Deel dit artikel
-

‘Nederland is testmarkt voor Bitcoin’

De grootste bitcoingoeroes Erik Voorhees en Roger Ver, en de voormalige topman van Swedbank, hebben in totaal 600.000 dollar gestoken in het Zweedse bitcoin-wisselkantoor Safello. Opgezet en geleid door de Nederlander Frank Schuil.

Ooit was hij rapper en stond Schuil met ‘Lief Liedje’ in de Nederlandse hiphoplijsten. Maar het was zijn startup Qubulus (indoor-gps-oplossingen) die hem naar het Zweedse Malmö bracht. Daar ontmoette Schuil ook zijn Zweedse vriendin, met wie hij zich in Stockholm vestigde. “Ik investeerde in aandelen en heb uit pure interesse eens bitcoins gekocht”, zegt hij. “Naarmate ik er meer over las, realiseerde ik me dat dit de toekomst van internet was.” En dus besloot hij na een korte oriëntatie een speciaal op Europa gericht wisselkantoor uit de grond te stappen, ruim voordat het roemruchte Amerikaanse bitcoinbeurs Mt. Gox in de problemen kwam.

Microfinanciering

Volgens de CEO is Safello echter niet het zoveelste wisselkantoor. “In de bitcoinmarkt zie je een professionalisering, en dan blijkt Zweden een goede startplek. Je mag hier overigens niet zomaar in bitcoins handelen, ook wij vallen onder het toezicht van de Zweedse Autoriteit Financiële Markten. Zweden is met Duitsland wel het verst gevorderd met wetgeving rond nieuwe betaalmiddelen, ook wat belastingen betreft.”

De startup doet het in andere opzichten ook anders dan anderen: er worden bijvoorbeeld voor klanten geen bitcoins in een wallet bewaard. Plannen daarvoor zijn er wel. Na registratie kunnen klanten meteen bitcoins kopen en verkopen, bijvoorbeeld met iDEAL, waarmee het bedrijf eind vorig jaar zijn eerste testen uitvoerde. Safello belooft de snelste wisselervaring onder regelgeving die, aldus Schuil, straks voor iedereen in Europa gaat gelden.

Verdiend wordt er aan de marges bij aan- en verkoop. Maar de medeoprichter heeft een bredere visie op het fenomeen bitcoin die zijn bedrijf verder moet brengen. “Deze wil ik nu nog niet delen. Maar ga er maar vanuit dat Bitcoin, naast betalingen op internet, ook een belangrijke rol gaat spelen bij het financieren van microfinancieringen: handel tussen mensen die niet kunnen beschikken over een bankrekening en peer-to peerleningen. Het fundament van Bitcoin is breder dan velen denken.”

Evenwicht

Het startkapitaal bestond volgens Schuit uit driehonderd bitcoins die op het moment van oprichting dertigduizend dollar waard waren. Daarmee kon de startup de periode naar een serieuze financiering van zeshonderdduizend dollar in februari overbruggen. Het was hiermee meteen de grootste Bitcoin-investering van Europa, maar voor Amerikaanse begrippen nog bescheiden, zo nuanceert Schuil: “Het Amerikaanse Coinbase heeft recentelijk 25 miljoen dollar aan investeringen opgehaald. En de totale bitcoininvesteringen belopen dit jaar zo’n driehonderd miljoen dollar.”

Met het groeigeld kan de startup voorlopig vooruit. Met enige ondersteuning uit ons land, dat volgens Schuil als ‘testmarkt’ fungeert. “Qua bitcoinontwikkelingen loopt Nederland echt wel voorop.”

De klap van Mt. Gox, dat eerder dit jaar failliet ging, heeft hem niet uit evenwicht gebracht, benadrukt hij: “Ik vergelijk het met het begin van internet. Toen is er ook heel wat geld naar partijen gegaan die het niet verdienden. En ja, 45 procent van de wisselkantoren is gestopt, waarbij een derde niet heeft uitbetaald. Sinds kort zie je gelukkig ook een andere aanpak, waarbij professionele financiers startups begeleiden. Dat werkt beter. Zij zullen dit fenomeen naar een hoger plan trekken.”

*Dit artikel verscheen tevens in het meinummer van Emerce magazine (#131)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond