter zitis het enige goede antwoord: boycottenChina zal toch nooit schadevergoeding gevenzeker niet als ze er zelf de opdracht toe gaven

frits

In dit land moesten de OS meer democratie brengen? Je ziet wat een effect dit heeft: NOPPES. Het gele gevaar doet toch wat het wil en van mensenrechten en privacy hebben ze nog nooit gehoord. Er is voor de westerse wereld maar een antwoord: boycotten die hap. Google ik hoop dat jullie mensenrechten en privacy laten prevaleren boven economisch gewin.

Yup

Als we hun "boycotten" hebben we alleen ons zelf ermee. Het Westen is te sterk afhankelijk van China en die afhankelijkheid zal over de komende jaren alleen nog maar groeien. Net zoals europa's afhankelijkheid van america dat vroeger deed. Of je het nu leuk vind of niet, binnenkort ( ofja, nu eigenlijk al ) is Peking het nieuwe Washington. Aangezien dat China Ong. de helft ( of meer ) van de USD in handen heeft, heeft het ook het beleid van de USA in haar handen. China heeft het slim gespeeld, haar economie vast gemaakt aan die van de VS, slechte VS economie, slechte Chinese. De een leeft niet zonder de ander.  Zie het als 2 mensen die aan het verdrinken zijn, 1 overleefd het maar, en ik denk/weet het zeker dat China het wint en dus de nieuwe supermacht word ( is het al ). Oftewel, het kan DOEN WAT ZE WIL, net zoals de VS dat nu doet/vroeger deed. Niets veranderd, alleen dat we nu beheerst worden door China i.p.v. de VS. Verschil tussen de landen? China geeft toe dat het geen mensenrechten heeft en communistisch is, de VS niet. So don't worry, everything will be just the same, all that will change is the flag we obbey to. 🙂

piet

wat china nu doet, dat hebben ze toch maar mooi overgenomen van de westelijke wereld en zeker van de u.s.a.

Jorein Versteege

China is een imperialistische natie, die al vanaf 1949 bezig is met het onderdrukken van andersdenkende. Het maoistische regime is nu helemaal kapitalistisch geworden en dient alleen nog maar het interesse van een kleine elite.  De westerse wereld heult, sinds Deng Xiaopings kapitalistische hervormingen, met dat regime. Zo zie je maar weer kapitalistische naties ( en vooral de VS ) geven niets om mensenrechten of democratie, ze geven alleen om de macht van het kapitaal.  WEG MET HET CCP REGIME WEG MET HET KAPITALISME

Seleyman

hm allemaal ineens anti china ? De nederlandse regering luistert iedereen af , de CIA doet wat die wil , houd zich aan geen enkel internationaal of nationaal afspraak . En nu komt china ineens aan het nieuws omdat er paar mensen achtervolgt worden , gaan we allemaal lekker china pesten! Ik heb hier geen woorden voor , juli zijn ronduit dom en belachelijk aan het doen .

Ray

DE SLANG DIE ZICH IN ZIJN EIGEN STAART BIJT Een bedrijf dat op vragen van mensen aangaande hun eigen privacy antwoordt dat "privacy niet langer bestaat in de tijd van internet" mogen ze wat mij betreft opdoeken. Google weet duidelijk niet wat die woorden inhouden. Het feit dat zij zichzelf censureren voor China is onethisch op het vlak van mensenrechten. Hun huidige 'statement' (voor wat het inhoudt, loze woorden volgens mij) heeft enkel financiele redenen. Een heel gevaarlijk bedrijf. Het zou wettelijk verboden moeten worden voor bedrijven als google, die zoveel macht over privacy, persoonlijke gegevens en verspreiding van informatie hebben, om financieel gewin als het het hoogste goed te zien.

HDB Go

Er zijn fundamentele waarden die universeel zijn. Volksrepubliek China gaat prat op haar eeuwenoude cultuur. Noch de voormalige keizers, noch de communistische machthebbers zijn een zegen voor het Chinese volk.De Volksrep.China is geen haar beter dan welk ander land ook. Maar als je prat gaat op je zgn. "beschaving", laat het dan niet alleen maar bij woorden, maar handel er dan ook naar. En dat gecopieer van westerse producten zoals die van Socata?s Trinidad, GM?s Humvee enz. reverse engineering heet dat met een mooi woord is ronduit beschamend. Regel dan een fatsoenlijke licentie overeenkomst. Dan geef je blijk van zakelijk fatsoen. En de westerse geindustrialiseerde wereld moet niet zo hypocriet zijn. Met een mentaliteit van " geld stinkt niet " kom je niet zo ver mee.

Hugo Leijtens

De cyber security verhogen is altijd goed. Vandaag de dag worden er vanuit elk land continue hacks geplaatst op andere landen en op andere bedrijven. Dat hoort nu eenmaal tot de orde van de dag. Echter wat ik hier lees in de commentaren gaat niet alleen tegen het europese rechtstelsel in, maar ook nog in tegen de Nederlandse normen en waarden. Sinds wanneer is iemand schuldig zonder dat er een rechtszaak is geweest en zonder dat een rechter zich daar over heeft gebogen? In dit geval heeft Google het een en ander geroept, en iedereen die wat schrijft zegt dat de Chinese overheid schuldig is. Sorry, maar mensen en organizaties zijn onschuldig totdat het tegendeel is bewezen. Al het andere wat er geroepen wordt over de mensen rechten is pure speculatie. Google roept iets en iedereen zegt: dat is waar! Je hebt nog niet eens het bewijs gezien dat Google heeft, laat staan dat een rechterlijke macht zich hier over heeft uigesproken. Begrijp mij niet verkeerd, ik ben absoluut voor een vrije toegang van informatie, Human Knowledge belongs to the world. Maar als je met een ander land te maken hebt, moet je je gewoon houden aan die regelgeving. Daarnaast kun je wel commentaar hebben op de wetten van een land, maar je kunt nooit zeggen dat de wet verkeerd is. Het is nou eenmaal de wet van het land. En wil je je daaraan niet conformeren, dan hoor je gewoon geen zaken te doen in dat land. Zou simpel is het. In dit geval, heeft Google gelijk? ik zou het niet weten. Heeft China gelijk? wel als ze een bedrijf dat zich niet aan de wet houdt het land uitstuurt. Ik zou bijna durven te zeggen, pas eerst de eigen normen en waarden toe die in ons land tellen op jezelf voordat er kritiek geuit wordt naar iets waar wij allemaal geen inzicht in hebben. Veroordeel niemand voordat schuld is gebleken.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond