Deel dit artikel
-

Nederlander klaagt Spotify aan

Muziekdienst Spotify is aangeklaagd door Amsterdammer Marc van Oldenborgh namens Nonend Inventions. Het Zweedse bedrijf zou inbreuk hebben gemaakt op een reeds bestaande peer-to-peerarchitectuur.

Het nieuws werd vandaag als eerste gepubliceerd bij het Amerikaanse TechCrunch, dat ook de in de VS gedeponeerde aanklacht in de openbaarheid bracht.

Het in Bilthoven gevestigd bedrijf zegt over minstens veertig gerelateerde patenten te beschikken, waarvan sommige dateren uit 2001. Spotify zou ongeveer vijf jaar na dato met soortgelijke oplossingen zijn gekomen.

Van Oldenborgh wil vooralsnog niets kwijt over de kwestie, maar zegt er al twaalf jaar aan te werken. Nonend Inventions wordt door hem omschreven als ‘Consumer driven streaming of multimedia in P2P networks’. De bedrijf zelf is verder in nevelen gehuld. De site van Nonend meldt om moverende omstandigheden geen nadere bijzonderheden. Er staat alleen een persbericht (pdf).

Van Oldenborgh noemt zich op zijn LinkedIn profiel heel brutaal ‘uitvinder p2p-networking’. Hij heeft een verleden bij Capedat en Wagon Lits, en is directeur van Tickerline.

Deel dit bericht

5 Reacties

Jan Pruimboom

Leuk weer zo’n patenttrol die ooit iets heeft vast laten leggen dat ergens op lijkt dat gebruikt wordt.

Dergelijke egoistische “ondernemers” zijn ook een gevaar voor toekomstige innovatie. Over een tijdje zijn er zoveel algemeenheden gepantenteerd dat niemand nog iets kan ontwikkelen.

Willem van Doorn

uitvinder p2p networking.. aha zo iets als uitvinder van het internet..

Bob

Jammer Marc, maar je hebt gewoon verloren. Op het moment dat je een geniaal idee hebt moet je er altijd vanuit gaan dat er op hetzelfde moment 10 andere mensen ergens op de wereld zijn met exact hetzelfde idee. Degene die het vervolgens het snelste (maar vooral ook het beste) uitwerkt wint. Daar gaat geen patent iets aan veranderen.

Neem je verlies, en verzin iets nieuws. Er valt nog zoveel vets te bedenken, en wie creatief genoeg is heeft geen patent nodig.

Jorn Eiting - Synz BV

Het gaat nooit om het idee, de genialiteit zit hem altijd in de uitvoering. Zo heeft Jobs zijn PCs en iPad niet zelf uitgevonden, Gates Windows niet en Ford de auto niet, maar hebben ze allemaal wel genialiteit gehad in de uitvoering.

Hij heeft zich 11 jaar voorbereid op deze rechtzaak, misschien had hij deze moeten steken in de uitrol van zijn concept en zich competitief moeten opstellen. Dat had de innovatie ook nog gestimuleerd.

Houd alsjeblieft op met dit soort Amerikaanse praktijken. Overigens heb ik wel een argument voor de advocaat van Spotify, ‘het nieuwheidsbeginsel’, p2p networking bestaat al sinds het bestaan van de mens, het is een gemeengoed en daarmee eigenlijk niet patenteerbaar.

Ach ja, een wat droge komkommer in komkommertijd…

Aernout

De man heeft een ‘carrière’ sinds 1990 en komt nog niet boven de 100 connecties op LinkedIn. Inventor of p2p-networking… Tuurlijk!

Als je al 10 jaar aan het dommelen bent met een paar patenten in je zak, en het is nog steeds niet gelukt om een concurrerend product in de markt te zetten, dan zou ik toch aan mezelf gaan twijfelen.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond