Deel dit artikel
-

Nederland nog steeds wereldleider in e-commerce

Nederland heeft nog steeds een van ’s werelds verst ontwikkelde e-commercemarkten ter wereld, veel meer dan Duitsland en Engeland. Noord Amerika scoort een fractie slechter dan dan België en Slovenië maar iets beter dan Cyprus.

Dat is af te leiden uit de nieuwe B2C E-Commerce Index van de United Nations Conference on Trade and Development (UNCTAD). Die wordt sinds 2015 jaarlijks gepubliceerd (Pdf).

Dit jaar staat Nederland op de vierde positie. Enkel Luxemburg, Zwitserland en Noorwegen staan nog boven Nederland. Twee jaar geleden bekleedde Nederland nog de tweede plaats, maar werd ingehaald door Zwitserland en Noorwegen.

Het onderzoek analyseert e-commercemarkten in 143 landen op zaken als internetgebruik, dichtheid van veilige servers, penetratie van betaalrekeningen en betrouwbaarheid van het postsysteem. Nederland scoort bijvoorbeeld goed omdat iedereen van 15 jaar en ouder wel een bankrekening heeft, breedband landelijk dekkend aanwezig is en vorig jaar 79 procent van de populatie een online aankoop deed.

Zeven landen uit de top 10 komen uit Europa. De drie anderen zijn Zuid-Korea, Japan en Nieuw Zeeland. Opvallend is de inhaalslag die Europa’s twee grootste markten maken, Duitsland en Engeland. Die stijgen respectievelijk van 14 naar 9 en van 10 naar 6.

Amerika is in de verste verte niet in de top 10 te bekeken, want staat op nummer 26. Net achter Slovenië en Litouwen en nummer 22 België maar net iets beter dan Cyprus en Malta. De veelbesproken e-commercegiganten van de toekomst, China en India, staan op respectievelijk 64 en 82.

Consumenten gaven in 2016 voor twintig miljard euro uit aan producten en diensten bij webwinkels, aldus cijfers van Thuiswinkel.org.

Foto: Joris Louwes (cc)

Deel dit bericht

3 Reacties

Dorval - iEM

Een vertekend beeld, Nederland blijft nog steeds een land ter grote van een postzegel, waar de infrastructuur op gebied van techniek en afstand (verzending) niet vergelijkbaar zijn met landen als Duitsland, Engeland en Frankrijk. Je kunt Nederland dan beter vergelijken met de grotere Europese steden (zie aantal inwoners), maar dan zijn er nog zoveel andere factoren die bepalend zijn. Ik twijfel niet aan de kwaliteit van de Nederlandse e-commerce, wel aan de omstandigheden van dit vergelijk. Maar ja, Nederlanders zijn nou eenmaal een beetje chauvinistisch!

Arnold Overhaart - NED fm

Wat mij altijd verbaasd is dat men over het algemeen denkt dat de USA voorop loopt met van alles, het tegendeel is waar, in de USA lopen ze met bijna alles flink achter. Toen ik in de jaren 90 regelmatig in de US werkte liep men daar een jaar of 6 voor ten opzichte van NED. Begin jaren 2000 ben ik naar Spanje gegaan om vervolgens in 2013 weer naar de USA en ik ben me toen rot geschrokken ik heb met verbazing rond gekeken en heb mij af zitten vragen hoe het mogelijk was dat zo een groot land tot totale stilstand was gekomen. Nu zijn er hier en daar wat “eilandjes” waar het wat beter gaat zoals Seatlle, Portland, Houston om er een paar te noemen, maar in de breedte loopt men verschrikkelijk achter. De waterrekening kon je alleen maar op kantoor betalen cash of met een cheque, niet pinnen of online betalen. Je bankcard had nog niet een een chip dat zijn ze nu aan het invoeren en is men bang dat dit helemaal fout gaat. Dan hebben we het nog niet eens over de denkpatronen, daarmee zit men over het algemeen nog in de jaren 50 van de vorige eeuw.
Je komt in de US zoveel kromme onlogische dingen tegen. Als je een stapeltje cheques afgeeft op de bank dan duurt het een dag of 6 voordat dit zichtbaar wordt op je rekening en zie je een totaal bedrag van de cheques, niet uitgesplitst. Ook als je de cheques per stuk laat registreren dan zie je wel het bedrag maar niet van waar deze betaald is. Zo kan ik nog wel een uurtje doorgaan.
Het vreemde doet zich dan ook voor dat de NED overheid graag achter de USA aanloopt, maar als die flink achterloopt op bijvoorbeeld de Noord Europese landen en nog een aantal waar ga je dan als NED lopen als je achter de USA aanloopt. Dan zie ik weinig vooruitgang en mag je hart vasthouden wat dit in de toekomst gaat brengen, weinig voorspoed.

Rick Kalsbeek - vtwonen.nl

Ik mis nog een aantal belangrijke redenen die voor mij een groter bepaling zijn dat nederland voorloopt op het gebied van E-Commerce

– Slot tijden voor bestellen (23.59)
– SMD wat nu opkomt en al als standaard op een aantal website zoals Bol en Coolblue wordt
aangeboden
– Meubels binnen 24 uur, 2 jaar terug was dit nog gemiddeld 4 dagen tot 4 weken
– Mogelijkheid tot achteraf betalen

De redenen die in het stuk genoemd worden hebben we met name te danken aan het oppervlakte van Nederland niet zozeer aan de vooruitstrevende USP die we bieden.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond