Deel dit artikel
-

Nederland haalt niet langer hoogste gemiddelde verbindingssnelheid

Nederland blijft in de hoogste regionen verkeren wat betreft aantallen internetgebruikers en websnelheden. Dat stelt Akamai in zijn State of the Internet-rapport over het tweede kwartaal van 2012. Wel zijn de Zwitsers ons qua gemiddelde verbindingssnelheid voorbijgestreefd.

In categorie ‘hoogste gemiddelde verbindingssnelheid’ heeft Nederland de eerste plaats – die het gedurende meerdere kwartalen bezette – moeten afstaan aan Zwitserland. Dat land scoort in deze categorie met een snelheid van 8,4 Mbps nu iets hoger dan Nederland (8,0 Mbps). Ter vergelijking: in Duitsland werd het afgelopen kwartaal een gemiddelde verbindingssnelheid van 5,8 Mbps gemeten, in het Verenigd Koninkrijk 5,7 Mbps en in Frankrijk 4,6 Mbps.

In Nederland bleek 18 procent van de verbindingen in de onderzochte periode sneller dan 10 Mbps. Opgemerkt moet worden dat dit cijfer een daling van 16 procent vertegenwoordigt ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2011. Niettemin is Nederland altijd nog derde in EMEA en zesde op de wereldranglijst van landen met snel internet, gevolgd door de Verenigde Staten met 16 procent. De VS is wel bezig met een flinke inhaalslag. Opmerkelijk hoog scoort Letland, waar 26 procent van de verbindingen snel breedband betreffen, goed voor de vierde plaats wereldwijd. Koploper hier is opnieuw Zuid-Korea.

De gemiddelde verbindingssnelheden blijven in alle landen toenemen en het mobiele verkeer groeit explosief. Ook het aantal webgebruikers blijft groeien en met het opraken van de IPv4-adressen is de noodzaak voor een overstap naar IPv6 nu echt dringend, stelt Akamai.

Akamai constateert diverse trends. Net als in het vorige kwartaal was China opnieuw de belangrijkste bron van cyberaanvallen, met een aandeel van 16 procent van het totaal. De VS en Turkije volgden als tweede en derde, met in totaal een aandeel van 20 procent van het geobserveerde aanvalsverkeer. Ten opzichte van het eerste kwartaal van dit jaar waren de aanvallen minder geconcentreerd, met 10 netwerkpoorten (HTTP, Telnet, Microsoft SQL Server, etc.) die in totaal 62 procent van het waargenomen aanvalsverkeer te verduren kregen.

Glasvezel

Nederland scoort nog altijd niet hoog in de glasvezelranglijst van het FTTH Council Europe, zo blijkt uit cijfers die vandaag bekend zijn gemaakt. De top drie in de ranglijst blijft onveranderd: Litouwen loopt voorop met een penetratiegraad van 30 procent, gevolgd door Noorwegen (18) en Zweden (14,5).

Spanje komt binnen op de twintigste plaats. Glasvezel van Telefónica en de concurrentie van kabelbedrijf Ono hebben de markt in Spanje duidelijk versterkt. Luxemburg is met een penetratiegraad van 1,46 procent een andere nieuwe binnenkomer op de lijst. Het Luxemburgse staatsbedrijf P&T lijkt grote ambities te hebben: 80 procent van alle huishoudens moet eind 2013 een aansluiting van 100 Mbps hebben, eind 2015 moet dat 100 procent zijn.

 

 

Deel dit bericht

1 Reacties

joop

verwarrende titel. Pas in de 3e alinea lees ik wat ik al wist, Korea en Japan zijn al jaren koploper?

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond